Eb 2020: „Ha nekem problémám van valakivel, elmondom neki” – Mbappé Giroud-ról

N. ZS.N. ZS.
Vágólapra másolva!
2021.06.13. 17:58
null
Kxlian Mbappé (képünkön) és Olivier Giroud között továbbra sem szent a béke (Fotó: AFP)
Kiemelt figyelem övezi az Európa-bajnokságon Kylian Mbappét. A PSG 22 éves francia csatára vitathatatlanul a világ topjátékosai közé tartozik, aki számos témát ad az újságoknak. Sokan tőle várják, hogy megdöntse Michel Platini 1984-es kontinensviadalon szerzett kilencgólos rekordját, még többen azzal kapcsolatban szeretnének tőle választ kapni, hogy a 2021–2022-es idényt melyik csapatnál kezdi meg – szerződése a párizsiaknál 2022 nyaráig szól. A futballista az utóbbi témára vonatkozó kérdéseket gyorsan elhárította a francia válogatott vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján.

 

A válogatott edzőtáborában nem szeretnék a jövőmmel foglalkozni – mondta kissé mérgesen Kylian Mbappé. A klub ügyeivel kapcsolatban kérdezzék a vezetőedzőt, a sportigazgatót, én az Európa-bajnokságra készülök, és minden idegszálammal a tornára koncentrálok.

A kis közjátéktól eltekintve a PSG támadója higgadtan válaszolt az újságírók kérdéseire, a témák közül elsőként Christian Eriksen szombati drámája került szóba.

Éppen az edzésünket fejeztük be, amikor hallottuk, mi történt. Szörnyű volt a bizonytalanság, el sem tudom képzelni, mit érezhettek a pályán lévők. Együttérzek Eriksennel és a családjával, remélem, gyorsan felépül. Nagy megkönnyebbülés, hogy úgy tűnik, minden rendben lesz vele, remélhetőleg jó híreket kapunk róla a továbbiakban is.”

A francia válogatott edzőtábora az utóbbi napokban kisebb botránytól volt hangos. Olivier Giroud Bulgária 4–0-s legyőzése után kritikával fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy nem kap elég labdát, és a szövegkörnyezetből egyértelműen ki lehetett találni, hogy Mbappéra gondol. Paul Pogba az esetet követő sajtótájékoztatón próbálta leplezni, hogy bármilyen feszültség lenne a felek között, de a sajtónyilvános edzéseken látott jelekből úgy tűnik, még nem szent a béke.

Megbeszéltük Giroud-val a dolgokat – próbálta csillapítani a kedélyeket Mbappé. – Megértem az érzéseit, de ha nekem problémám van valakivel, őszintén elmondom neki, és nem a sajtónak beszélem ki magam. A feszültség nem visz előre, a sikeres Európa-bajnoki szerepléshez egységesnek kell lennie a keretnek. Hogy mennyit passzolok neki, azt sok tényező befolyásolja. Ő a tizenhatos környékén szeret tartózkodni, míg például Benzema akár a félpályáig is visszajön, ezért természetes, ha neki többször adok labdát. A csapat erőssége, hogy kiváló támadóink vannak, a sikerességünk azon múlhat leginkább, hogy mennyire sikerül összehangolni a játékunkat.

A PSG támadójának felrótták, hogy védekezésben gyengén teljesít, és ezt ő készséggel elismerte. Hozzátette azonban, hogy figyelmét továbbra is elsősorban a gólszerzésére fordítja. Francia színekben Michel Platini nevéhez fűződik a legtöbb gól egy Európa-bajnokságon (az 1984-es hazai rendezésű tornán kilenc alkalommal talált az ellenfelek hálójába), szeretné minél jobban megközelíteni a csúcsot.

Nem vagyok tökéletes futballista. Tudom, milyen téren fejlődhetek még, a védekezés is ilyen, és dolgozom rajta. Csatárként ugyanakkor a gólszerzés a fő feladatom. Platini kilenc gólját jó lenne beállítani, persze akkor sem leszek szomorú, ha kevesebb jön össze, de megnyerjük a tornát.”

Franciaország Németországgal játssza első mérkőzését az Európa-bajnokságon, a keddi találkozót követően szombaton Magyarország, június 23-án Portugália lesz az ellenfél.

Németország és Magyarország számára is előny, hogy hazai pályán, saját szurkolóival a háta mögött léphet pályára ellenünk, de ezzel nem szabad foglalkoznunk. Jelenleg csak a németek elleni találkozó jár a fejünkben. Ellenfelünk keretében a fiatalok mellett vannak tapasztalt, visszatérő futballisták is. Magas színvonalú, hajtós mérkőzésre számítok, és természetesen győzelemre.”

Azzal kapcsolatban, hogy a francia válogatott milyen felállásban futballozhat az Európa-bajnokságon, Kylian Mbappé nem árult el részleteket. Az eddig leginkább jellemző 4–4–2-es és 4–3–3-as formációval kapcsolatban is csak annyit jegyzett meg, hogy az ő szerepe mindenhol hasonló, de utóbbit kissé kompaktabbnak tartja. Örül továbbá Benzema visszatérésének.

Vele egyértelműen bővültek támadásban a taktikai lehetőségeink. Hogy pontosan mennyit jelent az ittléte, egyelőre megjósolhatatlan, a mérkőzések alatt kiderül. Nagyon képzett és tapasztalt támadóink vannak, a kétezertizennyolcas világbajnoksághoz képest én is érzem magamon a változást. Akkor bizonyítanom kellett, hogy méltó vagyok a kerettagságra. Már nincs ilyen teher rajtam.”

EB 2020
F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN)
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália  
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország  
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország  
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország  
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország  
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország  
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik