Beharangozó, NFL 2014 Championship Games

Vágólapra másolva!
2015.01.16. 19:01
Hát, eljutottunk eddig is: vasárnap este az Amerikai Főcsoport (AFC) és a Nemzeti Főcsoport (NFC) két-két riválisa száll harcba, hogy megszerezze...

Hát, eljutottunk eddig is: vasárnap este az Amerikai Főcsoport (AFC) és a Nemzeti Főcsoport (NFC) két-két riválisa száll harcba, hogy megszerezze a Lamar Hunt, vagy a George Halas nevével fémjelzett trófeát (igen, jól látjátok: magyar emberről nevezték el!), egyben belépőt nyerjen a XLIX. Super Bowl-ra, amit február 1-jén az arizónai Glendale-ben rendeznek. Az NFC bajnoki döntőre idén (is) Seattle-ben kerül sor, ahol a címvédő Seattle Seahawks fogadja a Green Bay Packers gárdáját, míg a bostoni „Rókalyukba” az Indianapolis Colts érkezik vendégségbe, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az AFC bajnoki címet megszerezve csorbát ejtsen a New England Patriots hazafiságán.

A két összecsapást sokan és sokféleképpen értelmezik és elemzik, mind más-más szemszögből és eredménnyel, jómagam az összehasonlítást vettem alapul a csapatok alapszakaszban játszott mérkőzéseit tekintve kiindulópontnak.

NFC CHAMPIONSHIP GAME

Green Bay Packers (2. kiemelt) @ Seattle Seahawks (1. kiemelt)

A két gárda az NFL 2014 Kickoff Game-jét játszotta a szeptember 4-i szezonnyitón és valljuk be őszintén, igencsak elkeseredetten utazhatott haza Mike McCarthy legénysége a CenturyLink Field-ről, lévén méretes zakót kaptak Pete Carroll címvédő csapatától (36-16). A hazaiak – szokás szerint – az utolsó negyedben igázták le az ellenfelet, addig csak fárasztották, Marshawn Lynch 110 yardnyi futásaival, amelyből kettő hatpontosra sikeredett, valamint Russell Wilson 191 yard passzjátékával, amelybe ugyanúgy 2 TD is belefért még ráadásként. Aaron Rodgers képtelen volt mit kezdeni a Seahawks passz elleni védekezésével, írd és mondd 198 yardot passzolt, 1 TD és 1 INT „társaságában”. Eddie Lacy és James Starks szó szerint a „futottak még” mezőnyét gyarapította, mindössze John Kuhn volt eredményes egy 2 yardos hatpontossal a földjátékban. Rodgers berezelt a Legion of Boom-tól, Richard Sherman felé számszerűen nulla (!) passzkísérlete volt, így hiábavaló volt Randall Cobb és Jordy Nelson labdagyűjtögetése, a double (triple) cover miatt csak rövid passzokra (a leghosszabb passz 23 yard volt) futotta nekik.

Mára azonban több minden változott, az újonc elkapó Davante Adams minőségben felülmúlja Jarred Boykint, alkalmasabb lehet a hosszú játékra, a védelemből pedig Clay Matthews idény közben „átszokott” a hatékony futásblokkolásra, ami Lynchnek okozhat kisebb fejtörést. A Halászsólymok közül Percy Harvin átigazolt a Jets-hez, ez módosítja a passzjátékukat, melynek megoldása így a sérüléséből felépült Jermaine Kearse, valamint Doug Baldwin feladata lesz. A támadófalak teljesítményén is sok múlik majd, lévén a lábsérüléssel bajlódó Rodgers megvédése és a passzkísérleteinek sikeressége első számú feladat a Sajtfejűeknél, ugyanúgy a futásblokkolás és Eddie Lacy labdacipeléseinek erőltetése is a vendégek malmára hajthatja a vizet. A futójáték ugyanis minősíthetetlen volt szeptemberben, lévén Kam Chancellor beszállt nyolcadiknak a blokkba és onnantól egy tapodtat se haladtak előre Rodgers-ék. Ezt „ellensúlyozandó” a Seahawks elkapógárdája szó szerint kivette magát a játékból, amit vasárnap este nem ismételhet meg, ha valóban győzni akar.

És hogy milyen taktikát kéne követni a győzelem megszerzéséhez? Nos, a Seahawks három dologgal kerülhet közelebb a Halas Trophy-hoz:

  1. Russell Wilson többször és több yardot fusson, többször mozogjon ki a „zsebből”.
  2. A védelmük erősítse a pass rusht, döngölje mitöbbször földbe Rodgers-t, dominálja a line of scrimmage-t, mert ha a Green Bay támadófalát sikerül megtörniük, akkor megvan a győzelem.
  3. A hátsó védelmi alakzat villogása (nagy ütések, kemény ütközések) a hatékonyság rovására mehet. Earl Thomas-ék óvakodjanak a mistackle-től és a felesleges védő szabálytalanságoktól.

A Packers győzelmi itala pedig az alábbi összetevőkből álljon:

  1. Rodgers használja többször a futókat és a tight endet (Andrew Quarless) elkapóként, akik hátulról indulva (a blitz mellett sunyi elfutva) középtávoli passzokkal szétzilálhatják a secondary-t.
  2. Legyen gyors a passzjáték, több esetben no-huddle is belefér. Az elkapók vertikális route-okkal és keresztmozgással egyaránt operáljanak és a legfontosabb: Sherman is hibázik, nyugodtan dobáljon felé Rodgers.
  3. A védelmi hetes főként Wilson hívásaira koncentráljon, ne engedje „kiszökni” a zsebből, onnét ugyanis kisebb hatékonysággal teszi a dolgát.

Tipp: Seahawks, nagy csatában, de meglepetés nélkül nyer a hazai gárda.

AFC CHAMPIONSHIP GAME

Indianapolis Colts (4. kiemelt) @ New England Patriots (1. kiemelt)

Sok minden történt, de kevés dolog változott a 11. heti Indianapolis-i összecsapás óta, ahol a vendégek – mellőzve Tom Brady légi akrobatikáját – úgy futották szét a Colts védelmét, ahogy tették azt, a tavalyi rájátszásban. Bill Belichick megnyomta a replay gombot és erre nem volt válasza Chuck Paganóéknak (42-20). A mérkőzés egy bizonyos Jonas Grey (akiről érdemlegest azóta sem hallottunk, maximum annyit, hogy nem jár időben edzésre) 201 yardot és 4 TD-t futott, szemben Andrew Luck 15 yardjával és így hiába múlta felül az irányítócsatában Luck (303 yard, 2 TD, 1 INT) Brady-t (257 yard, 2 TD, 2 INT), a földharcban eldőlt minden. A novemberi mérkőzés óta a Colts támadófalának 60%-a lecserélődött, ugyanígy Trent Richardson és Ahmad Bradshaw hiányát Dan Herron kénytelen pótolni a futójátékban. A Patriotsba visszatért Chandler Jones és Sealver Siliga a védelmi falba, míg futásban egy újabb a szögről leakasztott játékos, Brandon Bolden kénytelen pótolni Grey-t.

A Colts linebackerei november óta remélhetőleg megtanultak futást blokkolni, mert 200 yard fölé engedni az ellenfelet az több mint szégyen… és mivel a hátsó védelmi alakzatok ugyanazt a kemény passzvédekezést és turnover gyártást produkálták egyértelműen látszik, hogy az LB sor gyengesége okozta a vereséget. Emellett az is egyértelművé vált, hogy az erő-foci a Pats számára előnyösebb, nem is csodálkoznék, ha BB újra durchmarsh-ra alapozna a hazaiak játékát. A vendégek sikertelenek voltak a blitz olvasásban, Dont’a Hightower és Jamie Collins sorozatosan kényszerítette hibás átadásra Luck-ot, pedig csak „úgy csináltak, mintha…” A másik oldalon pedig meg kell barátkozni a gondolattal, hogy egy cornerback (legyen az bármilyen termetes is!) nem veheti fel a versenyt egy tight enddel, azaz Coby Fleenerrel.

És hogy mi működhet? Nézzük először a vendégek szemszögéből:

  1. Futók és tight end „használata” a passzjátéknál, mivel a Pats secondary eléggé leterhelődik T.Y. Hilton, Reggie Wayne és Hakeem Nicks „kikapcsolálásával”.
  2. Le kell gyürkőzni Brady-t, Vontae Davis és Greg Toler majd elbajlódik hátul a passzaival és azok blokkolásával. Blitz, blitz és blitz! Képzeljék azt, hogy BKV-járaton ülnek…

A hazai gárda, amellett, hogy otthon félelemetes könnyebb feladatokkal találja szembe magát az AFC győzelemhez vezető úton.

  1. LaRon Landry-t bombázni és man-to-man szituációkba kényszeríteni. Mostanság ugyanis olyan gyenge formát mutat a szentem, hogy abból egy Rob Gronkowski azt hoz ki, amit akar…
  2. És végül, újra és újra, ultima ratio Bill Belichick. Amennyiben a pálya széléről ismételten megnyeri a játszmát Luck-kal szemben (coverage váltások, zone defense) és több labdaeladást kényszerít ki belőle, mint TD-t, úgy megvan a bajnoki cím…

Tipp: Patriots, mert ez még csak az első AFC döntője Luck-nak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik