Vb 2018: a tizenegyesek 79 százaléka szabálytalan volt – Kicker

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.03. 19:01
null
Kasper Schmeichel tuti nem a vonalon van (Fotó: AFP)
A német Kicker visszatekintett a világbajnokság két vasárnapi mérkőzésre és a tizenegyespárbajokra, hiszen a Spanyolország–Oroszország és a Horvátország–Dánia nyolcaddöntő is így dőlt el az oroszok, illetve a horvátok javára. Kielemezték az elvégzett tizenegyeseket – eszerint 79 százalékukat szabálytalanság miatt meg kellett volna ismételtetni.

A Kicker által megvizsgált esetekben kivétel nélkül a kapusok voltak a „hunyók”, és a szabálytalanság is ugyanúgy történt: hogy jobban fogják a szöget, a kapuvédők előrébb léptek a gólvonalról. Ezt a horvát–dán találkozó hosszabbításában, Luka Modric kihagyott büntetőjénél reklamálták is a horvátok, akik rámutattak arra, hogy Kasper Schmeichel elmozdult előrefelé a vonalról.

SZAVAZÁS

Szigorúbban kellene fellépni a tizenegyeseknél a vonalról előreugró kapusokkal szemben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A szabálykönyv teljesen egyértelműen fogalmaz: „A kapusnak a kapuvonalon a kapufák közt, a rúgó játékossal szemben kell maradnia a rúgás elvégzéséig.” Ezt a szabályt gyakorlatilag sosem tartatják be a játékvezetők, és már a futballisták is csak nagyon feltűnő esetekben reklamálják, hogy előrébb jött a kapus. A Kicker elemzése szerint a két vb-nyolcaddöntő tizenegyespárbajaiban a 19-ből 15 kísérletnél szabálytalanság történt.

A horvát Danijel Subasic minden kísérletnél előreugrott, míg a dán Kasper Schmeichel és az orosz Igor Akinfejev csupán egyszer maradt a szabályoknak megfelelően a vonalon. Az egyetlen kapus, aki csak alig-alig próbálta meg javítani a szöget (egyszer mozdult előre), a spanyol David de Gea volt. Ő nem is fogott ki egyetlen kísérletet sem...

David de Gea általában követte a szabályokat, ám nem sokra ment vele (Fotó: AFP)
David de Gea általában követte a szabályokat, ám nem sokra ment vele (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik