Videó: amikor a hollandok öt 11-est hagytak ki az Eb-elődöntőben

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.05.11. 09:37
null
Kapus a csúcson (Fotó: AFP)
Éppen egy hónap múlva, június 11-én az Olaszország–Törökország mérkőzéssel veszi kezdetét a 2020-ról idénre halasztott labdarúgó Európa-bajnokság. Videós sorozatunkban most egy legendás, olasz sikerrel végződő Eb-meccset idézünk fel.  


„Francesco Toldo zseniális kapus, azonban nagy balszerencséjére a világ legjobbjának, Gianluigi Buffonnak a kortársa, így a válogatottban mindössze egy nagy tornán, a 2000-es Eb-n mutathatta meg tudását – igaz, akkor ő volt a kontinensbajnokság legjobbja!” – írtuk a kapusról egy ódon Bajnokok Ligája-adatbankban. Toldo az Inter legendája a maga öt bajnoki és egy BL-aranyérmével, 233 mérkőzésével; a válogatottal három Eb-n és két, roppant peches világbajnokságon szerepelt, főleg kispadozott Angelo Peruzzi, Gianluca Pagliuca vagy Buffon miatt. Az egy kivétel a 2000-es torna volt, Buffon sérülése miatt – a rutinos Peruzzi kerettag lehetett volna akkor, de nem kívánt harmadik számú kapusként elutazni a tornára (ez még Buffon kidőlése előtt történt).

Toldo a 2000-es Eb-n élt az ölébe pottyant lehetőséggel, nem kapott gólt a társházigazda belgák, majd a románok ellen sem; a törökök és a svédek ugyan egyszer-egyszer betaláltak neki, de győztek az olaszok. A másik rendezővel, a hollandokkal vívott elődöntőben a rendes játékidőben Toldo kivédte Frank de Boer büntetőjét, Patrick Kluivertét pedig „kinézte” a jobb alsó sarokból, a tizenegyespárbajban ismét hárította F. de Boer lövését, majd a negyedik körben Paul Bosveltét is, Jaap Stam pedig a lelátóra bombázta a labdát. A hollandok a rendes játékidőben és a szétlövés során összesen öt 11-est hagytak ki (a hatból csak egyet rúgtak be).

Toldo az előző este egy számítógép és pár floppy (!) segítségével alaposan felkészült a holland 11-esekből, ezért is nyerték meg azt az elődöntőt az olaszok, 0–0 után 11-esekkel 3–1-re. Toldo a fináléban aztán hibázott, mert a kapussors már csak ilyen, majd Buffon felépülése után a kezdőből is kikerült, de ez már egy másik történet.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik