Eb 2020: közel 1000 perce nem kaptak gólt az olaszok, Bale-ék megszakítják?

Vágólapra másolva!
2021.06.20. 11:14
null
A hibátlanul menetelő olaszokra vasárnap Wales vár (Fotó: AFP)
Ma megkezdődik a csoportküzdelmek harmadik köre a XVI. labdarúgó Európa-bajnokságon. Innentől nem lesznek 15 órás kezdetű találkozók, a kvartettek két meccsét egyidőben játsszák. Elsőként az A-csoportban alakul ki a végső sorrend. Az már biztos, hogy a 18 órától a walesiekkel meccselő olaszok ott lesznek a nyolcaddöntőben, viszont kérdés, hogy Gareth Bale-ék meg tudják-e törni a az itáliai védelem 965 perce tartó, kapott gól nélküli sorozatát. A harmadik fordulóban dől el az is, hogy az olaszokat melyik csapat, vagy csapatok – hiszen a négy legjobb harmadik is tovább lép – kíséri(k) az A-csoportból a legjobb 16 közé.  


A csoportokból az első két helyezett, valamint a négy legjobb harmadik jut be a nyolcaddöntőbe. Egy vagy több csapat pontazonossága esetén elsődlegesen az egymás elleni eredmények döntenek, a további részleteket itt olvashatják el.

Ami igazán érdekes, hogy már a csoportkörben is sor kerülhet tizenegyespárbajra. Ugyanis előfordulhat, hogy a harmadik fordulóban két csapat döntetlent játszik egymással, amellyel pontazonossággal végeznek és még a gólkülönbségük is teljesen megegyezik – azaz a rúgott és a kapott góljaik száma is egyforma –, ekkor a helyezésüket tizenegyesekkel döntik el. Épp ahogy az egyenes kieséses szakaszban, csak hosszabbítás nélkül.

Tehát akár a továbbjutást is múlhat ezen, ha épp az a mérkőzés tétje, de a szabály alkalmazására még nem akadt példa. 2008-ban ez viszont csupán hajszálon múlt. A török Nihat Kahveci a 87. percben egyenlített Csehország ellen, abban a pillanatban 4-4 ponttal és egyaránt 4-5-ös gólkülönbséggel álltak a felek, de csak az egyik juthatott tovább. Nihat azonban még egyszer lecsapott, így nem derült fény e kuriózumra.

Bár a csoportharmadikok közötti sorrend csak az összes csoport befejezését követően válik véglegessé, emlékeztetünk arra, hogy a 2016-os Eb-n Portugália és Észak-Írország is 3-3 ponttal és semleges gólkülönbséggel került be a nyolcaddöntőbe.

A-CSOPORT, 3. FORDULÓ, JÚNIUS 20., 18.00, RÓMA

OLASZORSZÁG–WALES


Az olasz válogatott az első körben a törököket, a másodikban a svájciakat győzte le, egyaránt 3–0-ra, így hibátlan teljesítménnyel vezeti a csoportját. Már biztosan nyolcaddöntős, ha legalább döntetlent ér el, csoportelsőként jut tovább, de a kieséses szakasz első mérkőzését nem Rómában fogja játszani.

A walesi nemzeti együttes 1–1-gyel nyitott a svájciak ellen, majd 2–0-ra megverte a törököket, így 4 ponttal a második helyről vág neki a záró fordulónak. Amennyiben egy pontot szerez, megőrzi második pozícióját, ha nyer, csoportelső lesz, de veresége esetén sem lehet rosszabb a harmadiknál.

♦ Eddig összesen kilencszer találkoztak, a mérleg 7 olasz győzelem, 2 walesi siker, a döntetlen még várat magára. A gólkülönbség 23–5 az itáliaiaknak. Hat tétmeccset vívtak, 3-szor az azzurrik nyertek és csak 1-szer a walesiek. A gólkülönbség 11–2 az olaszoknak.

Legutóbb 2003 szeptemberében egy-Eb-selejtezőn csaptak össze Milánóban, az olasz válogatott Filippo Inzaghi triplájával és Alessandro Del Piero találatával 4–0-ra győzött.

♦ Egy évvel korábban, 2002 októberében Cardiffban viszont 2–1-re a walesiek nyertek, Simon Davies és Craig Bellamy találatára Del Piero válaszolt. Akkor Wales csak második lett a csoportban az olaszok mögött, majd a pótselejtezőt elbukta Oroszországgal szemben.

A 2000-es Európa-bajnokság selejtezőjében az olaszok idegenben 2–0-ra, odahaza 4–0-ra győzték le a szigetországiakat, az 1970-es vb kvalifikációjában pedig 1–0 és 4–1 volt az eredmény az azzurriknak.

A walesiek másik diadala egy barátságos meccsen született, 1988 júniusában Bresciában Ian Rush góljával (1–0), aki akkoriban éppen a Juventust erősítette. A mostani walesi csapatból Aaron Ramsey játszik a Juvéban.

Az olasz válogatott a legutóbbi 29 mérkőzésén veretlen, ezalatt 24-szer nyert és 5-ször ikszelt. A legutóbbi tíz meccsét megnyerte, közben 31 gólt szerzett, viszont egyet sem kapott. Legutóbb tavaly október 14-én a Bergamóban 1–1-re végződött, Hollandia elleni Nemzetek Ligája találkozó 25. percében Donny van de Beek talált be az itáliaiak kapujába, így már összesen 965 játékperce érintetlen a hálójuk.

Ciro Immobile, az azzurrik csatára a svájciak ellen zsinórban a negyedik válogatott mérkőzésén szerzett gólt, így most 48 fellépés után 15 találatnál jár. Korábban sosem volt két mérkőzésnél hosszabb eredményességi sorozata.

♦ A törökök elleni győzelem után a második kontinenstornáján résztvevő Wales Európa-bajnoki örökmérlege 5 diadal, 1 döntetlen és 2 vereség.

♦ Mivel a törökök elleni első gól szerzője, Aaron Ramsey a 2016-os Eb-n az oroszok ellen is betalált, így ő lett az első walesi labdarúgó, aki két különböző tornán is eredményes tudott lenni.

♦ A svájciak ellen a 25. percben sérülés miatt lecserélt Giorgio Chiellini, valamint a térdsérülése miatt az Eb-n eddig nem szerepelt Marco Verratti a walesiek ellen már Roberto Mancini rendelkezésére állhat.

A-CSOPORT, 3. FORDULÓ. JÚNIUS 20., 18.00, BAKI

SVÁJC–TÖRÖKORSZÁG


A svájciak az első meccsükön 1–1-re végeztek a walesiekkel, majd 3–0-s vereséget szenvedtek Rómában az olaszoktól. Jelenleg 1 ponttal a harmadikok, és csak győzelem esetén érhetik be pontszámban a második walesieket, de csak akkor, ha utóbbiak kikapnak az olaszoktól.

A törökök előbb 3–0-ra alulmaradtak az olaszokkal, majd 2–0-ra a walesiekkel szemben, így pont nélkül sereghajtók a csoportjukban. A harmadik helynél előrébb már semmiképpen nem végezhetnek, de ahhoz is le kellene győzniük a svájciakat.

♦ Mostanáig 15-ször csaptak össze, az örökmérleg a törökök felé billen: 8-szor győztek a félholdasok, 4-szer a svájciak, 3 találkozó pedig döntetlen lett. A gólkülönbséget tekintve viszont csak 21–20 vezetnek a törökök.

♦ Ez lesz az első találkozásuk azóta, hogy a 2008-as, osztrák-svájci közös rendezésű Eb bázeli csoportmérkőzésén Hakan Yakin találatát követően, Semih Sentürk és Arda Turan góljaival 0–1-ről a második félidőben fordítva 2–1-re nyerni tudtak a törökök. Fatih Terim csapata akkor ezzel a három ponttal továbbjutott, majd egészen az elődöntőig menetelt, míg a svájciak utolsók lettek a csoportban.

A 2006-os vb pótselejtezőjében mindkét csapat hozta a hazai mérkőzését (2–0 és 4–2), végül az idegenben szerzett gólokkal a svájciak jutottak ki a tornára. Marco Streller döntő találata hat perccel a lefújás előtt esett Isztambulban.

Az 1996-os Európa-bajnokság előtti selejtezőben keresztbe verték egymást, mindkét csapat idegenben nyert 2–1-re, végül a svájciak csoportelsőként, a törökök – történetük során először – a második helyről jutottak ki az angliai tornára.

Az 1976-os Eb kvalifikációja során a törökök bizonyultak jobbnak (2–1 otthon, 1–1 idegenben), akárcsak az 1974-es vb selejtezőjében (2–0 otthon és 0–0 idegenben).

A két legnagyobb különbségű győzelmet azonban a svájciak aratták, barátságos meccsen: még az első találkozójukon, 1952-ben Ankarában 5–1-re, 1971-ben Genfben 4–0-ra lépték le a félholdasokat. Érdekesség, hogy az 1952-es találkozójuk napján született a törökök szövetségi kapitánya, Senol Günes.

A svájci válogatott az előző nyolc mérkőzésén egyedül Olaszországtól kapott ki, a csoportküzdelmek második fordulójában 3–0-ra.

A törökök az eddigi két kudarcukkal együtt az előző hat Eb-döntős mérkőzésükből ötöt veszítettek el, és a legutóbbi négyen még gólt sem szereztek.

♦ A walesiek elleni találkozó 73. percében izomsérülés miatt lecserélt hátvéd, Umut Meras a záró csoportmeccsen sem szerepelhet a törököknél.

A-CSOPORT (RÓMA, BAKI)
Június 11., péntek, 21.00
Róma
Törökország–Olaszország0–3
Június 12., szombat, 15.00
Baki
Wales–Svájc1–1
Június 16., szerda, 18.00
Baki
Törökország–Wales0–2
Június 16., szerda, 21.00
Róma
Olaszország–Svájc3–0
Június 20., vasárnap, 18.00
Baki
Svájc–Törökország
Június 20., vasárnap, 18.00
Róma
Olaszország–Wales
AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Olaszország 2 2 6–0 +6 6
2. Wales 2 1 1 3–1 +2 4
3. Svájc 2 1 1 1–4 –3 1
4. Törökország 2 2 0–5 –5 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik