Brazília: Sértő lenne külföldi szakvezetőt hozni – Rivaldo

Vágólapra másolva!
2022.12.15. 09:17
null
Rivaldo csak brazil edzők nevét írná fel a kapitányjelöltek listájára (Fotó: Imago Images)
Egyre jobban élesedik a vita Brazíliában, hogy ki kövesse a világbajnokság után lemondó Titét a szövetségi kapitányi poszton. Döntés a közeljövőben aligha várható, de azt már most látni, hogy két nagy frakció alakult: a külföldi, illetve a hazai edzőt pártolóké.

 

Egyre jobban élesedik a vita Brazíliában, hogy ki kövesse a világbajnokság után lemondó Titét a szövetségi kapitányi poszton. Döntés a közeljövőben aligha várható, de azt már most látni, hogy két nagy frakció alakult: a külföldi, illetve a hazai edzőt pártolóké.

Már a világbajnokság előtt tudták Brazíliában, hogy új szövetségi kapitányt kell keresniük a tornát követően, a 2016 óta hivatalban lévő Tite ugyanis előre bejelentette: a válogatott eredményétől függetlenül lemond posztjáról. A Katarba nagy reményekkel érkező selecaót Horvátország a negyeddöntőben megállította, Tite pedig betartotta ígéretét, távozott.

Még egy hét sem telt el azóta, de természetesen óriási vita kerekedett, hogy ki legyen az utódja, noha Ednaldo Rodrigues, a Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) elnöke már korábban leszögezte, nincs értelme sietni a döntés meghozatalával, és lehet, hogy az új kapitányt csak jövőre választják ki. Ez persze a médiát nem gátolja meg abban, hogy napirenden tartsa a témát: folyamatosan röpködjenek az újabb és újabb nevek, ám a legélesebb törésvonal az elképzelések között – egyelőre – nem a konkrét jelöltek miatt van, hanem hogy a válogatott történetében negyedik alkalommal külföldi szakvezető kapja-e a megbízást.

Ki legyen az új brazil szövetségi kapitány?
Josep Guardiola (spanyol) 31.80%
Abel Ferreira (portugál) 26.42%
Jorge Jesús (portugál) 10.79%
Fernando Diniz (brazil) 8.68%
Dorival Júnior (brazil) 7.69%
Renato Gaúcho (brazil) 5.70%
Cuca (brazil) 3.52%
Rogério Ceni (brazil) 2.71%
Mano Menezes (brazil) 1.47%
Jorge Sampaoli (argentin) 1.22%
Az O Globo szavazása

Itt kell gyorsan megjegyezni, hogy a három korábbi külföldi szövetségi kapitány összesen huszonhárom napot volt szolgálatban: az uruguayi Ramón Platero 1925-ben 19 nap leforgása alatt négy meccsen ült a brazil kispadon (két győzelem, egy döntetlen, egy vereség), a portugál Joreca 1944-ben három napig volt kapitány (két mérkőzés, két győzelem), az argentin Filpo Núnez pedig 1965-ben egy (győztes) összecsapáson, ideiglenesen vezette a csapatot.

Tehát a törésvonal a külföldi és a hazai edzőt pártolók között húzódik, és mindkét táborban vannak nagy nevek.

„A brazil edzőkkel szembeni tiszteletlenség lenne külföldi szakvezetőt kinevezni a válogatott élére – ezt a 2002-ben világbajnoki címet szerző Rivaldo írta ki a közösségi oldalára. – A külföldiek valóban jók, csakhogy ez a mi válogatottunk, a mi nemzetünk, és olyasvalaki irányítsa, akinek az ereiben brazil vér csordogál.”

„Nagyon sok jó edző közül lehet választani: Ancelotti, Abel, Mourinho – mind káprázatosak, igaz, valamennyinek élő szerződése van. Nem tudom, hogy a szövetség mit lép majd, de én külföldi kapitányt támogatnék – ezt pedig már Rivaldo egykori csapattársa, Ronaldo nyilatkozta az O Globónak. – Nem sok esélyest látok a brazil edzők között, talán Fernando Diniz jöhetne szóba.”

Érdemes egy pillantást vetni az O Globo közvélemény-kutatására, amelyből kiderül, a külföldi kapitányt pártolók tábora meghaladja a hetven százalékot, így nem lenne meglepő, ha az új szakvezető a határon túlról érkezne.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik