Vb 2018: „Senki sem akarta ezt” – a svájciak lezárták a gólörömügyet

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.06.26. 20:36
null
Többet nem láthatunk ilyen gólörömöt a vb-n Shaqiriéktől
Egygólos hátrányról győzte le Szerbiát Svájc a második csoportkörben, a mérkőzés mégsem a pályán nyújtott teljesítmények, hanem a svájciak gólöröme miatt került az érdeklődés középpontjába.

Az albán származású Granit Xhaka és a koszovói albán szülőktől származó Xherdan Shaqiri is az albán jelképnek számító sast formált a kezével, miután betalált Szerbiának. A FIFA mindkét futballistát tízezer-tízezer svájci frankra büntette (a gólörömhöz csatlakozó Stephan Lichtsteinert pedig ötezer frankra). A vb-től már biztosan búcsúzó Costa Rica elleni szerdai meccs előtt még mindig központi téma volt a heves indulatokat és vitákat kiváltó gesztus.

„A futballhoz hozzátartoznak az érzelmek, mint minden sporthoz. Ami történt, megtörtént. Tanulnunk kell belőle, és a játékra kell koncentrálnunk” – zárta rövidre az ügyet Vladimir Petkovic, a svájci válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón.

Erre ráerősített Valon Behrami csapatkapitány is. „Beszéltünk róla, még viccelődtünk is, örülünk neki, hogy senkit sem tiltottak el. A futballal kell törődnünk. Nem fog újra előfordulni, lezártuk az ügyet. Talán fognak még beszélni róla, de ennek nem most van itt az ideje. Ez olyan helyzet, amit senki sem akart. Senki sem beszél a mérkőzésről, nyilván ez érdekli az embereket. Nem vesztegetjük az időnket ezzel, futballozni jöttünk ide. Ez a legjobb, amit tehetünk.”

Petkovic nagyon komolyan veszi a Nyizsnyij Novgorod-i találkozót, és ugyanezt várja el a csapatától is, amelynek ereje szerinte az egységességében és az összetartásában van.

„Nyilvánvalóan senki sem akar nulla ponttal hazautazni, biztos vagyok benne, hogy motiváltak lesznek, nincs veszítenivalójuk – mondta Costa Ricával kapcsolatban Petkovic. – A saját játékunkra koncentrálunk, úgy készítem fel a srácokat, mint az eddigi találkozókra. Győzni akarunk, el akarjuk kerülni a számolgatást a továbbjutással kapcsolatban. Mi több, csoportelsők akarunk lenni!”

A szövetségi kapitány azt is elárulta: nem foglalkozik egyelőre a nyolcaddöntővel, a lehető legerősebb kezdőcsapatot küldi pályára Costa Rica ellen. Shaqirivel kapcsolatban pedig megjegyezte: „szervezett káoszt” alakítanak ki a pályán azzal, hogy ő szabadon mozoghat a pálya bármelyik pontján, és ezt a taktikai húzást továbbviszik.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ

E-CSOPORT

A SZERDAI PROGRAM
20.00:
Szerbia–Brazília (Moszkva, Otkrityije Aréna) (Tv:M4 Sport)
20.00:
Svájc–Costa Rica (Nyizsnyij Novgorod) (Tv:Duna)

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Brazília 2 1 1 3–1 +2 4
2. Svájc 2 1 1 3–2 +1 4
3. Szerbia 2 1 1 2–2 0 3
4. Costa Rica 2 2 0–3 –3 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik