Vb 2018: figyelmeztették az angolokat és a belgákat; nincs szándékos „besárgulás”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.26. 10:37
null
Ha egy játékos szándékosan gyűjt be sárga lapot, a FIFA fegyelmi bizottsága elé kerül az ügy (Fotó: AFP)
A londoni The Times értesülései szerint a világbajnokságon szereplő válogatottakat figyelmeztette a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), hogy szándékosan begyűjtött sárga lapokért eltiltás jár.

A FIFA vélhetően különösen az Anglia–Belgium csoportrangadóra figyel majd ebből a szempontból. A két csapat teljesen azonos mérleggel áll két forduló után (mindkettő továbbjutott, 6 pont, 8–2-es gólkülönbség), és ha döntetlenre végeznek egymással, akkor a fair play pontok döntik el az első és a második hely sorsát. Ez jelenleg Angliát rangsorolja a csoport első helyére, hisz az angolok eddig 2, a belgák pedig 3 sárga lapot gyűjtöttek be (2, illetve 3 büntetőpont a fair play rangsorban).

De miért akarna egy játékos szándékosan sárga lapot begyűjteni? Ebben az esetben azért, mert a G-csoport második helyezettjekönnyebbnek tűnő ágra kerül, mint a csoportgyőztes, tehát lehet, hogy a második pozíció vonzóbb, mint az első. Ezt adott esetben úgy is el lehet érni, hogy egy döntetlenre végződő mérkőzésen az egyik csapat összeszed néhány sárga lapot, ezzel lerontva a fair play pontszámát.

A The Times belső FIFA-forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a nemzetközi szervezet eltilt minden játékost, aki szándékosan sárga lapot kap, ahogy így tett a görög Kosztasz Manolasszal is a selejtezőkön. Manolasz szándékosan sárga lapot kapott a 90. percben a Ciprus–Görögország mérkőzésen, hogy eltiltását leülhesse a Gibraltár elleni, „fix egyes” találkozón, és mindenképpen pályára léphessen a Horvátország elleni pótselejtezőn. A trükk nem jött be: a FIFA fegyelmi bizottsága kiosztott neki még egy meccs eltiltást.

A FIFA rangsoroló szabályai pontegyenlőség esetén:
1. Jobb gólkülönbség
2. Több szerzett gól
3. Egymás elleni eredmény
4. Fair play (sárga lap: –1 pont, második sárga lap utáni kiállítás: –3 pont, piros lap: –4 pont, sárga lap és egyből piros lap ugyanannak a játékosnak ugyanazon a mérkőzésen: –5 pont)
5. Sorsolás

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 2 2 8–2 +6 6
2. Belgium
2 2 8–2 +6 6
3. Tunézia 2 2 3–7 –4 0
4. Panama 2 2 1–9 –8 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik