NS-klub: Élmény volt a Maradona elleni párharc – Sallai Sándor

Vágólapra másolva!
2022.12.11. 08:17
null
Sallai Sándor 55-ször szerepelt a válogatottban, részt vett az 1982-es és az 1986-os világbajnokságon (Fotó: Nemzeti Sport)
A világbajnokságon korábban szereplő magyar labdarúgók közül legutóbb Sallai Sándort kérdeztük az élményeiről.

 

„Teljesen váratlanul kerültem be Mészöly Kálmán szövetségi kapitány válogatott keretébe. Az egyik pillanatban még az U21-es csapatban futballoztam, majd egy héttel később már a kezdő tizenegyben találtam magam a Románia elleni világbajnoki selejtezőn.

Fegyelmezett játékos lévén a csapattársak hamar befogadtak, és 1982-ben kiváló, családias hangulatban utaztunk el a spanyolországi világbajnokságra. A torna előtt nagy volt a várakozás, hiszen a játéktudást tekintve a világ élmezőnyébe tartoztunk. A csoportkör első mérkőzésén történelmet írtunk, tíz gólt rámoltunk Salvador kapujába. Ennél jobb kezdést nem is kívánhattunk volna.

Ezt követően Argentínával játszottunk, sajnos négy egyre kikaptunk. A vereség ellenére ez pályafutásom egyik legemlékezetesebb mérkőzése. Rövid karrierem során volt szerencsém olyan sztárokkal összecsapni, mint Marco van Basten és Michel Platini, de a legcsodálatosabb élmény egyértelműen a Diego Maradona elleni párharc volt.

Az utolsó, sorsdöntő meccsünkön Belgium ellen léptünk pályára, és hiába uraltuk a csatát kilencven percen át, a találkozó döntetlennel zárult. Nagyon fájó volt a kiesés, hiszen mindössze egy gólon múlt a továbbjutásunk.

A következő négy évben a nemzeti csapat összetétele gyökeresen megváltozott. Amikor Mezey György átvette az irányítást, rendkívül tudatosan építkezett. Elkezdte fiatalítani a keretet, és minden játékosnak meg kellett küzdenie a válogatott behívóért.

Az 1986-os mexikói világbajnokságra Európa legjobb válogatottjaként érkeztünk meg, s a szélsőséges körülmények ellenére úgy éreztük, van esélyünk bejutni a tizenhat közé. Ám balszerencsénkre az első csoportmeccsünkön a Szovjetunióval találkoztunk, amelynek erős játékoskerete volt. Talán ha nem az első fordulóban játszunk a szovjetekkel, lett volna esélyünk, de így hatalmas, hatgólos verésbe szaladtunk bele.

Ennek később lett volt a jelentősége, hiszen jobb gólkülönbséggel továbbjutottunk volna a kieséses szakaszba. Bár bánom, hogy két alkalommal is korán befejeződött a világbajnoki szereplésünk, szenzációs érzés, hogy pályára léphettem a világ legnagyobb futballtornáján, hiszen ez minden labdarúgó álma.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik