Berúgod vagy kirúglak! – NFL 2015 Week 4

2526058 25260582526058 2526058
Vágólapra másolva!
2015.10.07. 02:10
Izgalmakban bővelkedett a negyedik játékhét is, egyben kiderült, hogy az amerikai fociban sokat számít, hogy ki tud a kapuba találni! Megbosszulták...

Izgalmakban bővelkedett a negyedik játékhét is, egyben kiderült, hogy az amerikai fociban sokat számít, hogy ki tud a kapuba találni! Megbosszulták magukat a kihagyott ziccerek, láthattuk még eladott labdák tömkelegét és kapitális bírói tévedést egyaránt. A jetlag elkerülte a Jets csapatát, a Sasok bezzeg lezuhantak, míg Detroitban újra sláger a ’The Lion Sleeps Tonight’… A floridai rúgójátékosok betliztek és négy meccs után a Miami Dolphins főedzője is vehette a kalapját…Izgalmakban bővelkedett a negyedik játékhét is, egyben kiderült, hogy az amerikai fociban sokat számít, hogy ki tud a kapuba találni! Megbosszulták magukat a kihagyott ziccerek, láthattuk még eladott labdák tömkelegét és kapitális bírói tévedést egyaránt. A jetlag elkerülte a Jets csapatát, a Sasok bezzeg lezuhantak, míg Detroitban újra sláger a ’The Lion Sleeps Tonight’… A floridai rúgójátékosok betliztek és négy meccs után a Miami Dolphins főedzője is vehette a kalapját…

Pihenőhét: New England Patriots (3-0), Tennessee Titans (1-2)

TNF Baltimore Ravens (1-3) – Pittsburgh Steelers (2-2) 23-20 h.u.

Az utóbbi évek talán legnagyobb presztízsű rangadója nyitotta a fordulót, és ami az izgalmakat illeti most sem kellett csalatkoznunk. Big Ben nélkül is egész vállalhatóan játszottak a hazaiak, de az azóta már a munkaügyi hivatalban álláskeresőként lejelentkező Josh Scobee rúgó hibái miatt a győzelem elmaradt. Scobee a negyedik negyedben előbb 49 majd 41 yardról rontott, olyan helyzetbe hozva ezzel Mike Tomlin vezetőedzőt, hogy a hosszabbításban kétszer is „negyedik és rövid” szituációra inkább a támadást választotta mezőnygól kísérlet helyett, amit a Ravens kivédekezett és a második ilyen szituáció ellentámadásából Justin Tucker 52 yardos mezőnygólja révén a győzelmet is megszerezte. A Hollók életben tartották az idényüket, a hazaiak pedig bosszankodhatnak, ugyanis 20-7-ről veszítettek el egy, már megnyert meccset.

New York Jets (3-1) – Miami Dolphins (1-3) 27-14

Az idény első londoni mérkőzésén az AFC East két csapata feszült egymásnak, de valójában csak a Jets erőltette meg magát. A Dolphins szinte az egész találkozót „végigaludta” harmadik és negyedik kísérleteknél 0/16-os (!) hatékonysággal támadtak. A szezon előtt agyba-főbe hype-olt védelmük több, mint 200 yardot és 2 hatpontost engedett a Wembley gyepén és a negyedik mérkőzésén sem tudott sack-et begyűjteni. Egyre kevésbé cseng jól a Ndamukong Suh – Cameron Wake – Earl Mitchell fémjelezte egység. A Jets viszont remekelt, azt játszotta, amit nagyon tud. Masszív futójáték és konzisztens passzjáték, hathatós védősegítséggel. Chris Ivory (166 yard, 1 TD) valamint a Brandon Marshall – Eric Decker duó bizakodásra ad okot, ahogy a komplett védelem is. Mindkét csapat pihenőre megy, Joe Philbin vezetőedző hosszabbra, mivel azonnali hatállyal kirúgták a Delfinektől, akikre sok meló vár a szünet alatt.

Oakland Raiders (2-2) – Chicago Bears (1-3) 20-22

Két-két hatpontossal kezdték az összecsapást a felek, de a második félidőre a védelmek is feljavultak, így a mezőnygólok döntöttek, ahol Robbie Gould lőtte ki a nyeretlenségből a Macikat. Jay Cutler kellemes meglepetésként jó játékkal 2 TD passzal tért vissza a Soldier Fieldre, egyedül Charles Woodson menetrendszerinti labdaszerzése árnyalja a képet. A Raiders támadósora kevésbé volt hatékony, mint a múlt héten, talajon sem ment igazán a foci, ráadásul Derek Carr passzpontossága is hagyott kívánnivalót maga után. Az már egyértelmű, hogy a Fosztogatók bárkitől képesek kikapni, ugyanakkor bárkit képesek megszorongatni, a Chicagónak pedig sikerült egy kis életet lehelni a idei szezonjába ezzel a győzelemmel, de még mindig közelebb van az 1/1, mint egy 8-8-as alapszakasz.

Houston Texans (1-3) – Atlanta Falcons (4-0) 21-48

A Hard Knocks TV-sorozat sokat kivehetett a houstoni legényekből, akik újabb siralmas produkcióval rukkoltak elő. Az egyetlen pozitívum talán annyi, hogy Arian Foster visszatért a műtétje után, az már más kérdés, hogy rozsdásabb, mint a nagyapám Trabantjának alváza. Matt Ryan annyiszor vezette a vörös zóna közelébe a srácait, ahányszor nem szégyellte, majd hagyta, hogy Devonta Freeman (68 yard, 3 TD) learassa a babérokat. Ryan visszafogott teljesítménye miatt Julio Jones sem remekelt, de ez is bőven belefért a Ryan Mallett irányítót a padra ültető Texans ellen. A Mallett helyére beálló Brian Hoyer 232 yardot és 2 TD-t szorgoskodott össze egy leeresztő Falcons védelem ellen, így ez a teljesítmény nem mérvadó, de arra talán elég lehet, hogy visszaálljon az eredeti állapot és kopasz barátunk vezesse újra a Texanst. A Falcons négy győzelemmel áll és egyre jobban tetszik, amit Dan Quinn művel Georgiában, ezzel szemben Bill O’Brien fiai lassan az 1/1-ért állhatnak sorba.

Jacksonville Jaguars (1-3) – Indianapolis Colts (2-2) 13-16 h.u.

Andrew Luck vállsérülés miatt nem tudta vállalni a játékot, így cseréje, Matt Hasselbeck feladata lett a Colts helyes útra terelése. A Jaguars rágós falatnak bizonyult, Adam Vinatieri hosszabbításos mezőnygólja kellett a hazai győzelemhez. Blake Bortles remekül irányította a vendégeket, akik földön és levegőben és a labdaszerzések tekintetében is jobb számokat hoztak. Aztán mégis alulmaradtak, mégpedig azért, mert a második félidőben a Colts térfelén elfogyott a tudományuk, a lefújás előtti egyetlen 53 yardos mezőnygól kísérletüket pedig kihagyta az újonc rúgó, Jason Myers. Ugyanígy tett a hosszabbításban Myers, aki kitúrta a rúgóposztról az azóta Pittsburgh-ből is kirúgott Josh Scobee-t. A győzelem ellenére továbbra is szenved a Colts, nem látni a csapaton a könnyedséget, görcsölve szerzik a yardokat és nyögvenyelősen a pontokat, nagy szerencséjük, hogy a harmatgyenge AFC Southban ez is bőven elég lesz a rájátszásba jutáshoz.

Kansas City Chiefs (1-3) – Cincinnati Bengals (4-0) 21-36

Az ősi dakota közmondás szerint nem lehet kizárólag mezőnygólokkal mérkőzést nyerni, pláne, ha a védelmed is trágyadomb. Márpedig a Főnököknél ez a helyzet állt elő. Az Andy Dalton (321 yard, 1 TD) és Jeremy Hill (40 yard, 3 TD) által vezette Bengals bármikor végigmasírozott a pályán, ha kedve is úgy tartotta, míg a védelmük mindig összeállt közeledve a végzónájukhoz és még hatpontost sem engedett a Jamaal Charles-éknak. Alex Smith majdnem 400 yardot passzolt, de a redzone környékén elfogyott a tudomány, így hiába szorongattak a vendégek, végül a kizárólag TD-vel operáló Cicák simán otthon tartották a pontokat. A hazaiak hibátlan szezonkezdése mindenképp meglepő, ahogy #playoffloser Dalton idei remeklése is. A Chiefs 1-3-mal áll, bár a sorsolásukat nézve ez benne volt. A probléma mindössze annyi, hogy innen már nehéz a visszaút…

Philadelphia Eagles (1-3) – Washington Redskins (2-2) 20-23

A Rézbőrűek remekül kezdték a rangadót, az első két támadásban egyaránt mezőnygólig jutottak. Az Eagles csak szenvedett, így a második negyed elején Kirk Cousins remek drive-ot zárt le egy 1 yardos TD-vel, 13-0ra módosítva ezzel az állást. A hazai védelem labdát szerzett ugyan, de a szünet előtt még visszakerült a labda a Sasokhoz, hogy a félidő méltó befejezéseként a sérült Cody Parkey helyére frissen igazolt Caleb Sturgis 33 yardról mellélőjön… Chip Kelly a szünetben rendet rakott a fejekben, Sam Bradford 62 yardos TD átadással találta meg Riley Coopert, az már más kérdés, hogy Sturgis ezúttal az extra pontkísérletet lőtte mellé. Bradford újabb, most éppen Brent Celeknek passzolt, hatpontosa után már sikeres volt az ex-Dolphins rúgó, így sikerült egyenlíteni a vendégeknek. A Redskins egy mezőnygóllal ismét előnybe került, de a hazai összekötő Jordan Reed labdavesztése után a Philly ismételten fordított, mégpedig a veterán Miles Austin elkapásával. Hat perc volt hátra a mérkőzésből, amikor Cousins belekezdett egy 15 játékból álló, 90 yardos támadásba, melynek végén a remeklő Pierre Garcon elkapásával fordítottak a hazaiak. Volt még 26 másodperc a csodára, de az újonc elkapó Nelson Agholor fumblizott egyet és lezárta a csoportrangadót. A vereséggel a Sasok 1-3-mal utolsó helyezettek, a Rézbőrűek pedig sikeresen megkeverték a lapokat az NFC East csoportban.

Carolina Panthers (4-0) – Tampa Bay Buccaneers (1-3) 37-23

Szakadó esőben csapott össze az NFC South két csapata, ami alaposan rányomta a bélyegét a passzjátékra, főleg a hazai irányító Jameis Winstonéra. Az idei 1/1-es négyszer adta el a labdát, egyszer pedig fumblezott. Ezekből a labdavesztésekből mindösszesen húsz pontot harácsolt össze a Panthers, kijelenthető tehát, hogy a vereség az újonc irányító lelkén szárad. Cam Newton egyre érettebben játszik, ezúttal sem adott el labdát és szinte végig jó döntéseket hozott. A Párducok védelme remekel, az agyrázkódását hetek óta pihentető Luke Kuechly nélkül is kiválóan helytállnak. Thomas Davis jól formát mutat a linebacker sor közepén, a szélsőhátvéd Josh Normanről pedig csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Ezúttal két labdát halászott le, ebből egyet hatpontosra cipelt vissza a célterületre. A Kalózok ugyan javultak a második félidőre valamivel jobban nézett ki, de – az azóta már kirúgott – Kyle Brindza ezúttal is két mezőnygóltól fosztotta meg csapatát, míg Winston „performanszáról” már ejtettünk szót. A Panthers újabb győzelmével tapad a Falcons-ra, úgy néz ki a tavaly gyalázatos és lesajnált NFC South idén egyelőre az NFC két trónkövetelőjét adja.

New York Giants (2-2) – Buffalo Bills (2-2) 24-10

Az általános iskolai 8. osztályos órarendem óta nem tapasztaltam, hogy valami az „A” hét és „B” hét rendszerben működött volna, bezzeg idén a Bölények ezt nyomatják. Ezúttal a vereség és a siralmas első játékrészt hozó „B” hét volt soron Rex Ryanéknál. Az első félidőben ötször puntoltak, Tyrod Taylor egyik passzát kiütötték Charles Clay kezéből, így csak Dan Carpenter mezőnygólja került a táblára, miközben Eli Manning két gyönyörű TD passzt kiosztva élharcosként vezette az Óriásokat. A félidőt követően leültek a new yorkiak, a Bills pedig először 30 yardról hagyott ki mezőnygól kísérletet, majd ezt követően négy kísérletből egyszer sem tudta a célterületre juttatni a disznóbőrt. Hiába játszottak jól a hazaiak, az állás nem módosult. A zárónegyedben aztán megtört a jég, Karlos Williams egy szép elkapással kozmetikázott az eredményen, de mielőtt nagyon beleélték volna magukat Ryanék, egy Manning-Jennings 51 yardos összjátékkal pontot tett a végére Tom Coughlin legénysége. A Giants két hetes bénázás után egyre jobban néz ki, a védelmük remek, Manning kiegyensúlyozott, kis odafigyeléssel megnyerhetik a csoportjukat. A Bills a mérkőzésen mutatott formája ellenére is még mindig Wild Card esélyes véleményem szerint.

Cleveland Browns (1-3) – San Diego Chargers (2-2) 27-30

Igazán élvezetes kis meccset hoztak össze a srácok a nyugati parton, melyet egy offside (védelmi) szabálytalanságnak köszönhetően nyert meg a Chargers. A vendégek, annak ellenére, hogy rögtön a meccs elején labdát vesztettek, megszerezték a vezetést egy mezőnygóllal, melyre a hazaiak egy látványos Philip Rivers-Keenan Allen hatpontossal válaszoltak. Aztán Josh McCown is villant a negyed végén, így újra a Barnák vezettek. A szünetig még három mezőnygólt hoztak össze a csapatok, így döntetlennel vonulhattak pihenőre. A második játékrész ugyanúgy indult, mint az első. Browns mezőnygól, válaszként egy hazai hatpontos. Ezután Travis Coons rúgott egy újabb hárompontost a vendégek oldalán, melyre Rivers harmadik TD passzával volt a Bolts válasza, így a vendégeknek 8 pontot kellett ledolgozni, ami Gary Barnidge 1 yardos TD elkapásával és a kétpontos akcióval sikerült is. Két perccel a vége előtt, egyenlő állásnál következett Rivers, aki könnyedén mezőnygól távolságba vezette csapatát, de Josh Lambo 39 yardról elsőre mellélőtt... azonban a clevelandi offside miatt, 5 yarddal közelebbről újabb esélyt kaptak a hazaiak, amit Lambo már nem rontott el.

Green Bay Packers (4-0) – San Francisco 49ers (1-3) 17-3

A múltból okulva mondhatnánk, hogy a „mumusával” csapott össze a Packers, de ezúttal ennek semmi jele nem látszott a pályán. Egy nagyon alacsony színvonalú meccsen Aaron Rodgers és csapata félgőzzel verte a 200 totál yardot sem szerző hazaiakat, akiknél Colin Kaepernick és a futójáték egyaránt katasztrofális volt. Rodgers épphogy csak megizzadt, lesz még ennél nagyobb gondja is a szezonban, ami talán némi biztatást jelenthet a Niners védelme és Jim Tomsula vezetőedző számára. Az 50. Super Bowl helyszínéül szolgáló Levi’s Stadium reméljük látványosabb és színvonalasabb mérkőzéseknek ad majd helyszínt a későbbiekben, de azt biztos állíthatjuk, hogy az Aranyásók ezt a szezont (is) elengedhetik. Nemúgy a Sajtfejűek, akik önbizalomtól duzzadva várhatják következő áldozatukat a Lambeau Fieldre utazó St. Louis Rams csapatát.

St. Louis Rams (2-2) – Arizona Cardinals (3-1) 24-22

Ha a Bölényeknél „A” és „B” hétről beszéltünk, akkor a St. Louis Rams esetében „csoportgyilkos” „öngyilkos” Kosokról adhatunk számot. Jeff Fisher fiai újfent megmutatták, hogy bárkit képesek megverni a Seahawks, 49ers, Cardinals trióból, ellenben önmagukat is elintézik, ha más jut ellenfélnek. Most a Cardinals otthonába okoztak zavart az erőben, lévén rögtön a kezdőrúgásnál kierőszakoltak egy labdavesztést, melyből azonnal TD-t csináltak, megalapozva ezzel a mérkőzés alaphangulatát. A védelem remekelt, folyamatosan nyomás alatt tartotta Carson Palmert és nem rogyott meg a rengeteg hazai játék ellenére sem. Nick Foles (171 yard, 3 TD) és az idei első körös újonc, Todd Gurley (161 totál yard) egyaránt remekelt, ezzel pedig az elmúlt héten jól teljesítő Cards defense képtelen volt megbirkózni. A vereség ellenére továbbra is csoportfavorit Bruce Arians legénysége, viszont a Rams addig nem reménykedhet, amíg ezt a formát állandósítani nem tudja.

Minnesota Vikings (2-2) – Denver Broncos (4-0) 20-23

Peyton Manning továbbra is szenved, ezúttal egy TD passzra két labdaeladás jutott, azaz ismét a Broncos védelem nyerte húzta be a győzelmet. A Broncos 13 pontos vezetésénél szépített Blair Walsh egy mezőnygóllal, majd következett az első Manning-interception. Erre válaszul Teddy Bridgewater TD passza landolt Mike Wallace kezében. A szünet után következett Manning egyetlen TD passza, ahol Qwen Daniels volt a célpont, újra 10 pontos előnyhöz jutottak a hazaiak. A zárónegyed elején Adrian Peterson villant és 48 yardos nyargalással 3 pontra hozta fel a Vikingeket, majd menetrend szerint érkezett Manning újabb labdaeladása és az egyenlítés. A hazaiak ismét előnyhöz jutottak Brandon McManus mezőnygóljával, azonban ekkor következett Bridgewater ígéretes támadása... Mondom ígéretes, csakhogy itt jött a képbe T.J. Ward és Von Miller egy ’sack-fumble recovery’ kombóval, és megnyerték a mérkőzést. A négy győzelem jól néz ki, de ne legyen kétségünk afelől, ha Manning nem javul, a rájátszásban esélytelen lesz a Broncos.

SNF Dallas Cowboys (2-2) – New Orleans Saints (1-3) 20-26 h.u.

A Szentek hat zsinórban elszenvedett hazai vereség után, a visszatérő Drew Brees-zel a fedélzeten várták a Tony Romo - Dez Bryant duót továbbra is nélkülöző Tehenészeket. Végig kiegyenlített meccsen a Saints a rendes játékidő utolsó pillanataiban még nem tudta megnyerni a meccset, mivel a változatosság kedvéért Zach Hocker 30 yardról mellélőtt egy mezőnygól kísérletet, de a hosszabbítás második játékával már sikerült megszerezniük a 2015-ös szezon első győzelmét. Brees 400. TD passza egy C.J. Spillernek kiosztott 80 yardos átadás volt, mellyel a Szentek picit szépítettek a borús múltjukon. A Dallas Cowboys pedig továbbra is szenved a legnagyobb sztárjai nélkülözve és szép lassan elveszíti a csoporton belüli dominanciáját is...

MNF Detroit Lions (0-4) – Seattle Seahawks (2-2) 10-13

A játékhét utolsó mérkőzése a védelmek dominanciájáról szólt, ettől teljesen függetlenül egy ordító játékvezetői tévedés miatt marad emlékezetes a találkozó. 13-10-es hazai vezetésnél Calvin Johnson TD felé loholt Matthew Stafford passzával, amikor Kam Chancellor az egyyardos vonalon kiütötte kezéből a labdát, ami „gazdátlanul” endzone-ba pattogott. K.J. Wright a hazaiak linebackerje ahelyett, hogy ráfeküdt volna a labdára, a pályán kívülre pöccintette azt. A „zebrák” mégis touchback-et ítéltek, miközben a szabálykönyv kimondja, a szándékoson pályáról kiütött labda büntetést von maga után, mely többek közt automatikus first down kísérlettel jár. A Lions így minimum 3 gólvonalas játékkal és egy mezőnygól kísérlettel lett megrövidítve, ami akár döntetlent is érhetett volna. Emellett a Lions védelme 3 fumblet és 6 sacket „csinált”, és az egyik labdavesztést vissza is hordták TD-re. A hazai védelem is dicséretet érdemel, jó playbook-kal készültek, végig kontroll alatt tartották Staffordékat, a támadósoruk viszont harmatos, Marshawn Lynch és Jimmy Graham ide vagy oda. Itt mindenképp javulniuk kell, Grahamet többet kéne használni és Wilson védelmén is illene dolgozni. A Detroit Lions szezonja pedig hivatalosan is elúszott ezzel a vereséggel…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik