NFL: Nyugaton a helyzet...

2623622 26236222623622 2623622
Vágólapra másolva!
2015.04.29. 23:04
Holtszezon összefoglaló és draft kitekintő – AFC West Az újoncbörze előtt az utolsó szó jogán az Amerikai Főcsoport nyugati négyesfogatát...

Holtszezon összefoglaló és draft kitekintő – AFC WestHoltszezon összefoglaló és draft kitekintő – AFC West

Az újoncbörze előtt az utolsó szó jogán az Amerikai Főcsoport nyugati négyesfogatát vizsgáljuk meg. A holtszezon furcsa mód csendesre sikeredett náluk, viszont valamennyi franchise-nál látszik az élet, a koncepció, a jövő útja. Meglehet, kettőnél az új edzői stáb teszi ezt, mégis örömmel nyugtáztam, hogy szívós, egyben vehemens párviadalok szemtanúi leszünk a következő idényben. Szerencsével hárman is a rájátszásba juthatnak (Broncos, Chiefs, Bolts), de elégedjünk meg azzal is, ha a Raiders végre kimászik a mezőny utolsó harmadából…

Denver Broncos

Első húzás: 1/28.

Hiányposztok: OL, TE, DL, DB

Idén elmaradt John Elway csinn-bumm cirkusza Denverben, a holtidényt csendben és szerényen letudták a Vadlovak. Abból sem lett világszenzáció, hogy Peyton Manning nyaka és egyéb testrészei kibírnak-e még egy szezont, a Sheriff engedett a pénzéből és folytatja, amíg Super Bowlt nem nyer… És ha nyer is, azt már nem John Fox „kezei alatt” teszi, hanem a Baltimore-t és Houstont megjárt új vezetőedző Gary Kubiakkal karöltve. Fox után ment Chicagóba Adam Gase, Jack Del Rio pedig az Oaklandet választotta.

A támadófalból Orlando Franklin San Diegót választotta lakhelyéül, Will Montgomery pedig edzőit követve Macivá lett. Két összekötő (tight end) is „lelépett”, Julius Thomas Jacksonville-ben keresi meg a betevőjét, Jacob Tamme pedig Atlantában folytatja. Helyükre mindössze a Kubiak-fan Owen Daniels jött Baltimore-ból (gyorsan szerződés hosszabbítást kapott TE Virgil Green), Montgomery-t pedig a tradelt Gino Gradkowski próbálja feledtetni. A Franklin helyére guardnak érkező Shelley Smith (Miami Dolphins) a „szódával elmegy” cím büszke tulajdonosa. A Thomas-ikrek háborúját pedig az elkapó Demaryius nyerte, méghozzá egy borsos áru franchise tag segítségével. A Manning vezette támadások ezután is hatékonyak lesz, legyen bár kevesebb nagy durranás a játékosok közt.

A védelem is az új edzőhöz való igazodás elvét követte, Wade Phillips a „mozgékony és atletikus” játékosokban hisz, nomeg egykori houstoni kollégájában Kubiakban. A védőfal közepéről ki is pottyant Terrance Knighton, valamint Mitch Unrein, tartalékba érkezett hozzájuk Vance Walker (Kansas City Chiefs) és Antonio Smith (Oakland Raiders). A linebacker sor nagy veszteség Nate Irving, aki a Coltsnál többet ért, Reggie Walker azonban megfelelő pótlást jelent. A hátsó védelmi négyest Rahim Moore (Houston Texans) hagyta el, amire egy draftcetlit biztosan „elpazarol” a front office. Összefoglalva kijelenthető, hogy a csillogó nevek helyett a csapat és a játékszisztéma kapott prioritást. Ennek az új edzői stáb az alapja, akik – ha kisebb eséllyel indulva is – „szürke” lóból aranyparipát varázsolhatnak.

Kansas City Chiefs

Első húzás: 1/18.

Hiányposztok: OL, DL, WR, CB

Andy Reid vezetőedző okos ember és levonta a konzekvenciát, miszerint támadók nélkül képtelenség a rájátszásba kerülni. Igaz ugyan, hogy Alex Smith és Jamaal Charles kimagaslóan teljesít, ettől függetlenül a Főnökök elkapói másfél év óta nem jegyeztek hatpontost. A feladat teljesítésére Kansas-be érkezett WR Jeremy Maclin (Philadelphia Eagles), WR Dwayne Bowe és TE Anthony Fasano pedig továbbállt, az előbbi Clevelandben próbálja megtalálni régi önmagát, az utóbbi pedig a Tennessee Titans támadósorát erősíti ezután. A támadófalból pechjükre kihullott C Rodney Hudson, akinek a helyére meglátásom szerint egy korai körös újonc érkezik. A gyengén muzsikáló csapatrészt hivatott feljavítani két guard, Paul Fanaika Arizonából és Ben Grubbs New Orleans-ból. Jason Avant szerződéshosszabbításával sincs elegendő biztos célpontja Smith-nek, ezért ide is várható húzás a hétvégén.

A védelem, nos, az valóban elit védelem. OLB Justin Houston a sack-király franchise tag-je feledtet minden bánkódást, FS Kurt Coleman (Carolina Panthers), DE Vance Walker (Denver Broncos), DE Kevin Vickerson (New York Jets) és ILB Joe Mays (New York Jets) távozását. Plána ha Eric Berry is felépül, valamint hadrendbe áll Tyvon Branch (Oakland Raiders) és a visszaigazolt Ron Parker. A holtszezonban több kérdés merült fel, hogy mi legyen a front seven „túlfizetett” játékosaival, aztán végül NT Dontari Poe és OLB Tamba Hali is a franchise mellett tette le a voksát, fizetésének kárára. Mertek volna csak ujjat húzni Andy Reiddel…

A védőfal mélyítése és a támadófal megerősítése lesz a fő céljuk az újoncbörzén, valamint a passzjáték hatékonyságát javítják majd meglátásom szerint egy elsőkörös elkapó „behúzásával”.

Oakland Raiders

Első húzás: 1/4.

Hiányposztok: WR, CB, RB, OL

Ha a Csendes-óceán partjára érünk ott mindig nagy a mozgás. Az eredménye már kevésbé. A „főnök”, Reggie McKenzie maga gondoskodik a játékos költöztetésekről, lévén Tony Sparano feneke alatt nem melegedett meg a vezetőedzői szék, máris a denveri Jack Del Rio állította fel onnét. Az oaklandi „átjáróház-effektus” pedig semmilyen eredményt (teljesítményt) nem dobott évek óta, ha van rá pénzük, ha nincs.

De a puffogásom helyett inkább nézzük mi történt a labda két oldalán. A két valaha volt és lassaan semmivé váló sztárfutó eltávozott, Darren McFadden Dallasba, Maurice Jones-Drew pedig nyugdíjba ment. Kettőjük közül MJD választotta a helyes utat, legyen belőle médiasztár. Ámen. A helyükre érkező Roy Helu (Washington Redskins) 3rd down specialista, Trent Richardson pedig szerencsevadász, ergo egy draftcetlinek lőttek. QB Matt Schaub újabb betlije eredményezte az újonc Derek Carr elsőcsapatos helyét, egyben Schaub Baltimore-ba távozását. De lássuk be, Christian Ponder sem egy világszám. Az már most is egyértelműnek tűnik, hogy az új támadókoordinátor a futásban látja jövőt, elcsábította hát Kansas City-ből C Rodney Hudsont és Buffalóból TE Lee Smith-t. Stefen Wisniewski továbbállt Jacksonville-be és két elkapó (Vincent Brown, Denarius Moore) is máshol áll szolgálatba az új idényben. Reggie McKenzie szemében már most villog a WR rövidítés!

A labda túlsó felén a védelmi fal megerősítése történt meg, Dan Williams tölti majd ki a teret az ellenfél futói előtt, a linebacker class pedig megnyert magának egy Super Bowl MVP-t Malcolm Smith személyében, valamint Curtis Lofton sokéves tapasztalatát. A safety Tyvon Branch elköltözése jókora hasba rúgással ért fel, ezért gyorsan meghosszabbították Charles Woodson szerződését valamint elcsábították Nate Allent Philly-ből.

Maradt még hiányposzt így is dögivel (szélsőhátvéd, támadófal), de mégis valami felé talán elkezdtek menni. Csak nehogy egy év múlva vagy akár hamarabb irányt váltsanak. Ahogy a stratéga is állítja, nem az elérendő cél a kérdéses, hanem az, hogy hogyan jutunk el oda.

San Diego Chargers

Első húzás: 1/17.

Hiányposztok: RB, OL, LB, DL

San Diegóban sikeres akkumulátor feltöltésen vannak túl a holtidény végére. Első blikkre a távozók között elit játékosokat fedezhetünk fel, azonban ettől nem esett pánikban a menedzsment és gondoskodott a pótlásukról. Az irányító, Philip Rivers nyugalmas éjszakáit garantálja, hogy sikerült megtartani King Dunlapot, aki még esernyőt is tart fölé zivatar esetén. Chris Watt és Trevor Robinson is állva maradt az irányító előtti poszton, a volt denveri G Orlando Franklin leigazolásával már „csak” G Chad Rinehart pótlásáról kell gondoskodni a drafton és máris összeáll a futásblokkolás. Apropos, futás. Itt van a kutya elásva valójában, mivel Ryan Mathews Philadelphiába igazolt, akik maradtak (Brandon Oliver, Danny Woodhead), azok backup running backnek még megteszik, de az elsőszámú futó, az most éppen valamelyik repülőtéren várakozhat a chicagói gépre, ami a draftra szállítja őt. Az elkapók közül Eddie Royal és Seyi Ajirotutu választott új hazát magának, az érkező Stevie Johnson és Jacoby Jones viszont kellőképpen „beleillenek” a Bolts csoportképébe.

A hátsó védelmi egységből a söprögető Marcus Gilchrist (New York Jets) és a szélsőhátvéd Shareece Wright (San Francisco 49ers) távozása említhető komolyabb érvágásként, Brandon Flowers megtartása viszont igazán nagy dicsőség. A Miamiból érkező Jimmy Wilson és a New Orleans-i Patrick Robinson képességei szerint megfelelőnek tűnik a távozók helyettesítésére, aztán majd meglátjuk. A linebacker egységet elhagyta két belső játékos (Andrew Gachkar, Reggie Walker), helyükre eddig nem érkezett senki, ebből következik, hogy a drafton megerősítik ezt a csapatrészt, már ha tekintetbe veszik az edge rush és a futás elleni játék javulását. Könnyen belátható, hogy a futójáték hatékonyabbá tételével (és nem Rivers már szinte unalmas passzmániájával operálva), a minőségi futásblokkolással és a védelem kiegyensúlyozottabb teljesítményével könnyűszerrel rájátszás-biztos csapattá tehető a Chargers. Úgy legyen. Ámen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik