Apa, kezdődik...! 3. rész

2526058 25260582526058 2526058
Vágólapra másolva!
2014.09.05. 13:09
NFC East és NFC South beharangozó A diviziókat vizslató sorozatunk legújabb részében átnézzük azt a kvartettet, amely az elmúlt 3 évben 3 különböző...

NFC East és NFC South beharangozóNFC East és NFC South beharangozó

A diviziókat vizslató sorozatunk legújabb részében átnézzük azt a kvartettet, amely az elmúlt 3 évben 3 különböző győztest avatott (NFC East) és a Seahawks egyik legkomolyabb riválisának, a Saintsnek (NFC South) a négyesét vesszük górcső alá tüzetesebben és bocsátkozunk előrejelzésekbe.

NFC East

Amit mindenkinek érdemes tudni az az, hogy ez az a négyes, amelyben a Cowboys zsinórban háromszor bukta el a playoffrészvételt az utolsó alapszakaszmeccsen az elmúlt három évben. Sorrendben a Giants, a Redskins és legutóbb az Eagles golyózta ki Amerika csapatát. Tavaly történt ez úgy, hogy Texasban bóklászott a liga legrosszabb védelme. Ez annyit jelent, hogy az offense viszont nagyon rendben van, ha így is volt sanszuk a playoffra. Romo rejtély, néha jó, néha betlizik, lassan úgyis kiöregszik, ideje lenne rászolgálni a jól jövedelmező szerződésre. Murray személyében elit futójuk van a tehenészeknek, a Bryant-Witten duóról nem is beszélve. A támadófaluk szintén top ötös, liga szinten is, szóval a védelemnek „csak” annyi feladata lesz, hogy próbáljanak kevesebb pontot nyelni, mint amennyit az offense termel. A védelem legjobbja Lee sérült, míg a csapat ikonja Ware a Broncost választotta. Secondary meg már tavaly sem volt.

A divízió tavalyi győztese és idei favoritja az Eagles. Chip Kelly fiai tavaly még nehézkesen tanulták a rendszert, de Folesszal a szezon második felében simán lenyomták a riválisokat. Plusz nyolc hónap közös munka csak még produktívabb offenset eredményezhet. A támadófal a legjobb a ligában és új fegyverként érkezett Sproles is. Eddig minden szép és jó, de két vezér hiánya szembetűnő lehet. DeSean Jackson a Redskinshez igazolt, míg az offensive cordinator Bill Lazor a napsütötte Miamiban folytatja. A védelem futás ellen úgy ahogy elmegy, viszont passz ellen gyengécske. Ahogy Stevie Wonder mondaná: „Majd meglátjuk.”

Tavaly a csoport harmadik helyén a Giants végzett, úgy, hogy siralmasan kezdték az idényt, mégsem roppantak össze. Eli Manning 27 labdaeladással vezette a ligát, de mégiscsak egy kétszeres SB győztesről beszélünk. Nem valószínű, hogy újabb pocsék szezon jön nála. Az előszezont 5-0-val hozták, de minden meccset az aktuális ellenfél „ZS” sora ellen nyertek meg. A Raiderstől érkezett Rashaad Jennings, míg a draftról Andre Williams így egy új futópáros kell, hogy segítse Elit. A védelemben JPP a passrushért felel majd, míg Beason az LB sort kell, hogy vezérelje, mindketten kiváló játékosok. A secondarybe érkezett Rogers-Cromartie a Broncostól és Thurmond a bajnokcsapattól, Rollelal kiegészülve ez a szekció jól néz ki, minden biztató jel ellenére mégis nagyon nagy kérdőjel a Giants.

A négyes utolsó tagja a Redskins, mely két éve az újonc RGIII remeklésével csoportot nyert, tavaly a „láb nélküli” RGIII vergődésével pedig kis híján a liga utolsó helyén végzett. Griffin III idén Garcon és a már említett Jackson személyében két tavaly egyaránt 1300 yard fölé jutó elkapót kereshet a passzokkal, míg Morris személyében jó kis futóval dolgozhat a backfielden. Ami gondot okozhat a futásoknál az a támadófalat érintő sémaváltás. A régi séma feküdt Morrisnak, kérdés az újnál is hatékony lesz e. A védelemben a front7 szerintem oké. Hatcher futás ellen jó lehet, Orakpo és Kerrigan jó pár irányító sorsát megkeserítheti, míg az LB sorban Riley lassan ligaelitté növi ki magát. A secondary tavaly katasztrófa volt, Ryan Clark a Steelerstől jött segíteni, míg a 44. nagydöntőn Peytont „picksixelő” Porter a Raiders mezét cseréli a fővárosiakéra. Ami biztos, hogy óriási pontorgia várható a divízió meccseken, minőségi secondaryk hiányában és a Philly egy picit a többiek előtt jár. A többi egyelőre rejtély, akárki bárkit megverhet.

NFC South

Az elmúlt több, mint 10 évben mindig előfordult, hogy egy csapat úgy nyerte meg a divízióját, hogy az előtte levő évben még a négyese utolsó helyén kullogott. Tavaly ezt a bravúrt a Panthers hajtotta végre, de négy játékhét után erre semmi esély nem mutatkozott. Ron Rivera fiai 1-3-mal indultak és aztán valami történt. Newton elkezdte jéghideg profi módjára vezetni az offenset, míg a védelem a Seahawks mögött a liga második legjobb csapatrésze volt. A vége 12-4 és divíziógyőzelem. A holtszezon inkább a veszteségekről szólt (Goss visszavonult, LaFell, Michell és Munnerlyn távozott), most mégis azt mondom, nem gyengült meg a csapat igazán. A házi sack király Hardy és a fal másik felén Johnson az irányító siettetéséért, a fal közepén Lotulelei pedig a futások megállításért felel. Az LB sorban pedig a liga talán legjobb párosa vitézkedik. Kuechly (2012-ben év újonc védője, 2013-ban év védője) és Thomas Davis egyaránt az NFL krémjébe tartozik. Egyedül a secondary tűnik karcsúnak, de a minőségi front7 megkönnyítheti a dolgukat. SuperCam minőségi célpontjai közül Greg Olsen az egyetlen, aki tavalyról megmaradt, Benjamin a draftról, Avant és Cotchery a free agent piacról került a párducokhoz. Nem a legjobb WR-corp, de szódával elmegy.

Idén a csoport legnagyobb favoritja a Saints, amely tavaly is playoffba jutott, de kénytelen volt már a wild card körben játszani. Idén a pihenőhét lebeg a szemük előtt, ehhez pedig magabiztos divíziógyőzelem kell. És, hogy ez valóban reális, arra három név a garancia. Sean Payton, Drew Brees és Rob Ryan. Payton a liga egyik legjobb edzője, Rob Ryan a liga talán legjobb védő-koordinátora, Breest pedig senkinek nem kell bemutatni. Jimmy Graham személyében full-full elit TE a fő célpont, a Colston-Stills-Cooks WR trió pedig Brees keze alatt biztos nem okoz csalódást. 2 éve a Saints D# az egész NFL-t megmosolyogtatta, csak az nem csinált pontot ellenük, aki nem akart. Tavaly ugyanabból a védelemből Ryan már a liga egyik top védelmét rakta össze és a közös munka tovább gyümölcsözhet. A front7 nem áll igazán nagy nevekből, de jó kis iparosok egytől egyig, akik vakon bíznak edzőjükben. A csapat S párosa pedig papíron a liga legfélelmetesebbje. A Byrd-Vaccaro hard-hitter duó nem ad kegyelmet. Az egyetlen bibi a kicker személye. Grahamat előbb kivágták, majd újraigazolták. Amennyiben pénz áll a háttérben, akkor nem lesz gond, de, ha nem akarták őt, mégsem találtak helyette mást, akkor az bizalmi kérdés. Egy rúgó esetében pedig könnyen megremeghet a láb, ha nem érzi a feltétlen bizalmat.

A divízió csúcsára törne a Falcons is, amely tavaly siralmas szezont produkált. Szinte minden csapatrészre ráfért az erősítés, de ez az NFL-ben lehetetlen küldetés. Egy passzorientált csapatnál az irányító, jelen esetben Matt „Ice” Ryan védelme és fegyverarzenálja a legfontosabb. Utóbbi évek óta rendben van, tavaly Jones sérülése vetette vissza ezt az egységet, idén pedig a legendás TE, Tony Gonzalez visszavonulása okozhat fejfájást, de összességében nincs nagy gond. A falba érkezett Jake Matthews a draftról, de a legfontosabb falember Sam Baker egész évre kidőlt, így itt is borús egy picit a kép. A védelem vezére, Weatherspoon szintén IR-n pihen egész évben és mivel sémaváltás is nehezíti a D# dolgát, így azt kell mondanom, hogy az álmok és a relitás nincs egy súlycsoportban.

Tavaly a divízió utolsó helyén zárt a Buccaneers, a csoport erősségét nézve nem lesz könnyű dolguk elmozdulni onnan. Függetlenül attól, hogy toronymagasan a legjobb holtszezont produkálták. Megszerezték a csapat élére Lovie Smith-t, a liga egyik leginkább védőguru főedzőjét, majd olyan játékosokat csábítottak a csapathoz, mint Michael Johnson (DL), Verner (CB), Collins (OL), Dietrich-Smith (OL) vagy éppen McCown (QB). McCown ugyan 35 éves, de tavaly Cutler sérülése esetén bizonyította, hogy megállja a helyét kezdőként is. Ha mindez nem lenne elég, pár napja megérkezett a Pats legendás támadó falembere, Mankins is. A 3 új offense lineman nem csak McCown megvédésében, hanem Martin futott yardjaiban is jótékony szerepet vállalnak majd. Evans és Seferian-Jenkins személyében két majd kétméteres célpont érkezett a draftról, így az elkapó repertoár is remekül fest. És, ha megemlítem, hogy McCoy és David személyében két ligaelit védő is a kalózok mezét viseli, nem túlzás kijelenteni, hogy a bekezdés első mondata, miszerint nem lesz könnyű elmozdulni a negyedik helyről pont annyira valós, mint, hogy ismét ebben a csoportban folytatódik a hihetetlen tendencia, vagyis egy regnáló divízió utolsó megnyeri a kvartettet decemberre.

Ami biztos, nálam ez a liga legjobb divíziója az NFC West mellett és akkor sem lennék meglepve, ha valaki 8-8-cal lenne utolsó!!!

A képek forrásai: espn.com, cbssports.com és sportsrants.com.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik