„Ez nem egy szelet torta" – a miniszter reagált a stadionügyre

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.06.28. 19:35
null
Nem tudni, a vb után mikor lesz újra annyi néző a Nyizsnyij Novgorod Stadionban, mint Svájc és Costa Rica csoportmeccsén (Fotó: AFP)
Mint megírtuk, egyelőre bizonytalan a világbajnokságra épített 45 ezer férőhelyes Nyizsnyij Novgorod Stadion jövőbeli kihasználtsága. Szergej Panov, a régió sportminisztere több tervet is felvázolt a 18 milliárd rubelből (90 milliárd forint) felhúzott aréna jövőjével kapcsolatosan, és hangsúlyozta: rengeteg munka vár rájuk.

A több mint egymillió lakost számláló Nyizsnyij Novgorod egyetlen profi futballklubja, az FK Olimpijec jelenleg az orosz másodosztályban szerepel, és a 2017–2018-as szezonban inkább a kieséshez volt közelebb, mint a feljutáshoz (12. lett a 20 csapatos ligában). Az együttes jelenleg a Lokomotiv Stadionban játssza a mérkőzéseit, a 18 ezer néző befogadására alkalmas aréna átlagnézőszáma 5-6 ezer. Hogyan tudná az akkor FK Olimpijec a vb után megtölteni a 45 ezres új létesítményt?

Egyelőre sehogy. De a helyiek hite töretlen.

„Arra számítunk, hogy a világbajnokság után egyre több ember fog érdeklődni a labdarúgás iránt, változik a hozzáállásuk, ezt a hullámot kell meglovagolni – mondta szerdán Nyizsnyij Novgorodban Szergej Panov, a régió sportminisztere. – Szükség van arra is, hogy az FK Olimpijec fejlődjön, bízunk benne, hogy hamarosan feljut az élvonalba, a Premjer-Ligába. Ez nem egy szelet sütemény. Nem könnyű munka. A régióban egyre több gyerek futballozik, és reméljük, hogy ez a tendencia folytatódik. A város kosárlabdában és jégkorongban is erős, az infrastruktúra megvan.”

A szokásos diplomáciai udvariaskodás után néhány konkrét elképzelést is megosztott Szergej Panov a Nyizsnyij Novgorod Stadionnal kapcsolatban. „Elsődlegesen futballra szeretnénk használni, másodlagosan koncertekre és rendezvényekre. Talán még jégkorongmeccset is rendezünk ott” – viccelődött a sportminiszter.

NÉPSZERŰ A SZURKOLÓI ZÓNA

Szergej Panov a Nyizsnyij Novgorodban kialakított szurkolói zónáról csak szuperlatívuszokban szólt. „Ez az egyik legszebb az egész világbajnokságon, hálás vagyok mindenkinek az építészektől az önkéntesekig, hogy segítettek létrehozni. Az Anglia–Panama meccset több mint negyvenhárom ezren nézték itt – azaz szinte ugyanannyian, mint a stadionban. A futball által okozott öröm felülír minden negatív érzelmet.”

A két folyó találkozásánál épült impozáns aréna egyelőre önkormányzati tulajdonban van, így az FK Olimpijecnek meg kell egyeznie az esetleges bérleti díjról a városvezetéssel. Ahogy azt megtudtuk, a második vonalban vitézkedő klubnak azonban nem biztos, hogy lesz elég pénze albérletre.

„A szponzorok is nyilván az attraktív csapatokkal dolgoznak szívesebben együtt, mint például a város jégkorongegylete, a Torpedo. Folyamatosan dolgozunk ezen a klubok vezetőségével együttműködve. Vannak már befektetők, de még nem megfelelő számú. Reméljük, a világbajnokság pozitív változásokat hoz ezen a téren is” – tette hozzá a sportvezető, majd a rendezéssel kapcsolatos pozitívumokra terelte a témát.

„Senki sem kételkedik abban, mennyire nagyszerű dolog a világbajnokság, egy valóságos fesztivál. Az egyetlen kérdés csak az, hogy maradtak-e eladó jegyek – sajnos el kell szomorítanom mindenkit, mert nem – mosolygott ismét. – Az emberek boldogok a vébé miatt, főleg úgy, hogy az orosz válogatott továbbjutott a csoportkörből. Számunkra az ünneplésről, a táncról, az éneklésről szól ez a rendezvény, arról, hogy a szurkolók jól érezzék magukat.”

A világbajnokság városi nagyköveteiDmitrij Cserisev (egykori 10-szeres válogatott csatár – a szerk.)és fia, a jelenlegi orosz válogatott középpályása, Gyenyisz Cserisev. Mindketten Nyizsnyij Novgorodban születtek, és mint kiderült, a torna ideje alatt már többször is idelátogattak. „Nagyon szurkolunk Gyenyisznek és a válogatottnak. Azt kívánjuk neki, hogy még több gólt szerezzen, ne öngólokat, és előzze meg Cristiano Ronaldót a góllövőlistán. Az édesapja is gyakran a városba látogat, bármikor szívesen látjuk.”

Nemcsak a Cserisev família képviselői vizitáltak Nyizsnyij Novgorodban, hanem a házigazdát 3–0-ra legyőző és ezzel csoportelsőként továbbjutó Uruguay is. „Kedden az uruguayi elöljárókkal találkoztunk, akik nagyon pozitív visszajelzést adtak az itt töltött rövid idejükről, így most már kicsit nekik is szurkolok. A játékvezetők is szerveztek itt edzőtábort még a világbajnokság előtt, ők is dicsérték a létesítményeinket. Ezek a vébé után a fiataloknak, valamint a helyi futballcsapat számára is elérhetőek lesznek.”

De hogy lesznek-e sportoló fiatalok – merthogy a futballklub egyelőre mindössze 4-500 gyereket foglalkoztat –, az a jövő zenéje.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik