Eb 2020: hét a négyben voltunk, mégis gólt lőttek a portugálok – fotó

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.06.16. 16:07
null
Így ünnepelték a portugálok Guerreiro gólját (Fotó: AFP)
Kivágtunk három képet a Magyarország–Portugália (0–3) meccsről, amelyek megmutatják, hogyan csúszott el a mieink védekezése a találkozót eldöntő, első portugál gól előtt – miközben hét magyar védő jutott négy portugál támadóra.

 

Bár mondhatjuk, hogy elfáradt a magyar válogatott a portugálok elleni meccs hajrájára, és ennek is lett a következménye a három kapott gól, de nem arról volt szó, hogy nem értek volna hátra a mieink, és ezért létszámfölénybe kerültek a portugálok. Sőt, a mieink voltak létszámfölényben, csak éppen rosszul osztották el az embereket – legalábbis az első és a harmadik portugál gól előtt abszolút ez volt a helyzet. A tizenegyes előtti szituáció pedig azon múlt, hogy Rafa Silva nagyszerű labdaátvétellel egy az egyben megverte Willi Orbánt, aki már csak szabálytalanul tudta megállítani.

AZ ELSŐ GÓL KULCSPILLANATAI

Ha a mérkőzést tulajdonképpen eldöntő gólt akarjuk rekonstruálni, akkor az látszik, hogy amikor Bruno Fernandes mélységből indítja a labdát a védelmünk bal oldalán, még látszólag mindenki a helyén van, de már ott elkövetünk egy hibát, hogy három ember között is eljut a labda Rafa Silvához.

1. HIBA: Három ember között kap labdát Rafa Silva
1. HIBA: Három ember között kap labdát Rafa Silva

 

A második, már döntő hiba, hogy hat-nyolc méteres körzetben négyen nézik, ahogy Rafa Silva átveszi a labdát, de még ebből sem kellene automatikusan gólnak következnie, mert létszámfölényben voltak a mieink, négy támadóra jutott hét védő.

Csakhogy a hétből négynek nem volt kimondott embere, csak követték a támadást, nézték a labdát, illetve a labdás játékost, miközben középen a védelemből felfutó Raphaël Guerreiro teljesen üresen érkezett. Persze szerencséjük is volt a portugáloknak, mert a beadásnál blokkolni szándékozó Szalai Attiláról pattant a labda Guerreiro elé, akit a hozzá legközelebb helyezkedő Loic Nego sokáig nem is látott, mert háttal volt neki. Mire Nego eszmélt, már késő volt.

2. HIBA: Négy ember nézi, ahogy Rafa Silva átveszi a labdát, túl messze, 8-10 méterre állnak tőle – pedig hét védő jut négy támadóra
2. HIBA: Négy ember nézi, ahogy Rafa Silva átveszi a labdát, túl messze, 8-10 méterre állnak tőle – pedig hét védő jut négy támadóra

 

De nem lehet egy emberre „ráverni a balhét”, ugyanis ezúttal nem érkezett az a segítség, ami a meccs korábbi szakaszaiban igen: ha valaki hibázott, valamelyik társ javítani tudott. Most nem, mert Lovrencsics Gergő ugyan észlelte a bajt, és elindult a szélről középre, de megállt, nem jutott el Guerreiróig, az eleve középen lévő Willi Orbánra pedig így már két portugál jutott, megpróbált blokkolni, bele is ért a labdába, amely azonban így is a kapunkban kötött ki – tehát két magyar lábon is megpattant (Orbán előtt Szalai Attiláén).

3. HIBA: Elmegy a labda Nego mellett, Orbán két támadóval kerül szembe
3. HIBA: Elmegy a labda Nego mellett, Orbán két támadóval kerül szembe

 

Mint ahogy a leírásból és a képekből is látszik, ahogy korábban csapatként működött jól a válogatott, ennél a gólnál – ahogy egyébként a harmadiknál is – csapatként kapitulált, és ez nem is feltétlenül csak a fizikai fáradtságnak, hanem koncentrációs hibának tulajdoníthat. Talán fejben fáradt el a csapat.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

F-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA 0–3 (0–0)
Budapest, Puskás Aréna, 55 682 néző. Vezette: Cakir (török)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics G., Nagy Á. (Varga R., 88.), Kleinheisler (Sigér D., 78.), Schäfer (Nego, 65.), Fiola (Varga K., 88.) – Szalai Á., Sallai (Schön, 77.). Szövetségi kapitány:    Marco Rossi
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Nélson Semedo, Pepe, Rúben Dias, Guerreiro – Danilo Pereira, William Carvalho (Renato Sanches, 81.), Bruno Fernandes (Moutinho, 89.) – Bernardo Silva (Rafa Silva, 71.), C. Ronaldo, Diogo Jota (André Silva, 81.). Szövetségi kapitány:   Fernando Santos
Gólszerző: Guerreiro (84.), C. Ronaldo (87., 90+2. – az első 11-esből)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik