Altató helyett spanyolok, edző helyett Sampaoli: itt vannak a vb legjei

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.16. 13:46
Csaknem négy és fél évet kell várnunk a következő labdarúgó-világbajnokságig, hiszen a 2022-es katari torna csak november 21-én veszi kezdetét. Addig is tartsunk egy (görbe) tükröt a 2018-as torna elé: következzenek a világbajnokság legjei!

A VB AKROBATÁJA. Csók a labdának, röpke ima, nekifutás, majd… hagyjuk! Ki más, mint Milad Mohammadi Iránból, a torna legjobb bedobásával? Kivitel 0.0.A VB AKROBATÁJA. Csók a labdának, röpke ima, nekifutás, majd… hagyjuk! Ki más, mint Milad Mohammadi Iránból, a torna legjobb bedobásával? Kivitel 0.0.

A VB ALTATÓJA. Próbálják ki altató helyett ismét megnézni a spanyol–orosz nyolcaddöntőn a spanyolok játékát! Garantált az alvás, a mellékhatásokról viszont még nem tudunk semmit (azon kívül, hogy a spanyolok kiestek, és ilyen játékkal senki sem sírt utánuk).

A VB ÁMOKFUTÁSA. A nyilvánvalóan semmiféle tudatmódosítót nem használó Diego Maradona egész meccses show-ja Nigéria ellen. Most röhögni kellene az egészen? Szánakozni? Szomorkodni? Vagy elfogadni egyszerűen azt, hogy ennél kevés „maradonásabb” dolog van, és a közönség mindig is isteníteni fog egy önpusztító embert, aki zseniális játékos volt?

Mint egy reneszánsz festményjelenet: Diego Maradona az Argentína–Nigéria mérkőzés végén (Fotó: AFP)
Mint egy reneszánsz festményjelenet: Diego Maradona az Argentína–Nigéria mérkőzés végén (Fotó: AFP)

A VB BEMELEGÍTÉSE. Szenegál táncánál jobbat nem mutatott egyetlen csapat sem. Próbálják csak utánuk csinálni!

A VB CSERÉJE. Jorge Sampaoli argentin „asszisztens szövetségi kapitány” megkérdezi Lionel Messi csapatkapitány-szövetségi kapitányt, hogy pályára küldje-e Sergio Agüerót.

A VB FETRENGÉSE. Neymar többet fetrengett, mint ahány percig a világbajnok Franciaország hátrányban volt ezen a tornán. Esései mémhegyeket indítottak el és gyerekek ezreit késztették arra, hogy a „Neymar!" vezényszóra látványos fetrengésbe kezdjenek. Ami azt illeti, ez már magában is súlyos kritika napjaink legjobb brazil játékosának. Igen, Neymart sokat faragják. Igen, sokszor durván lépnek oda neki. Nem, senkinek és semminek nem tesz jót, hogy minél látványosabban fetreng a szabálytalanságok (vagy bármilyen más belépő után). Magának sem. Pláne, hogy még saját szurkolói egy részét is elidegeníti.

A VB GÓLJA. Volt néhány egészen parádés találat, de Benjamin Pavard Argentína ellen szerzett gólja maga a futballpornó. Tökéletes, és lehet, hogy (mármint Pavard-tól) megismételhetetlen lövés. Hátsó kameraállásból egészen káprázatos. A torna góljára egyébként már lehet szavazni a FIFA hivatalos honlapján!



A VB HIGUITA-KÜLÖNDÍJASA. Manuel Neuer a Dél-Korea elleni csoportmeccs hajrájában mindent maga mögött hagyva szállt be a mezőnyjátékba, de rossz vége lett: az ellenfél térfelének közepén elvesztette a labdát, Dél-Korea pedig beállította a 2–0-s végeredményt.

Neuer labdaérintési térképe Dél-Korea ellen
Neuer labdaérintési térképe Dél-Korea ellen

A VB GÓLÖRÖME I. Hogyan szabadítsunk el egy napokig tartó heves vitát és egy FIFA fegyelmi vizsgálatot? Mutassunk albán sast, miután betalálunk svájciként Szerbia hálójába! Végül sem Granit Xhaka, sem Xherdan Shaqiri nem kapott eltiltást, a FIFA pénzbírsággal sújtotta és figyelmeztette a két futballistát.

Na, ezt sasoljátok! (Fotó: AFP)
Na, ezt sasoljátok! (Fotó: AFP)

A VB GÓLÖRÖME II. Nem elég, hogy Michy Batshuayi szinte az összes létező ziccert elbénázta Tunézia ellen (aztán a végén csak betalált), az Anglia elleni találkozón úgy örült Adnan Januzaj góljának, hogy tiszta erővel belebikázott a labdába, az meg a kapufáról visszapattant a csatár arcára. Hogy is írta maga Batshuayi? „Kib.szottul fájt, nagyon hülye vagyok." Az önkritika és a humorérzék megmaradt.

A VB KÁRÖRÖME. A svéd csapatkapitány Andreas Granqvist megtudja a Németország–Dél-Korea mérkőzés végeredményét a pályán.

A VB LEKÍSÉRÉSE. Cristiano Ronaldo letámogatja a megsérült Edinson Cavanit az Uruguay–Portugália nyolcaddöntőn. „Csak” nemes sportszerűség, vagy a hátrányba került csapat játékosaként egy kicsit megsürgette a dolgokat? Maradjunk az állóképnél: szép jelenetet ábrázol.

Cristiano Ronaldo lekíséri Cavanit (Fotó: AFP)
Cristiano Ronaldo lekíséri Cavanit (Fotó: AFP)

A VB MEGINDULÁSA. Kylian Mbappé átvesz egy labdát Argentína ellen, majd rákapcsol, és gyorsít, és gyorsít, és gyorsít, a vége tizenegyes. Ronaldo (mármint a brazil) üdvözletét küldi utódjának.

A VB MEGLEPETÉSE. Anglia. Tizenegyespárbajt. Nyer. Anglia. Tizenegyespárbajt. Nyer. Anglia. Tizenegyespárbajt. Nyer. Közeleg a végítélet, semmi kétség!

„Azta”, egy megnyert tizenegyespárbaj! (Fotó: AFP)
„Azta”, egy megnyert tizenegyespárbaj! (Fotó: AFP)

A VB MÉRKŐZÉSE. Jó, jó, ott volt a spanyol–portugál 3–3 vagy a francia–argentin 4–3, de hát az előbbi csoportmérkőzés volt, az utóbbin meg szorosabb volt az eredmény, mint amilyen a mérkőzés képe. Legyen hát a Brazília–Belgium (1–2), amelyben tényleg volt minden: mázli, dráma, bombagól, két rendkívül erős csapat, két ellentétes félidő és fantasztikus izgalmak.

A VB SZIMPATIKUS VESZTESEI. Japán egyáltalán nem szimpatikus módon (ráadásul csak kevesebb sárga lapjának köszönhetően) jutott tovább utolsó csoportmérkőzésén, nem véletlenül kért még a szakvezető is elnézést játékosaitól… Aztán Belgium ellen, a 2–0-ról elvesztett nyolcaddöntőn a legszebb arcát mutatta csapat és közönsége: a 2–2-nél kapott kontragól szinte naivan őszinte játékfelfogásból eredt, a válogatott kitakarította az öltözőt, a szurkolók pedig a lelátón szedték össze a szemetet. Hm, lehet, hogy jóra nevelték őket? A jó példa ragadós: más szurkolótáborok (így a szenegáliak) ugyanúgy kitakarítottak maguk után!

Takarítás japán módra (Fotó: AFP)
Takarítás japán módra (Fotó: AFP)

A VB VETERÁNJA. Az egyiptomi Esszam el-Hadari tíz hónappal azelőtt mutatkozott be a válogatottban, hogy legfiatalabb csapattársa egyáltalán megszületett volna. 45 évesen, már tét nélküli mérkőzésen állhatott a kapuba, de ezzel nem elégedett meg, kivédett egy tizenegyest. Más kérdés, hogy Egyiptom így is kikapott Szaúd-Arábiától.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik