Az Eb még csak a kezdet? – legendák útjára léphet a csehek gólkirályjelöltje

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2021.07.10. 10:35
null
Patrik Schick az Európa-bajnokságon bizonyította, hogy fantasztikus befejező csatár (Fotó: Reuters)
Sokan Pavel Nedved és Tomás Rosicky után az új cseh szupersztárt látják Patrik Schickben, aki klubjaiban eddig kevéssé villogott, ám az Európa-bajnokságon mutatott teljesítményével és pazar góljaival nyilvánvalóvá tette, hogy sokkal több van benne.


David Gandy, Jordan Barrett, Sean O'Pry.

A névsor nemigen hasonlít a cseh labdarúgó-válogatott keretéhez, mégis hajszálon múlt, hogy Patrik Schicket, az Európa-bajnokság egyik csillagát – s talán leendő társgólkirályát – a felsorolt férfi modellekkel egy társaságban említsék. A pályamódosítás még kamaszkorában, a Sparta Praha utánpótlás-játékosaként foglalkoztatta, a példát nővéréről, Kristyna Schickováról vette, aki jelenleg is a divatvilágban dolgozik, és Be S.Chick.K néven butikot üzemeltet.

NÉVJEGY: PATRIK SCHICK
Született: 1996. január 24., Prága
Nemzetisége: cseh
Sportága: labdarúgás
Válogatottság/gól: 30/15
Klubjai: Sparta Praha (cseh, 2014–2016), Bohemians Praha (cseh, kölcsönben, 2015–2016), Sampdoria (olasz, 2016–2017), AS Roma (olasz, 2017–2020), RB Leipzig (német, kölcsönben, 2019–2020), Bayer Leverkusen (német, 2020–)
Kiemelkedő eredményei: cseh bajnok (2014), Cseh Kupa-győztes (2014)


Csakhogy a futballpályán nagyobb fantáziát láttak benne. Tehetsége sohasem volt kérdéses, prágai születésűként a Sparta Praha utánpótlásában nevelkedett, és családja kíséretében járta a csapattal a kispályás tornákat. Édesapja – a legtöbb labdarúgópalántát nevelő szülőhöz hasonlóan – nála és edzőinél is jobban tudott mindent, rendszerint a lelátóról irányította fiát, egészen addig, amíg Patriknál tizenkét évesen el nem szakadt a cérna.

„Megállás nélkül kiabálta, mit csináljak, és ha valamit elrontottam, az arcába temette a kezét
  – idézi a cseh futballista visszaemlékezését a Daily Mail. – Egyszer annyira elegem lett, hogy bemutattam neki, és onnantól rá sem néztem. Feltettem magamnak a kérdést: ki futballozik a pályán, én vagy ő? Még jó, hogy én!”

Az önmagáért kiálló Schick megállíthatatlanul szórta a gólokat, és miközben végigjárta a cseh utánpótlás-válogatott lépcsőfokait, 2014 májusában, alig három hónappal a 18. születésnapja után bemutatkozott a Sparta Praha első csapatában. Edzői ígéretes tehetségnek tartották, de kissé visszafogott személyisége miatt a következő idényben sem számoltak vele, így fejlődése érdekében inkább kölcsönbe ment. A városi rivális, Antonín Panenka nevével fémjelezett Bohemians Prahára esett a választása, amelynél 29 tétmérkőzésen 8 gólt szerzett, és teljesítményét látva a felnőttválogatottba is meghívták.

Édesapjával és meseszép, modell nővérével, Krystina Schickovával (Fotó: Lifegogger)
Édesapjával és meseszép, modell nővérével, Krystina Schickovával (Fotó: Lifegogger)


Bemutatkozására a Málta elleni felkészülési mérkőzésen került sor, a 6–0-s győzelemhez csereként beállva góllal, gólpasszal járult hozzá. Mérlegére a folytatásban sem lehetett panasz. Átlagban minden második címeres mezben játszott mérkőzésén gólt szerez, a 2020-as Európa-bajnokságon Skócia ellen csaknem a félpályáról ívelt a hálóba, Horvátország ellen a vérző orra sem zavarta abban, hogy elvállalja és értékesítse a Csehországnak megítélt büntetőt.

„Ezek a példák is tökéletesen mutatják, mekkora önbizalommal futballozik  – mondta a Daily Mailnek Roman Pivarník, aki a Bohemians Praha vezetőedzőjeként dolgozott a csatárral. – Engem a Skóciának lőtt távoli gólja sem lepett meg, az edzéseken mindig gyakorolta a különleges lövéseket, trükköket. Fiatalon David Beckhamért, Cristiano Ronaldóért és Wayne Rooneyért rajongott, hozzájuk hasonló mentalitással állt a munkához. Nagyon okos és udvarias futballista, a véleményéért is mindig kiállt, nem hagyta befolyásolni magát. Az erőssége már akkor is a támadások befejezése volt, a kapu előtt jó érzékkel találta fel magát. Amiben fejlődnie kellett, az a labda nélküli mozgás, és az ellenfél letámadása. Mostanra sokat lépett előre e területeken is, de amikor az irányításom alatt futballozott, nehezen tudtam rávenni. Egyszer vitába keveredtünk, a társai előtt emeltem fel a hangom, és kiraktam a kezdőcsapatból. A jellemét mutatja, hogy nem sértődött meg, hanem keményebben dolgozott, s gyorsan visszaverekedte magát az együttesbe.”

A Bohemians Prahában töltött idényt követően Schick visszatért a Spartához, ám pályára már nem lépett, mivel 4 millió euróért kivásárolta az olasz Sampdoria. Tudatosan építette a karrierjét, az első, ígéretesen záruló évadot követően nem írta alá az elé tett szerződéshosszabbítási ajánlatot, várt egy magasabban jegyzett klub érdeklődésére. Számítása bejött, a Juventus jelentkezett érte, és kész volt kifizetni a szerződésében kivásárlási záradékként rögzített 30 millió eurót. A felek már majdnem egymás tenyerébe csaptak, amikor a szokásos orvosi vizsgálaton kiderült, hogy Schicknél az élsport idővel szívproblémákat okozhat, és emiatt a torinóiak kihátráltak az üzletből. A csatár mégsem maradt hoppon, néhány nappal a nyári átigazolási szezon lejárta előtt lecsapott rá az AS Roma, és ötéves szerződés keretében 42 millió eurót fizetett érte a Samp­doriának. Schick egy csapásra a második legdrágábban értékesített cseh futballista lett – Pavel Nedved után. Egyesek 187 centis magassága és játékstílusa miatt Zlatan Ibrahimovichoz, mások Marco van Bastenhez hasonlították, az AS Roma sportigazgatója, Monchi pedig a nemzetközi futball egyik legnagyobb ígéretének nevezte.

Patrik Schick az Európa-bajnokságon mutatott teljesítményével és pazar góljaival hívta fel magára a figyelmet (Fotó: Reuters)
Patrik Schick az Európa-bajnokságon mutatott teljesítményével és pazar góljaival hívta fel magára a figyelmet (Fotó: Reuters)


Hogy ő miként élte át a váltást?

„Már egyáltalán nem foglalkoztat, mi lett volna, ha a Juventus szerződtet – nyilatkozta Schick a lidovky.cz hírportálnak az olasz fővárosban töltött első idényét követően. – Sohasem nézek hátrafelé, nincs értelme. Boldog vagyok az AS Románál, keményen dolgozom, hogy bizonyítsak. Amikor megérkeztem, kissé kívülállónak éreztem magam, akárcsak a Sampdoriánál. De az első évem alatt rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, és a másodikban megmutatom, ki vagyok valójában.”

De a dicséretes eltökéltséget nemigen követték tettek, a csatár sehogyan sem tudott posztvetélytársa, Edin Dzeko mellett érvényesülni. Sok időt töltött a cserepadon, és ha játszott, többször nem középcsatárként, hanem szélső támadóként kapott szerepet. Játéka csalódást okozott, nem szolgálta meg a rá költött pénzt, így amikor a 2019–2020-as idény előtt jelentkezett érte a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt soraiban tudó RB Leipzig, a rómaiak örömmel engedték el kölcsönbe.

Aztán gyorsan kiderült, mennyivel jobban fekszik Schicknek a Bundesliga stílusa, mint a Serie A-é. Saját posztján játszhatott, ha a játékrendszer úgy kívánta meg, Timo Wernerrel jó párost alkotott, és a bajnoki bronzérem mellett a csapattal eljutott a Bajnokok Ligája elődöntőjéig. Három év után szerzett megint legalább tíz gólt egy idényben, és ez elég volt ahhoz, hogy fordulatot vegyen az élete. A Leipzig ugyan nem akarta megvásárolni, a Bayern Leverkusen azonban nem sajnált kifizetni érte 26 millió eurót az AS Romának, így Patrik Németországban maradt. A 2020–2021-es idényben új csapatával szerepelt az Európa-liga csoportkörében is, s ellenfélként pályára lépett nevelőklubja, a Sparta Praha ellen.

PATRIK SCHICK TELJESÍTMÉNYE KLUBOKRA BONTVA
Klub Mérkőzés Gól Gólpassz Játékperc
Sparta Praha 10 1 142
Bohemians Praha 29 8 1 2105
Sampdoria 35 13 4 1653
Roma 58 8 3 3026
Leipzig 28 10 3 1628
Leverkusen 36 13 2 2292


„Különleges összecsapás ez nekem. Az egész gyerekkoromat a klubnál töltöttem. Még ha nem is ismerem túl jól a jelenlegi keretét, és nem követem figyelemmel a mérkőzéseit, van bennem egyfajta megfelelési kényszer” 
– vallotta be Schick a két csapat decemberi összecsapása előtt az isport.blesk.cz oldalának. A 4–0-s német győzelmet hozó találkozón végül kezdőként egy félidőt kapott, gólt nem szerzett. A Leverkusenben is felemásan sikerült az idénye. Az igaz, hogy kisebb sérülésekkel küzdött, ám a 29 bajnoki mérkőzésen szerzett 9 gólnál azért valamivel többet vártak tőle. Főleg azért, mert a válogatottba visszatérve szinte mindig villogott. Az Európa-bajnokságon öt mérkőzésen öt gólt szerzett, az Anglia–Olaszország döntő előtt Cristiano Ronaldóval együtt még mindig ő vezeti a torna góllövőlistáját.

(Fotó: Mravik Gusztáv)
(Fotó: Mravik Gusztáv)

„A cseh válogatott valódi felüdülést jelent neki – magyarázta a The Athletic hasábjain Tomás Trucha, aki a Bohemians Prahában Roman Pivarník segédedzőjeként dolgozott. – Tudja, hogy ott megbíznak benne, és mindenben támogatják. Elég csak megnézni, milyen teljesítményt nyújtott az Európa-bajnokságon és milyet a klubjaiban. Leverkusenben két rossz mérkőzésére jutott egy jó, az AS Romában még ennél is rosszabb volt az arány. Meggyőződésem, hogy túl korán jött neki az olasz lehetőség, nem bírta el a terhet. Küzdött a nyelvtanulással, a beilleszkedéssel, egyszerűen túl nagy ugrás volt neki. Németországban sokkal jobban érzi magát, de kellene egy sérülésmentes év, hogy végre minden összeálljon. A tornán lőtt góljait követően sokan a világ legjobb csatárai közé kezdték sorolni. Szerintem is megvan benne a lehetőség, de hogy valóban odaférjen, ahhoz még többet kellene dolgoznia.”

Hogy sikerül-e Patrik Schicknek Pavel Nedved és Tomás Rosicky nyomdokába lépnie, és valóban ő lesz-e a cseh labdarúgás következő szupersztárja, arra a jövő ad választ, de tény, hogy amióta Csehországból indulva Olaszországon át Németországba jutott, mind a pályán, mind a magánéletében sokat komolyodott. Megállapodott, hat év ismeretség után, 2020-ban feleségül vette Hana Behounkovát, akitől kislánya született. A családnak még a nyár folyamán fontos döntést kell meghoznia, Schicket ugyanis már az Európa-bajnokság alatt elkezdték ajánlatokkal bombázni. A La Gazzetta dello Sport a Premier League klubjainak érdeklődéséről írt, az Everton hajlandó lenne 35 millió eurót is kifizetni érte, és a West Ham is kacérkodik a megszerzésével. Utóbbi mellett szólna, hogy Vladimír Coufal és Tomás Soucek személyében két válogatottbeli csapattársa is várná ott a csatárt, kérdés ugyanakkor, lesz-e pénze a londoni egyesületnek ekkora beruházásra. Német klubjánál addig is bíznak a maradásában.

„Fantasztikus befejező csatár, ezt az Európa-bajnokságon is bizonyította
– méltatta Schicket Simon Rolfes, a Bayer Leverkusen sportigazgatója a bundesliga.com-nak.– Kissé nehezen vette fel a ritmust a nálunk töltött első idényében, de jól dolgozott és sokat fejlődött. Hatalmas intenzitással képes belevetni magát a játékba, és mivel mostanra a fizikai alapjai is megvannak hozzá, hogy sokáig bírja, a következő idényben várjuk az igazán kiemelkedő teljesítményt tőle. Higgyék el, sokkal több van benne, mint amit eddig megmutatott!”

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. július 10-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik