Vb 2018: Cristiano Ronaldo? Válságban van – Petkovic

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.03. 15:04
null
Petkovic nem számolgat, nyerni akar (Fotó: AFP)
Jó helyzetből várja az utolsó két világbajnoki selejtezőt a svájci labdarúgó-válogatott, amely az eddigi nyolc mérkőzését megnyerve, 24 ponttal a B-csoport élén áll. Szombaton Bázelben Magyarországot fogadja, majd kedden Lisszabonban megküzd a csoportelsőségért Portugáliával.

 

„Csak a következő meccs számít, három ponttal és pozitív hangulatban szeretnénk Lisszabonba utazni” – nyilatkozta Vladimir Petkovic szövetségi kapitány, akit természetesen nem hagytak békén az újságírók az utolsó fordulóbeli rangadót illetően.

„Hogy mit gondolok Cristiano Ronaldóról? Válságban van” – tette hozzá a szakember vigyorogva utalva arra, hogy a Real Madrid játékosa még nem szerzett gólt a mostani bajnokságban. Majd elmondta: „Nincs még egy olyan ember, mint ő. Csak együttes erővel próbálhatod megállítani.”

Petkovic már a selejtezők kezdetén hangsúlyozta az örök közhelyt, hogy lépésről lépésre kell haladni, de ez olyan jól bejött, hogy a csapat a világbajnok Németország mellett egyedüliként maradt százszázalékos. Az a tapasztalat pedig, amivel a válogatott felvérteződött, elég lehet akár arra is, hogy hibátlanul zárja a kvalifikációt.

„Nem akarok számolgatni, az én filozófiámba a matematika nem fér bele. Sokkal egyszerűbb megnyerni a következő meccseket, ezt kérem most is a játékosaimtól” – mondta.

A helyzet azonban bonyolultabbnak tűnik, a második számú kapus, Roman Bürki ugyanis fogműtét miatt nem játszhat, helyére Gulácsi Péter csapattársa, Yvon Mvogo (RB Leipzig) került a keretbe.

Ennél sokkal nagyobb gond, hogy Valon Behramival sem számolhat a szakmai stáb, az Udinese 32 éves középpályását 70 perc elteltével le kellett cserélni a szombati, Sampdoria elleni bajnokin. A hétfői MRI-vizsgálat lovaglóizom-sérülést mutatott ki, Behramira várhatóan négy hét pihenő vár. Helyére a Rijeka játékosa, Mario Gavranovic kapott meghívást a keretbe, de svájci hírek szerint a középpályás, illetve a szintén sérült Gelson Fernandes a csapattal marad.

Behrami hiányát nehéz lesz orvosolni, Petkovic úgy nyilatkozott, hogy néhány edzés után döntenie kell majd. Svájci lapértesülés szerint Fabian Frei és Denis Zakaria léphet a helyére, de elképzelhető, hogy Breel Embolo jut szóhoz.

mehmedidzemaili
mehmedidzemaili

 

Ami még nehezíti a kapitány dolgát, hogy Admir Mehmedi, Blerim Dzemaili, Ricardo Rodríguez és Michael Lang is veszélyeztetett helyzetben van, amennyiben közülük valaki is sárgát kap a mieink ellen, úgy Portugáliában eltiltás miatt nem szerepelhet.

A 24heures.ch szerint elképzelhető, hogy Petkovic pihenteti is őket inkább szombaton, de várhatóan így tesz a portugál Fernando Santos is José Fonte, André Gomes, Ricardo Quaresma és Cristiano Ronaldo esetében.

„Kétlem, hogy Fernando Santos bármit is kockáztatna Ronaldo esetében. Persze, Cristiano szeretne játszani, hogy minél több gólt szerezzen a válogatottban. De véleményem szerint ez most túl veszélyes lenne” – mondta Petkovic.

A SVÁJCI KERET
Kapusok:
Yann Sommer (Borussia Mönchengladbach – Németország), Marwin Hitz (Augsburg – Németország), Yvon Mvogo (RB Leipzig – Németország)
Védők: Stephan Lichtsteiner (Juventus – Olaszország), Francois Moubandje (Toulouse – Franciaország), Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach – Németország), Manuel Akanji (FC Basel), Michael Lang (FC Basel), Ricardo Rodríguez (AC Milan – Olaszország), Johan Djourou (Antalyaspor – Törökország), Fabian Schär (Deportivo La Coruna – Spanyolország)
Középpályások: Denis Zakaria (Borussia Mönchengladbach – Németország), Remo Freuler (Atalanta – Olaszország), Granit Xhaka (Arsenal – Anglia), Steven Zuber (Hoffenheim – Németország), Blerim Dzemaili (Montreal Impact – Kanada), Xherdan Shaqiri (Stoke City – Anglia), Fabian Frei (Mainz – Németország), Mario Gavranovic (HNK Rijeka – Horvátország)
Támadók: Haris Seferovic (Benfica – Portugália), Admir Mehmedi (Bayer Leverkusen – Németország), Eren Derdiyok (Galatasaray – Törökország), Breel Embolo (Schalke 04 – Németország)

VB 2018, EURÓPAI SELEJTEZŐK
B-CSOPORT
9. FORDULÓ
2017. október 7., szombat
18.00: Feröer–Lettország
20.45: Svájc–Magyarország

20.45: Andorra–Portugália

10. FORDULÓ
2017. október 10., kedd
20.45: Magyarország–Feröer

20.45: Lettország–Andorra
20.45: Portugália–Svájc

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 8 8 18– 3 +15 24
2. Portugália 8 7 1 28– 4 +24 21
3. MAGYARORSZÁG 8 3 1 4 11– 9 +2 10
4. Feröer 8 2 2 4 4–15 –11 8
5. Andorra 8 1 1 6 2–17 –15 4
6. Lettország 8 1 7 3–18 –15 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik