Euro 2020: olasz származású kapitány vethet véget Itália nagy menetelésének

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.06.26. 11:59
null
Foda és Mancini szemtől szemben – Londonban küzdhetnek meg csapataikkal a nyolc közé jutásért (Fotó: AFP, montázs)
Ma 18 órától Amszterdamban walesi–dán párharccal kezdődik meg a XVI. labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntője, majd ugyancsak 21 órától Londonban Olaszország és Ausztria lép pályára, hogy eldöntsék, melyikük kerüljön a legjobb nyolc közé. Utóbbi ütközet kuriózumát az adja, hogy az osztrákok az apai ágról olasz származású szövetségi kapitány, Franco Foda irányításával próbálnak meg véget vetni az itáliaiak fantasztikus, közel három éve tartó veretlenségi sorozatának. A walesi és a dán válogatott pedig annak örülhet, hogy viszonylag könnyű ágon juthat be a negyeddöntőbe. 

 


Amikor a mostani nyolcaddöntő mezőnyét a legutóbbi, 2016-os Európa-bajnokságéval hasonlítottuk össze, kiderült, hogy tíz olyan válogatott van, amely öt évvel ezelőtt is ott volt a legjobb 16 között, úgymint Olaszország, Belgium, Portugália, Franciaország, Svájc, Horvátország, Spanyolország, Wales, Anglia és Németország. A hat „új” közül Hollandia és Dánia ki sem jutott az előző tornára, míg Ausztria, Csehország, Svédország és Ukrajna akkor is résztvevő volt, de mindegyikük utolsó helyen végzett a csoportjában.

A franciaországi torna nyolcaddöntőjében szerepeltek közül most olyan válogatottak hiányoznak, mint az izlandi, a lengyel, az ír, az északír, a szlovák és a magyar.

A nyolcaddöntőtől kezdve kieséses formában folytatódik az Eb, amennyiben a rendes játékidő elteltével döntetlen az állás, 2x15 perc hosszabbítás következik, ha az sem dönt, tizenegyespárbajt vívnak a csapatok.

NYOLCADDÖNTŐ, JÚNIUS 26., 18.00, AMSZTERDAM

WALES–DÁNIA


A walesi válogatott az A-csoport második helyén végzett. Nyitányként 1–1-et játszott Svájccal, utána 2–0-ra legyőzte Törökországot, majd 1–0-ra kikapott Rómában a csoportgyőztesként záró Olaszországtól.

♦ A mindhárom csoporttalálkozójukat hazai pályán, Koppenhágában játszó dánok a B jelű négyesben a legjobbjuk, Christian Eriksen újraélesztésével nehezített bemutatkozó meccsükön, egy tizenegyest is elhibázva 1–0-ra kikaptak a finnektől, majd előnyből 2–1-re alulmaradtak a csoportelső belgákkal szemben, végül 4–1-re lelépték az oroszokat. A finnekhez és az oroszokhoz hasonlóan három ponttal zártak, a hármas összevetésben jobb egymás elleni gólkülönbségükkel kaparintották meg a második pozíciót.

♦ Eddig pontosan tízszer találkoztak, négyszer nyertek a walesiek, hatszor a dánok, döntetlent még egyszer sem játszottak. Csak a tétmeccseket figyelembe véve 3–0–5 a mérleg.

A legutóbbi párharcukat 2018 őszén a Nemzetek Ligájában vívták, akkor mind a két mérkőzésüket a dánok nyerték. Előbb hazai pályán Eriksen duplájával 2–0-ra győztek, majd a cardiffi meccs úgy lett 2–1 a skandinávoknak, hogy Jörgensen és Braithwaite gólja után Bale csak a legvégén tudott szépíteni.

A walesiek barátságos találkozón 2008-ban, tétmeccsen 23 évvel ezelőtt nyertek legutóbb a dánok ellen.

♦ A walesi válogatott még semmilyen tornán nem vett részt tizenegyespárbajban, míg a dánok eddig kettőt megnyertek, kettőt elveszítettek. Az 1984-es Eb elődöntőjében így veszítettek a spanyolokkal szemben (4–5), majd 1992-ben tizenegyesekkel bizonyultak jobbnak a hollandoknál (5–4), és jutottak be a fináléba, amelyet aztán a németek ellen meg is nyertek.

Dánia az első válogatott az Eb-k történetében, amely a csoportból egy győzelemmel és két vereséggel a második helyen jutott tovább a kieséses szakaszba.

♦ A szigetországiak sztárja, Gareth Bale alig több mint egy hónappal ezelőtt, május 23-án a Tottenham játékosaként a Premier League záró fordulójában két gólt lőtt a 4–2-re megnyert mérkőzésen a dánok kapusának, Kasper Schmeichelnek, aki akkor a Leicester kapuját őrizte.

Rob Page, a walesiek megbízott kapitánya a nyolcaddöntőben valószínűleg visszanyúl ahhoz a kezdőcsapathoz, amelyet a svájciak és a törökök ellen szerepeltetett. A legutóbbi, olaszokkal vívott csoportmérkőzésre három helyen változtatott: Chris Gunter, Ethan Ampadu és Neco Williams játszott Chris Mepham, Rhys Norrington-Davie és Kieffer Moore helyén. Utóbbiak most visszatérhetnek, már csak azért is, mert Ampadut az itáliaiak ellen kiállították, így automatikusan egymeccses eltiltást kapott.

♦ A dánok csapatkapitánya, Simon Kjaer orvosi kezelésre szorult, ám a szakvezető, Kasper Hjulmand bízik abban, hogy a walesiek ellen már játékra kész állapotban lesz. Az egyetlen kérdés így az, hogy az oroszok ellen bevált háromvédős formációt alkalmazza-e, vagy visszatér a belgák elleni választott négy hátvédhez.

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Olaszország 3 3 7–0 +7 9
2. Wales 3 1 1 1 3–2 +1 4
3. Svájc 3 1 1 1 4–5 –1 4
4. Törökország 3 3 1–8 –7 0
A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Belgium 3 3 7–1 +6 9
2. Dánia 3 1 2 5–4 +1 3
3. Finnország 3 1 2 1–3 –2 3
4. Oroszország 3 1 2 2–7 –5 3



NYOLCADDÖNTŐ, JÚNIUS 26., 21.00, LONDON

OLASZORSZÁG–AUSZTRIA


Az olaszok a maximális kilenc pontot gyűjtve teljesítették a csoportküzdelmeket, amelynek során végig Rómában játszhattak. Roberto Mancini válogatottja a törököket és a svájciakat egyaránt 3–0-ra verte meg, majd tartalékos felállásban is 1–0-ra jobbnak bizonyult a walesieknél, így megnyerte az A-csoportot, és az egyik olyan csapat, amelynek a kapujába még nem találtak be az ellenfelek ezen az Eb-n.

Az osztrák válogatott harmadszor vesz rész a kontinenstornán – 2008-ban társrendezőként nem kellett selejteznie –, de csak most először tudott meccset nyerni a csoportban és ugyancsak első alkalommal jutott el a kieséses szakaszig. Most az első meccsén az északmacedónokat verte meg 3–1-re, ezt követte a hollandok elleni 2–0-s vereség, majd az 1–0-s siker az ukránok ellen, így a második helyet csípte meg a C-csoportban.

Olaszország három figyelemre méltó szériával is büszkélkedhet: egyrészt Wales ellen sorozatban a 30. mérkőzésén maradt veretlen (25 győzelem, öt iksz), másfelől a legutóbbi 11 találkozóját kivétel nélkül megnyerte, és – a hosszabbításokat nem számítva – immár 1055 perce nem kapott gólt.

♦ Szomszédok lévén elég sokszor, összesen 36-szor csaptak össze, az összmérleg 16 olasz diadal, nyolc döntetlen és 12 osztrák siker, csak a tétmeccseket tekintve viszont az itáliaiak még veretlenek (öt győzelem és egy iksz).

♦ A legutóbbi találkozójukon 2008 augusztusában egy barátságos meccsen a franciaországi Nizzában 2–2-re végeztek. Az osztrákok az előző 13 mérkőzésen nem tudták legyőzni az olaszokat, a legutóbbi diadalukat 1960-ban Nápolyban aratták ellenük (2–1).

♦ Az osztrákok szövetségi kapitánya, Franco Foda, félig olasz, félig német származású, az édesapja Velencében született. A szakember a "Győztes csapaton ne változtass!" elvet alkalmazza majd az azzurrik ellen.

Az olasz válogatott eddig 11 tizenegyespárbajt vívott, négyet megnyert, hetet elvesztett. A legemlékezetesebb ezek közül az volt, amikor 2006-ban világbajnoki címet szerzett a franciák ellen. Az előző három Eb-n egyszer sem tudta elkerülni, hogy büntetők döntsenek a továbbjutásáról. 2008-ban a spanyolokkal és 2016-ban a németekkel szemben alulmaradt, 2012-ben az angolok ellen nyert.

♦ Miután a továbbjutás már két kör után biztossá vált, a walesiek elleni találkozóra nyolc helyen megváltoztatta a kezdő csapatát Roberto Mancini, az azzurrik szövetségi kapitánya. Csak Gianluigi Donnarumma, Leonardo Bonucci és Jorginho maradt meg a korábbi tizenegyből.

Alessandro Florenzi és Giorgio Chiellini is teljes értékű edzésmunkát végezhetett az előző napokban, így várhatóan elfoglalhatják Giovanni Di Lorenzo és Francesco Acerbi helyét. A térdsérülése után nagyszerű játékkal visszatért Marco Verratti is szerephez juthat, így Manuel Locatelli maradhat ki. Federico Chiesa szintén jó megoldás lehet a csatársorban Domenico Berardi helyett.

♦ Az osztrákoknál az ukránok elleni meccsen Martin Hinteregger ütést kapott, de a nyolcaddöntőre valószínűleg már bevethető lesz, míg a meccs egyetlen gólját szerző, majd egy korábbi, fejjel való ütközés miatt nem sokkal később kényszerből lecserélt Christophe Baumgartner felépült. Az izomsérüléssel bajlódó középpályás, Valentino Lazaro szereplése továbbra sem kerülhet szóba.

NYOLCADDÖNTŐ
Június 26., szombat, 18.00
Amszterdam
Wales–Dánia (38. mérk.)
Június 26., szombat, 21.00
London
Olaszország–Ausztria (37. mérk.)
Június 27., vasárnap, 18.00
Budapest
Hollandia–Csehország (40. mérk.)
Június 27., vasárnap, 21.00
Sevilla
Belgium–Portugália (39. mérk.)
Június 28., hétfő, 18.00
Koppenhága
Horvátország–Spanyolország (42. mérk.)
Június 28., hétfő, 21.00
Bukarest
Franciaország–Svájc (41. mérk.)
Június 29., kedd, 18.00
London
Anglia–Németország (44. mérk.)
Június 29., kedd, 21.00
Glasgow
Svédország–Ukrajna (43. mérk.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik