Jöhet a hétfejű! – Bodnár Zalán jegyzete

Vágólapra másolva!
2021.06.19. 23:44

A magyar népmesék gyakran visszatérő motívuma, hogy a hősnek ki kell állnia három próbatételt. Mindegyik bátorságot, ügyességet, leleményességet kívánó feladat, az utolsóra, a legveszedelmesebbre általában a hétfejű sárkány barlangjában kerül sor.

A magyar labdarúgó-válogatott játékosaira is olyan próbatételek vártak, várnak ezen az Európa-bajnokságon, hogy attól talán sok népmesei hős is megrettent volna. Csoportjában ugyanis meg kellett mérkőznie az aktuális Európa-bajnokkal (Portugália), a világbajnokkal (Franciaország) és a holtversenyben legtöbbszörös Európa-bajnokkal, a kontinens legsikeresebb vb-szereplőjével, a négyszeres világbajnok Németországgal is.

Féltő szülői gondoskodással tettük a hamuba sült pogácsát a tarisznyájába, és engedtük el az útra, reménykedve a csodában, hogy visszatér – férfiként.

Nos, két próbatétel után jelenthetjük: életben van!

Az elsőben derekasan állta a sarat sokáig, mindent megtett, amit tehetett, de egy kis figyelemkihagyás után kapott néhány kemény ütést – viszont állva maradt, a csalódás nem törte meg. A másodikon még keményebben, még tudatosabban tette oda magát. Olyan csatát vívott a talán legveszedelmesebb ellenféllel a pokoli hőségben, hogy amikor a nap végén búcsút intettek egymásnak a felek, mindketten elégedetten nyugtázhatták a döntetlent.

Nem tudom, ki mit várt a magyar válogatottól ebben a csoportban, de gyaníthatóan a legtöbben három tisztes verességgel kiegyeztünk volna. Ennél már most jóval többet kaptunk, hiszen gólunk és pontunk is van már minden idők legdurvább csoportjában, és ami ebből következően igazán fontos: a harmadik, müncheni mérkőzésre még úgy készülhet a csapat, hogy van tét, nem dőlt még el semmi, tovább is lehet jutni. Ennél többet kívánhattunk volna?

A népmesékben a hőst gyakran segíti valaki vagy valami – manó, varázsital, gyűrű. A mi hőseink az első két próbatétel során minden segítséget megkaptak a majd' hatvanezer toroktól, amely értük üvöltött a Puskás Arénában, de a harmadikra már egyedül kell menniük messzi idegenbe, az üveghegyen is túl.

Viszont most már nyugodt szívvel engedjük be őket a müncheni sárkány barlangjába is – csalódást már nem okozhatnak. Most már biztos, hogy férfiként jönnek vissza.

Vagy ha úgy alakul, hogy ott maradnak, nefelejcs nyílik a földből a szívük fölött.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik