Pozsonyban született, a finnekkel írhat történelmet: Lukás Hrádecky

SAKU-PEKKA SUNDELIN (Ilta-Sanomat)SAKU-PEKKA SUNDELIN (Ilta-Sanomat)
Vágólapra másolva!
2021.06.07. 18:26
null
Hrádeckyék az Eb-kvalifikációt ünnepelik épp (Fotó: AFP)
Az angol The Guardian napilap európai újságokat összefogó kezdeményezésének tagjaként a Nemzeti Sport külföldi szakírók cikkeivel mutathatja be az Európa-bajnokságon résztvevő válogatottak játékosait. A sorozat újabb részében Saku-Pekka Sundelin, az Ilta-Sanomat újságírója mutatja be a finn kapust.

 

Miután Finnország 2–0-ra legyőzte Fehéroroszországot 2018 júniusában, a kapus Lukás Hrádecky köszönetet mondott a szurkolóknak a felkészülési mérkőzést követően, és ünneplés gyanánt az egyik drukker kezéből kiragadott egy korsót, majd egy szuszra lehajtotta a sörét! Tipikusan olyan mozzanat volt, ami miatt a válogatott egyik közönségkedvencének számít. A váratlan viccelődései miatt imádják a szurkolók, no meg azért, mert nem felejtette el a drukkert, akinek elcsente a korsóját. Pár héttel később megkereste őt, és kamatostul visszafizette tartozását.

Az adósságomat törlesztettem” – így tudatta Hrádecky a hivatalos Twitter-oldalán, hogy egy tálca cseh sörrel jutalmazta meg az önzetlen szimpatizánst. A jópofa kapusnak természetesen van komoly oldala is, ennek köszönheti, hogy sikeres, professzionális labdarúgó vált belőle – ettől függetlenül a tréfának mindig jut hely az életében.

A mérkőzés utáni sörivásom a tabuk megdöntéséről szólt– nyilatkozta Lukás Hrádecky. –Ugyanúgy iszom alkoholt és káromkodok, mint az emberek többsége. Szentként kellene élnem, mert labdarúgó vagyok? Tévesen gondolják a szurkolók, hogy én mindig iszom és részeg vagyok, ez nem így van. Profi futballistaként meg sem engedhetném magamnak ezt az életstílust. Igaz, gyakran főzök vacsorát, kiveszek egy sört a hűtőből, közben keresek valamit a Netflixen, de utána nyugovóra térek. A játékosok zárt ajtók mögött élnek, mintha rájuk más szabályok lennének érvényesek. Természetesen utóbbi nem igaz, fontosnak tartom, hogy mindig hű legyek önmagamhoz.”

A beadások mellett a tabukkal is előszeretettel számol le (Fotó: AFP)
A beadások mellett a tabukkal is előszeretettel számol le (Fotó: AFP)

A Bayer Leverkusen vagány kapusa nyáron élete egyik legnagyobb kihívása elé néz. Finnország története során először szerepel az Európa-bajnokságon: Belgiummal, Dániával és Oroszországgal került egy csoportba. Hrádecky kiválóan védett a selejtezősorozat során, emellett remekül motiválja a társait. Egy-egy blokkolás és védés után úgy örülnek a finnek, mintha kupadöntőben szereztek volna győztes gólt. Árulkodó a mentalitásukról, hogy Hrádecky egyszer a legnemesebb testrészét sem kímélte a hárítás során...

A 31 esztendős játékos Pozsonyban született, onnan költözött édesapjával Finnországba, akit röplabdás pályafutása szólított Turkuba. A kis Hrádecky ügyesen teniszezett és jégkorongozott, ám a futballpályán fedezték fel, amikor sanyarú sorsú társaival rúgta a bőrt. Érdekesség, hogy a Leverkusen kapusa mai napig Szlovákiának szurkol, ha jégkorongról szól. Finnországban egyébként lassacskán a labdarúgás népszerűsége eléri a hokiét, ebben pedig óriási szerepe van annak, hogy a válogatott kijutott a nyári tornára.

Lukás Hrádecky a Leverkusenben is bizonyított idén (Fotó: AFP)
Lukás Hrádecky a Leverkusenben is bizonyított idén (Fotó: AFP)

Hrádecky a Turun Palloseura akadémiáján nevelkedett, és húszesztendős kora előtt felkerült a felnőttcsapathoz, ám egyetlen élvonalbeli mérkőzést sem játszott Finnországban, mert a dán Esbjerg 2009-ben szerződtette. Eleinte szenvedett új csapatában, túlságosan nyomasztotta a tét és stressz, gyakran megesett, hogy nem avatkozott játékba. Furcsa ezt elképzelni a jelenleg önbizalomtól duzzadó kapusról. A barátai aztán megnyugtatták, finnországi nyaralásakor elhatározta, hogy végig hű marad magához, és nem nyomasztják majd az elvárások. Ennek a nyári beszélgetésnek köszönhetjük, hogy ismerhetjük a válogatott közönségkedvencét. Az ominózus nyaralást követően a dán élvonal egyik legjobb futballistájává vált, megnyerte a bajnokságot és kupát csapatával mielőtt a Bröndby szerződtette. Hat sikeres évet töltött Dániában, éppen ezért lehet különleges számára a dánok elleni csoportmérkőzés. Az összecsapást ráadásul Koppenhágában rendezik június 12-én, a város pedig igazán kedves Hrádecky szívének. A régi szép időkben a kapus egy lakáson osztozott Teemu Pukki barátjával, aki talán a leghíresebb a finn válogatottból. Amikor Hrádecky az Eintracht Frankfurt kapusa lett, kénytelen volt elhagyni cimboráját.

Nem hagytam mást magam után, csak késeket, kanalakat, tányérokat és villákat, valamint egy matracot Teemu Pukki bánatára”– nyilatkozta a finn Ilta-Sanomatnak a 31 esztendős labdarúgó. Ebből a nyilatkozatból is látszik, Hrádecky mindig tudja, mit kell mondania... Ugyanez igaz a finn válogatott többi tagjára, akik szeretnek viccelődni és mulatni. Lehet nincsenek sztárok a nemzeti együttesben, de kiváló közösséget alkotnak. A hab a tortán pedig a mindig nyüzsgő és hangos kapus...

Fordította: Tóth Ádám

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik