Videó: amikor egy cseh vitéz beemelte magát a futballtörténelembe

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.06.03. 08:45
null
Nyilván egyszerű... (Fotó: AFP)
Június 15-én, 18 órától Portugália ellen megkezdi Európa-bajnoki szereplését a magyar labdarúgó-válogatott. A Nemzeti Sport Online-on az Eb-felvezetés részeként újraindítottuk „Amikor” sorozatunkat is – ezúttal egy legendás cseh löbbölést elevenítünk fel.


„Karel Poborsky az a fajta futballista, akiről ha megemlékezünk nagyapakorunkban a deres szakállunkat pajkosan összekócoló unokáink körében, egyetlenegy momentumot tudunk majd felidézni: 1996-os, csodálatos Eb-gólját”olvashatjuk egy ódon cikkben, és bizony az állítás második részével maga a játékos sem vitatkozik. Pedig Poborsky 118-szoros válogatott, játszott Sir Alex Ferguson Manchester Unitedjében meg a csodálatos Lazióban, a Benficában és a Sparta Prahában, továbbá három Eb-n és egy világbajnokságon, de „jól kiszúrt magával”, mert mindezt elhomályosítja a portugáloknak lőtt csodagólja, amivel a csehek 1–0-ra győztek és négy közé jutottak.

A kelet-és közép-európai rendszerváltás után a futballban nem jött össze a nagy dobás az 1992-es Eb-n a Független Államok Közösségének (a szovjetek jogutódjainak), az 1994-es vb-n a bolgárok és a románok sem jutottak el éremig (bár főleg előbbiek szereplése azért nagyot szólt), de 1996-ban a csehek majdnem aranyat szereztek – ám végül a döntőben kikaptak attól a csapattól, amelytől első csoportmérkőzésükön is: a németektől. A nagy gól a negyeddöntőben született, és a portugálok kiesését jelentette; a tornán Poborsky három gólpasszt adott, a fináléban pedig kiharcolt egy büntetőt, de ki emlékszik már erre?!

„Vítor Baía kint áll a kapujából, úgyhogy azt gondoltam, az lesz a legegyszerűbb, ha átemelem rajta a labdát, és ezt egészen jól meg is oldottam.”

Bizony, ilyen egyszerű meglőni az Eb-k egyik legszebb találatát, de Michelangelo sem csinált semmi különöset, csak lefaragta a fölösleget a már évek óta ott heverő márványtömbről...

„Sok fiatal focista nem is tudja, hogy valaha én is játszottam, de arra a gólra biztosan emlékszik mindenki, azt nagyon sokan látták” – merengett el a múlton az egykori szélső. És hogy milyen, ugyancsak felejthetetlen gólt szerzett ugyancsak az 1996-os Eb-n Paul Gascoigne? Kattintson ide, megtudja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik