Az érzékeny lelkű, akitől a lengyelek még többet várnak: Piotr Zielinski

TOMASZ WLODARCZYK (Meczyki)TOMASZ WLODARCZYK (Meczyki)
Vágólapra másolva!
2021.06.09. 20:52
null
Zielinski az Eb-n bizonyíthat (Fotó: AFP)
Az angol Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének tagjaként a Nemzeti Sport külföldi szakírók cikkeivel mutathatja be az Európa-bajnokságon részt vevő csapatok játékosait. A sorozat újabb részében Tomasz Wlodarczyk, a Meczyki szerzője mutatja be a lengyel válogatott középpályását, Piotr Zielinskit.

 

Paulo Sousa nem sokkal azután, hogy kinevezték a lengyel válogatott szövetségi kapitányának, elmondta, Robert Lewandowski a csapat legfontosabb tagja. Ebben semmi meglepő nincs, a portugál tréner izgatottan várta a munkát a világ legjobb támadójával. Mellette azonban volt egy másik játékos, akit nagyra becsült, ő pedig Piotr Zielinski. Egy rendkívüli futballista, akiről a szakember rengeteg jót mondott – a lengyel szurkolók viszont többet várnak tőle.

A középpályás az elmúlt nyáron új szerződést írt alá a Napolinál, ennek köszönhetően 2024-ig a klubél, a tárgyalások azonban hosszú ideig folytak. A futballistával kötött megállapodás több mint százoldalas lett. A klub tulajdonosa, Aurelio De Laurentiis mindenképpen szerette volna megtartani az egyik legjobbját. Azt, hogy mennyire jól döntött, a legutóbbi idény statisztikái is megmutatják – Piotr Zielinski 47 tétmérkőzésen 10 gólt jegyzett és 13 gólpasszt osztott ki.

Mielőtt aláírta volna a hosszabbítást, megvolt az esélye arra, hogy Barcelonába szerződjön, hiszen az ügynöke találkozott a katalán klub képviselőivel a Borussia Dortmund–Napoli Bajnokok Ligája-meccsen. Ennek ellenére Zielinski továbbra is Olaszországban maradt, ahol 16 éves kora óta él – azóta már feleségével, Laurával, akivel első gyermeküket várják –, így mondhatjuk, hogy a második otthonává vált. Ahogy ő mondta korábban, minden szempontból tökéletes az élete.

A pályán kívül is remekül érzi magát, és jelenleg talán pályafutása legjobb formájában játszik. Fontos kérdés, hogy változtatott-e valamin? De a válasz egyszerű: nem, csupán felnőtt és érettebb lett. „Nem történt vele semmilyen csoda” – mondta a testvére, Pawel Zielinski, aki a lengyel másodosztályú Miedz Legnicában futballozik.

Az elmúlt idény jó teljesítményének ellenére a lengyel drukkerek többet várnak a középpályástól a válogatottban, hiszen azt szeretnék, ha a Serie A-ban mutatott játékot mutatná a nemzeti csapatban is. Hasonló érzései voltak a korábbi szövetségi kapitánynak, Jerzy Brzeczeknek is, aki úgy fogalmazott, hogy ha Zielinski egyszer felébred és valami megváltozik a fejében, akkor Lengyelországnak olyan labdarúgója lesz a személyében, akire mindenki irigy az egész világon.

„Zielinski különleges játékos. Hallottam, ahogy Pep Guardiola Phil Fodenről beszélt. Azt mondta, hogy a középpályás egy zseni, hihetetlen tehetség. De ahhoz, hogy a legmagasabb szintre érjen, tudnia kell, mikor szükséges tempót váltania a játékban, ez azonban még mindig gondot okoz neki. Piotr viszont rendelkezik ezzel a képességgel, lát mindent, és tökéletesen érzi az üresen hagyott helyeket a csapattársai és az ellenfél között. Nagyszerű időérzéke van, és a pályán is jól mozog. Képes lelassítani vagy felgyorsítani a támadást egy passzával. Gyönyörűen játszik, néha azonban egy kicsit több adrenalin kell neki. Megpróbáljuk kihozni belőle” – nyilatkozta a középpályásról Sousa a kinevezését követően.

Zielinski Nápolyban nyújtott teljesítményére már a Barcelona is felfigyelt (Fotó: AFP)
Zielinski Nápolyban nyújtott teljesítményére már a Barcelona is felfigyelt (Fotó: AFP)

A futballista inkább az építkezésben játszik fontos szerepet a pálya közepén, nem annyira vezéralkat, ám nem is várható el tőle olyan dolog, amiben nem érzi jól magát. Inkább a játékával beszél, és ez az, amit a Napoliban is csinál.

Zielinski mindig is érzékeny volt. A családja 2015-től egy nevelőotthont működtet, de már 2002 óta segítenek a nehéz sorsú gyerekek életén. Tizenhárom évig Zabkowice Slaskiében nevelkedett, majd nyolcesztendős korában szülei új munkája miatt teljesen új élet várt rá. Nem tudta elfogadni, hogy nem csak az övé minden, ezért a bútorokra „az én asztalom”, „az én szekrényem” feliratokat ragasztott, és a játékokat is felirattal látta el. Édesapja, Boguslaw Zielinski ma már csak nevet fia korábbi reakcióin. „Amikor egy cigarettázó lányt látott, megrémült. Fiatalként nagyon érzékeny volt, nem tudtuk, hogyan fogja megállni a helyét a jövőben. Jóindulata azonban negatívan hatott a karrierjére” – nyilatkozta Boguslaw.

A fiatal lengyel aztán közelebb került „átmeneti testvéreihez” és nyitottabb lett. Megkérte őket, hogy focizzanak együtt, és gyakran edzett egy olyan fiúval, akinek a lábában izomgörcs volt. Emellett volt egy rokkant barátja is, akinek már az is örömet szerzett, ha a kezével megütötte a labdát.

Piotr ezután a szívét adta a gyermekeknek, azonban csendesen, mindenféle médiafelhajtást kerülve. A saját pénzéből vásárolt két házat Zabkowice közelében, amit a családja felújított és árvaházzá alakított át a „Pán Péter” szervezeten keresztül. „Ő hozakodott elő a kezdeményezéssel, egy arany gyerek. Amikor visszatér Lengyelországba, mindig meglátogatja a gyerekeket és focizik velük. Emellett elektronikus eszközöket is ajándékozott már: laptopokat, játékkonzolokat és tableteket” – mondta az édesapja.

A jelen arról árulkodik, hogy a szülők korábbi félelmének – miszerint fiuk nem állja majd meg a helyét a világban – nem volt alapja. Zielinski tinédzserként igazolt az Udinesébe, 26 éves korára pedig több mint 200 mérkőzése van a Serie A-ban, és a lengyel válogatott egyik legfontosabb emberévé vált. Lehet, hogy érzékeny, de a pályán ezt nem mutatja.

Nincs kétség afelől Olaszországban, hogy a középpályás tehetséges. A Barcelona is akarta, Jürgen Klopp repülőt is küldött érte, hogy tárgyaljanak Liverpoolban. Zielinski a lengyelek gyémántja, ráadásul hatalmas szívvel. Az egész ország reméli, hogy csillogni fog az idei nyáron.

Fordította: Szabó Róbert

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik