Vb 2018: akár a saját vb-jükről is kizárnák az oroszokat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.01.11. 18:34
Minden versenyről ki kellene tiltani az orosz sportolókat a nemzeti doppingellenes ügynökségek egy csoportja szerint addig, amíg Oroszország nem vezet be hatékony intézkedéseket a doppingolás visszaszorítására, illetve kiszűrésére.

A keddi dublini ülés után megfogalmazott állásfoglalás 19 elnök véleményét tükrözi. Travis Tygart, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének vezetője úgy nyilatkozott, hogy a kitiltás akár a 2018-as labdarúgó-világbajnokságra is vonatkozhat, melyet éppen Oroszországban rendeznek. Ugyanakkor többen – így ő maga, valamint a japán, a francia és a német ügynökség elnöke – úgy vélekednek, hogy az egyéni indulás lehetőségét, semleges színekben meg kellene engedni azoknak az orosz sportolóknak, akik megfelelnek a doppingszűrésre vonatkozó szabályoknak.

A nemzeti ügynökségek vezetői a McLaren-jelentés megállapításaira alapozva fogalmazták meg véleményüket. Richard McLaren kanadai jogászprofesszor annak a független bizottságnak a vezetője, amelyet a szocsi téli játékokon történtek kivizsgálásával bízott meg a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és egyebek mellett azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között harminc sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények leplezését szolgáló rendszert.

A jelentés első felét még a Rio de Janeiró-i olimpia előtt, tavaly júliusban publikussá tette a WADA, a részleteket pedig december elején hozták nyilvánosságra. A második McLaren-jelentés szerint több mint ezer orosz sportoló – nyári és téli olimpikon, valamint paralimpikon – érintett az állami szinten támogatott doppingbotrányban. A csalások többek között a 2012-es londoni nyári és a 2014-es szocsi téli olimpiához, valamint a 2013-as moszkvai atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódóan történtek.

Ennek nyomán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) decemberben bejelentette, hogy minden doppingmintát újravizsgáltat, amelyet a 2010-es vancouveri és a 2014-es szocsi téli, valamint a 2012-es londoni nyári olimpián az orosz sportolók szolgáltattak.

Orosz tisztviselők első alkalommal december végén ismerték el, hogy rendszerszinten zajlott a doppingolás az országukban, azt viszont tagadták, hogy mindez államilag támogatott lett volna.

A nemzeti doppingellenes ügynökségek dublini állásfoglalására Vitalij Mutko sportért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes úgy reagált, hogy nem érdemes ezzel foglalkozni, olyan támadásról van szó, amelynek az a célja, hogy lejárassa az orosz sportot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik