Vb 2018: örömünnepből temetői hangulat Mina városában – lapszemle

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.04. 13:20
null
Az Aftonbladet kérése: aki megakarja állítani Svédországot, küldjön jobb ellenfeleket.
Méltatlan búcsúról írnak a svájci lapok, Kolumbiában a bíróval foglalkoznak, Angliában az első megnyert vb-tizenegyespárbajt ünneplik, Svédországban meg feltették a kérdést: mégis „ki a halál az a Kylian Mbappé”? Nemzetközi lapszemle a világbajnokság 20. napja után.

Méltatlan búcsúról ír a svájci sajtó, miután a labdarúgó-válogatott kedden egy balszerencsés góllal kikapott Svédországtól az oroszországi világbajnokság nyolcaddöntőjében.

A Blick című napilap szerint el lehet veszíteni egy vb-nyolcaddöntőt, de nem így.
„Olcsón adtuk a bőrünket. Főként azok mondtak csődöt, akik a legnagyobb önbizalommal rendelkeznek, és a világ legjobbjai közé szeretnének kerülni. Sem Granit Xhaka, sem Xherdan Shaqiri nem volt befolyással a meccsre, és nem bizonyult vezéregyéniségnek” – olvasható az összegzésben.

A Neue Zürcher Zeitung úgy vélekedett, hogy a nemzeti csapat híján volt a lábban lévő erőnek, a szívben lévő elszántságnak és a fejben lévő ötleteknek. A szerző kifejtette, a játékosok csak sétáltak a pályán, és a szerény képességű svédek ellen is kiütköztek a gyengeségeik.

A genfi Tribune de Geneve mai címlapján öles betűkkel hirdeti, hogy Svájcot dicsőség nélkül győzték le, és az álom véget ért.

Kolumbiában az El Nuevo Siglo lap munkatársa a dél-amerikaiak egyenlítő gólját fejelő Yerry Mina szülővárosába, Guachenébe látogatott el, ahol a 93. percben esett gól pillanatában földön túli örömöt tapasztalt, ám, miután Carlos Bacca kihagyta és Eric Dier belőtte az utolsó párosban a tizenegyesét, pillanatok alatt kiürült a városka főtere, és a pillanatokkal korábban pár ezer fős szurkoló tömeg helyett hirtelen temetői hangulat uralkodott el a helyszínen maradókon.

A szintén kolumbiai Vanguardia címlapján a tizenegyespárbaj alatt összekapaszkodó válogatott fotójával mond köszönetet a csapatnak a szereplésért, ugyanakkor kiemelik, „Mark Geiger amerikai játékvezető ellentmondásos közreműködésével részt vállalt a válogatott búcsújában”.

Kolumbia: bocsánatkérés!
Kolumbia: bocsánatkérés!

A brit The Sun tegnapi címlapja – nem ok nélkül – finoman fogalmazva sem nyerte el a kolumbiaiak tetszését, így a bulvárlap a mai számában „bocsánatot kért” tőlük – meglehetősen sajátos módon. A bocsánatkérésben az áll, hogy a Sun elnézést kér, hogy azt a benyomást keltette, hogy Kolumbia a kokainkereskedelméről híres. A lap szerint ez tisztességtelen volt a kolumbiai emberekkel szemben, akik sokkal jobban szégyenkeznek a folyton csaló, szabálytalankodó és színészkedő labdarúgó-válogatottjuk miatt…

A bulvárlapot leszámítva amúgy a teljes szigetországban óriási az öröm, hogy a válogatott első alkalommal tudott világbajnokságon tizenegyespárbajt nyerni.

„Anglia túlélte a szívszaggató egyenlítő gólt két perccel a rendes játékidő letelte előtt, túlélte a kolumbiai drukkerek fülsüketítő hangorkánját, és újra talpra állt. Anglia második alkalommal nyert nagy tornán tizenegyespárbajt. Milliók örömére folytatódik különleges világbajnoki utazás” – írja a Guardian.

Svédországban az Aftonbladet jegyzetírója elismeri, hogy vannak, akik jobb tempójú meccseket játszanak, mint ők, például Spanyolország, Argentína, Németország, Portugália…

„A világfutball puristái felhúzhatják az orrukat, hogy ez egy unalmas banda, hogy vannak mások, akik jobb tempójú, nyíltabb meccsekkel szórakoztatnak. És akkor mi van? Nem Spanyolország lesz a következő körben, nem Argentína, nem Németország, nem Portugália. Ki a halál az a Kylian Mbappé? Ott van nekünk Gustav Svensson. Ha a világ meg akarja állítani Svédországot, akkor ennél jobb ellenfeleket kell küldeniük.”

A Dagens Nyheter véleménycikke rövid ténymegállapítással kezdődik: „Nem tudom, hogyan lehetne legyőzni ezt a lenyűgöző csapatot” – írja Johann Esk, aki a gárda játékát a svéd író, költő, színész és filmrendező, Tage Danielsson munkásságához hasonlítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik