Super Bowl beharangozó: Arizónai helyszínelők

2623622 26236222623622 2623622
Vágólapra másolva!
2015.01.29. 14:01
Amerikában jártamban az ország több államában is szembe jött velem a University of Phoenix felirat, törtem is a fejem Micimackó módjára, hogy...

Amerikában jártamban az ország több államában is szembe jött velem a University of Phoenix felirat, törtem is a fejem Micimackó módjára, hogy Arizonán kívül hány helyen lehet még Phoenix Egyetem, aztán leesett a tantusz. Ez egy országszerte népszerű, profitközpontú (igen, tandíjas!) felsőoktatási rendszer, ahol dominál a felnőttképzés (life-long learning) és a központja Phoenix-ben van.

Rögvest megjelent előttem Dagobert bácsi és szemében tükröződő dollárjel, elvégre megérkeztünk az NFL-be, ahol a sport és az üzlet nászának lehetünk szemtanúi az amerikai futballban. És ha már szemtanú, akkor nyomozzunk kicsit utána a nagydöntő helyszínéül szolgáló glendale-i University of Phoenix Stadium-nak, ami Arizonában található, tegyük ezt ezek bemutatásával, folytatván a Super Bowl beharangozók sorát.

Lássuk, mire jutottak az arizónai helyszínelők!

A 49. Super Bowl helyszínéül a glendale-i University of Phoenix Stadiumot jelölték ki, Arizona államban és így az NFL alapszakasz és rájátszás végső úticéljaként szolgált mind a 32 franchise életében.

Arizona igen különös jelenség az Amerikai Egyesült Államokban, több szempontból is kakukktojásnak tekinthetjük. Az utolsók közt „egyesült” a maradék 49 állammal, történelme a spanyol konkvisztádoroktól eredeztethető, a folyamatos háborúskodásban, illetve adásvételben egészen a XX. század elejéig nem tudta eldönteni, hogy Mexikóhoz vagy az USA-hoz tartozzon inkább. A római katolikus vallás „dívik” arrafelé szemben a protestantizmussal, de innét származik Geronimo, a híres apacs indián főnök is.

Grand Canyon State-nek is nevezik, a természet adta látványosságait mindig is jobban kultiválta a kívülálló, mint az ott élőket, igaz, hogy mára 15. legnépesebb 6,7 millió lakost számlál a területében hatodik legnagyobb állam. 2011-ben látogatást tettem arrafelé (Grand Canyon, Colorado folyó, Sedona, Flagstaff, Phoenix) és őszintén bevallom, hogy leesett az állam a csodálkozástól, olyannyira gyönyörű és megismételhetetlen volt, amit láttam. Valóban egy természeti csoda a maga érintetlenségében, nem érdemes kihagyni, ha arrafelé visz az utad! Kő, kaktusz, szikla, autóút, ahogy Charlie énekelte: „Utazás az ismeretlenbe...”

Fiatalkorom egyik kedvenc road movie-ja az Éjszakai rohanás Robert de Niro és Charles Grodin főszereplésével, ahol a mesés tájak közt szerepel a sedona-i Nemzeti Park, ami az állam névadójával, a Grand Canyonnal együtt földi paradicsomként is definiálható. És ha már filmekről beszélünk, kevesen tudják, hogy Alfred Hitchcock is itt forgatta a Psycho néhány jelenetét, Emir Kusturica Arizónai álmodozói (fsz.: Johnny Depp, Faye Dunaway) pedig kultikussá lettek. Az állam északi részén halad át a híres 66-os út (Route 66), amelynek eredeti útvonalát is megőrizte a történelem a Harley Davidson fanatikusok nagy örömére. A Grand Canyon „aljában” pedig a mai napig találhatók ún. indián rezervátumok, a topi, az apacs és a navajo törzs kései leszármazottjaival találkozhat minden Winnetou rajongó. Arizona egyike az ún. „four corner” államoknak, ugyanis az északkeleti sarka érinti Utahot, Colorado-t és New Mexico-t, így volt egyszerű meghúzni a határvonalat.

Az állam szülötte például az előző elnökválasztási kampányban alulmaradó republikánus szenátor, John McCain, aki szereti Magyarországot és félti a vezetőitől… :) És ha már magyar vonatkozások, akkor ne feledjük a 65-ös számú főközlekedési útvonalon lévő Iregszemcse nagyközséget, ahol az egyik vendéglátóipari egységet (értsd: útmenti kocsmát) Arizóna Étteremnek hívják. Már a külleme árulkodik a belső értékekről, arrafelé jártamban talán egyszer betérek majd, ha addig el nem adják. A nagydöntőt azonban valószínűleg nem itt tekintem meg, mert lehet, hogy „ari” zóna, de messze tőle Arizona.

Visszatérve a helyszínhez, a stadion alapkövét 2003 áprilisában helyezték el a sivatag közepén, Phoenix nyugati felében és majd’ fél milliárd dollár elpocsékolása után 2006. augusztus 1-jén nyitotta meg kapuit, akkor még Cardinals Stadium néven. A stadion nézőtere 63,400 néző befogadására alkalmas alapjáraton, de volt, hogy 78,603 rajongó őrjöngött a lelátóin a 2011-es főiskolai focidöntőn. Az egy hónappal a megnyitó után már az University of Phoenix Stadium nevet elnyerő sportkomplexum az Arizona Cardinals (NFC West) otthonaként szolgál, ezért a Seattle Seahawks csoportriválisként évente visszatérő vendég ehelyütt. Nemúgy a New England Patriots, akik először játszanak Glendale-ben, ugyanis az utolsó arizónai vendégszereplésükkor (2004. szeptember 19.) még a Sun Devil Stadiumban (Tempe, AZ) győzedelmeskedtek 23-12-re. Tom Brady két TD-passzt adott, a Pintyek irányítója pedig a jó öreg Josh McCown volt azidőtájt. A Seahawks kicsivel több, mint egy hónapja szénné alázta a hazai pályán a sokadik számú irányítóval felálló Pintyeket, az utolsó negyed szokásos „tarolásának” és a BeastMode 2.0 eredményeként 35-6 állt az eredményjelzőn a végére.

Az idei nagydöntőben nem kell félnie a helyszínre látogatónak a 2014-es MetLife Stadium fagyhaláltól és az időjárás különös viszontagságaitól sem, ugyanis vasárnapra 21-23 Celsius fok várható Phoenix-ben, az aréna zárt, tehát a Hazafiaknak csak egy rossz emlék marad addigra a Bostonra hirtelen lehullott méteres hó. A Halászsólymok már a múlt vasárnapi Pro Bowl-ra iderepültek, hajtotta őket a kíváncsiság és természetesen a sajtófelhajtás is sokat nyomott a latba. Ezzel szemben a Patriots gépe csak tegnapelőtt landolt, úgy tűnik előbb a labdaeresztős botránytól próbáltak megszabadulni, csak később a didergős bostoni téltől. Márpedig Arizona időjárása jól szemléltethető egy gőzmozdony kazánjával, ahol a Nap a mozdonyvezető. Folyamatos fülledtség és fullasztó hőség, a la pokoli tűz…. Nem csoda, hogy a főváros a főnix madárról kapta a nevét, mivel a túléléshez folyamatos újjászületés szükséges. Azt pedig, hogy ki éli túl a vasárnap estét idejében megtudjuk majd, addig már csak hármat kell aludjunk…

A mérkőzés melynek közvetítési joga az NBC tulajdona, feltehetően Michel Tafoya búcsúfellépése is lesz a pálya széléről, a kommentátor Al Michaels lesz, Cris Collinsworth szakértői közreműködésével. Nekünk pedig megmarad Faragó 'Parádés' Richard (esetleg a tévé lehalkítása), aki valószínűleg szomorú, hogy nem kedvenc csapata stadionjában, az Arrowhead-ben rendezik a Super Bowlt, mint az az eredeti tervekben szerepelt anno. A mérkőzés játékvezetője az aBill Vinovich, aki betegsége után 2012-ben tért vissza bíróként az NFL-be, 2001 és 2003 között side judge poszton tevékenykedett az élő bírólegenda, Ed Hochuli alatt, majd 2004-től 2006-ig referee szerepkör jutott neki. Két évvel ezelőtt a New Orleans-i Super Bowl alternatív főbírójaként is jelölést kapott.

Végezetül ejtsünk szót a Half Time Show szereplőkről, ha már sokakat csak a szórakozás ezen formája érdekel. A rajtam kívül másoknak biztosan sokat mondó Katy Perry kerül majd a reflektorok és kamerák össztüzébe, aki maga sem tudja eldönteni, hogy színésznő vagy énekes, esetleg UNICEF-es „gyermekügynök” és a show plusz adalékeleme lesz még Lenny Kravitz, akiről és akitől már hallottam jókat. Lássuk be, manapság már felüdülés, ha valamit nem dobgép kísér. A mérkőzés valószínűsíthetően újabb nézettségi rekordot hoz majd, ezért fél percnyi reklámidő mindössze 4,5 millió dollárt kóstál. A jól értesültek szerint vasárnap Glendale-be látogat Roger Goodell, az NFL mindenható és mindent látó ura is, ugyanis a Vince Lombardi trófea átadásának kötelezettsége az ő munkaköri leírásában szerepel. Hát, majd meglátjuk, de előtte nézzük végig az év legnagyobb sporteseményét az Egyesült Államokban…

A Super Bowl beharangozók sorát holnap a támadóegységek bemutatásával folytatjuk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik