Videó: amikor Várady Béláék megverték az Európa-bajnokot

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.04.22. 12:01
null
Várady Béla (11) gólöröme a gyönyörű szabadrúgásgólja után (Forrás: youtube.com)
Kevesebb mint két hónap múlva, június 15-én 18 órától a Puskás Arénában a címvédő Portugália ellen játssza bemutatkozó csoportmérkőzését az Európa-bajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott. A Nemzeti Sport Online-on is elkezdünk hangolódni a tornára: múltidézésekkel és elemzésekkel is jelentkezünk a következő napokban, illetve szétnézünk az ellenfelek háza táján. Újraindítottuk „Amikor” sorozatunkat is, amelyben ezúttal Várady Béláék győzelmét elevenítjük fel: 1977-ben „szemre tetszetős játékkal” 2–0-ra legyőzték az aktuális Európa-bajnok Csehszlovákiát. 

Az 1978-as argentínai világbajnokság selejtezőire való felkészülés jegyében 1977. április 20-án Csehszlovákiát látta vendégül az ismét Baróti Lajos által irányított magyar válogatott. Az ellenfél alig egy évvel korábban Európa-bajnok lett, mégpedig egy könnyűnek egyáltalán nem nevezhető ágon: a jugoszláviai négyes torna elődöntőjében az előtte vb-ezüstérmes Hollandiát hosszabbításban, a fináléban a regnáló világbajnok Német Szövetségi Köztársaságot tizenegyespárbajban győzte le.

A 45 ezer néző – köztük 5000 (!) vendégszurkoló – előtt a Népstadionban rendezett találkozón az abban az évben máig utolsó bajnoki címét nyerő Vasas támadói vitték a prímet: a félelmetes bal lábáról híres Várady Béla szokásához híven szabadrúgásból, míg csapattársa, a tavaly decemberben elhunyt Kovács István fejjel talált be a csehszlovákoknak, akiknél öten – Dobias, Gögh, Masny, Móder és Nehoda – játszottak az Eb-döntőben győztes csapatból. A találkozó jól szolgálta a felkészülést, mert a magyar csapat kijutott az argentínai vb-re, és a diadal egyben némi gyógyírt jelentett a csehek elleni, 1969-es, marseille-i vb-pótselejtezőn elszenvedett 4–1-es vereségért.


EB 2020, AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik