Furcsa világbajnokság volt – interjú Fernando Morientesszel

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.07.16. 08:40
null
Fernando Morientes elismerte, a spanyol válogatott elmaradt a várakozásoktól (Fotó: AFP)
Háromszoros Bajnokok Ligája-győztes a Real Madriddal, megjárta többek között a Liverpoolt és a Monacót is, a spanyol válogatottban pedig 47 mérkőzésen 27 gólt szerzett. Az európai labdarúgásban jártasak biztosan kitalálták, hogy nem másról, mint Fernando Morientesről van szó. A 42 éves korábbi csatár a La Liga nagyköveteként látogatott el az oroszországi világbajnokságra, és Moszkvában adott exkluzív interjút a Nemzeti Sportnak.

– A spanyol válogatott nehezen ugyan, de továbbjutott a csoportjából, majd a nyolcaddöntőben meglepetésre kikapott a házigazda Oroszországtól. Ön csalódásként élte meg a csapat szereplését?
– Többet vártak az emberek a válogatott-tól, mint amit mutatott ezen a világbajnokságon. De ilyen futball, ezt el kell fogadnunk. Voltak sajnos problémák a csapat háza táján a vébé kezdetén. Ami történt, megtörtént, tovább kell lépnünk, és immár a jövőbe tekinteni.

FERNANDO MORIENTES SÁNCHEZ

Született: 1976. április 5., Cáceres (Spanyolország)

Klubjai: Albacete (1993–1995, spanyol), Real Zaragoza (1995–1997, spanyol), Real Madrid (1997–2005), Monaco (2003–2004, francia, kölcsönben), Liverpool (2005–2006, angol), Valencia (2006–2009, spanyol), Marsielle (2009–2010, francia)

Válogatottság/gólok: 47/27

Sikerei: 3x Bajnokok Ligája-győztes (1997–1998, 1999–2000, 2001–2002), 2x spanyol bajnok (2000–2001, 2002–2003), spanyol Szuperkupa-győztes (2001), FA-kupa-győztes (2005–2006), Király-kupa-győztes (2007–2008) francia bajnok (2009–2010)

– Ha jól sejtem elsősorban arra gondol, hogy a világbajnokság edzőváltással kezdődött Spanyolország számára, a Real Madridhoz távozó Julen Lopeteguit Fernando Hierro váltotta a kispadon.
– Természetesen, ha egy csapat két nappal a torna kezdete előtt edzőt vált, az negatív hatással van a játékosok teljesítményére. Ez lehet az egyik oka a rossz szereplésnek, alighanem a legfőbb, de közrejátszottak egyéb tényezők is. Ezekbe inkább nem mennék bele.

– Több meglepetést is hozott a 2018-as világbajnokság, idejekorán búcsúzott néhány végső győzelemre is esélyesnek tartott gárda. Ön hogyan látta a vébét?
– Igazán furcsa volt ez a világbajnokság, mivel az olyan meghatározó csapatok, mint Németország, Brazília, Argentína és Spanyolország sem tudtak jól szerepelni, Olaszország pedig eleve ki sem jutott. Ugyanakkor a többi országnak, mint Belgium és Horvátország, ez nagyon jó, hogy ilyen sokáig eljutottak, nekik ez hatalmas dolog a fejlődésük szempontjából.

– A döntőbe jutott két válogatott emelkedett ki leginkább a mezőnyből?
– Franciaország és Horvátország is nagyszerű munkát végzett az egész világbajnokság alatt, megérdemelték, hogy bejutottak a fináléba. Teljesen különböző a két együttes játékstílusa. Franciaország defenzívebb, jól zárta a területeket, a magas emberek pedig eredményesek voltak a kapu előtt, gondoljunk csak Samuel Umtiti elődöntőbeli fejes góljára Belgium ellen. Horvátország szó szerint játssza a futballt, úgy tűnt kívülről, hogy nagyon élvezték.

– A francia válogatott szövetségi kapitányával, Didier Deschamps-pal együtt dolgozott Monacóban és Marseille-ben is. A 2016-as Európa-bajnokságon és az idei vébén is döntőbe vezette a nemzeti csapatot. Mitől ilyen sikeres?
– Nem kérdés, a világ egyik legjobb edzőjéről beszélünk. Ezt az oroszországi világbajnokságon is bebizonyította. Nagyon kedvelem őt, miatta Franciaországnak szurkoltam a döntőben. Minden megvan benne, ami egy jó trénernek kell. Taktikailag rendkívül jól felkészült, metodista, egész nap a futball körül forognak a gondolatai, igazi megszállott.

– Mit szól ahhoz, hogy volt klubja, a Real Madrid eladta Cristiano Ronaldót az olasz bajnok Juventusnak?
– Nagyon szomorú, hogy a klub történetének egyik legjobb játékosa, aki jelenleg a világ egyik legjobbja is, elhagyja a Real Madridot. De ilyen a labdarúgás, bármi megtörténhet. Biztos vagyok benne, hogy a Real Madrid gondoskodni fog a pótlásáról, igazolni fognak új játékosokat, akik betöltik az utána hagyott űrt, és minden rendben lesz. Mégiscsak a Real Madridról beszélünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik