A Madden-átok

Vágólapra másolva!
2015.05.11. 21:05
Aki rajong a tojáslabdáért, az általában rajong az Electronic Arts games Madden NFL videojátékáért is. Edzők, játékosok, szurkolók játsszák...

Aki rajong a tojáslabdáért, az általában rajong az Electronic Arts games Madden NFL videojátékáért is. Edzők, játékosok, szurkolók játsszák karcosra az aktuális részt, jelen esetben a Madden 25-öt, legyen szó bármely konzolról. Na, de a borítón szerepelni? Na, azt már nem... Sokan szkeptikusak az átokkal kapcsolatban, de a tények makacs dolgok. Aki rajong a tojáslabdáért, az általában rajong az Electronic Arts games Madden NFL videojátékáért is. Edzők, játékosok, szurkolók játsszák karcosra az aktuális részt, jelen esetben a Madden 25-öt, legyen szó bármely konzolról. Na, de a borítón szerepelni? Na, azt már nem... Sokan szkeptikusak az átokkal kapcsolatban, de a tények makacs dolgok.

A Madden NFL sorozat első része 1989-ben került piacra. Nevét, hangját és a játék elkészítéséhez a szaktudását a legendás Oakland Raiders vezetőedző, John Madden adta. 1998-ig John Madden saját maga szerepelt a borítón, de a Madden 99-cel az EA games újított és az átok életre kelt. Az átok kétféleképpen jelentkezik: sérülés vagy formahanyatlás. És ehhez hozzájön még a csapat tragikus szereplése…

Madden 99 - Garrison Hearst (RB, 49ers)

Hearst a 98-as alapszakaszban 1.570 futott és 2.105 összes yarddal a 49ers történetének legeredményesebb futójává vált. A Falcons elleni NFC döntőn azonban az átok lesújtott rá. A meccs elején, rögtön az első futása alkalmával olyan súlyos bokatörést szenvedett, hogy a következő két szezont ki kellett hagynia. Sérülése után még visszatért, de korábbi formáját már nem tudta megközelíteni.

Madden 2000 - Barry Sanders (RB, Lions) vagy Dorsey Levens (RB, Packers)

1999 nyarán az EA games bejelentette, hogy az új játék borítóján Mr. Madden és Sanders együtt szerepel majd. Sanders azonban megelőzte a rá leselkedő átkot és az egész ligát sokkolva, 30 évesen bejelentette visszavonulását. Az átoknak és a hirtelen visszavonulásnak nyilván semmi köze egymáshoz, de így, jó pár év távlatából kijelenthető, jól tette a Lions ikonja, hogy nem kísértette a sorsot. Az EA games reagálva a visszavonulásra, kidobott egy másik borítós játékot, melyen Levens szerepelt. A kiadás évében Levens még kifejezetten jó szezont futott, de a Packers hét év után lemaradt a playoffról. A következő szezon ötödik meccsén megsérült Levens, majd a Packers ki is vágta keretéből. Később ugyan visszatért, de soha többet nem volt kezdő az aktuális csapatában.

Madden 2001 - Eddie George (RB, Titans)

George a megjelenés évében, 2000-ben kifejezetten jó szezont futott. 1.962 összes yard és 16 TD az alapszakaszban. Az AFC elődöntőben hazai pályán 17-10-re „égett” a Titans, amikor George kiejtett egy könnyű labdát, mely után Ray Lewis 50 yardos hatpontost szerzett. A következő szezonban életében először nem jutott 1.000 yard fölé. George pályafutása hátralevő részében nem nyújtott szörnyű teljesítményt és a sérülések is elkerülték, de 3.4-es yard/futás átlag fölé már nem jutott és a csapatsikerek is elkerülték. Az átok pedig Lewis személyében rá is lesújtott azon a kulcsfontosságú rájátszás meccsen, amit később így törlesztett: http://www.youtube.com/watch?v=zQsj3SaGlD4

Madden 2002 - Daunte Culpepper (QB, Vikings)

A szenzációs 2000-es szezon után 2001 nyarán a Vikings irányítóját érte a megtiszteltetés, hogy a borítón szerepeljen. Culpepper 14 TD társaságában eladott 13 labdát mielőtt a 13. héten megsérült volna és szezon hátralevő részét a sérültlistán töltötte. A következő szezonban 23 interceptiont dobott, ez volt pályafutása legrosszabb szezonja. Culpepper minnesotai karrierje súlyos sérüléssel ért véget. Egy Panthers elleni meccsen ACL, MCL és PCL szakadást szenvedett a térdében. Ezek után már soha nem tudott 6 meccsnél többször kezdeni egy szezonban, súlyos térdproblémái a visszavonulását eredményezték, mindössze 32 évesen.

Madden 2003 - Marshall Faulk (RB, Rams)

Faulk 1999-ben igazolt a St. Louis Rams-be, ahol első három szezonjában két Super Bowlt játszott, mindháromszor 1.300 yard felett futott és szerzett 59 (!) TD-t. Aztán 2002 nyarán ő került a Madden borítóra és az átok őt sem kímélte. Az elnyűhetetlennek hitt sztár 2002-ben bokasérülés miatt 6 meccsről is hiányzott és a korábban parádézó csapata is csak vergődött. Pályafutása hátralevő szezonjaiban egyszer sem jutott 1.000 yard fölé és sorozatos sérülései miatt 2005-ben felhagyott az aktív játékkal.

Madden 2004 - Michael Vick (QB, Falcons)

Vick üstökösként robbant az NFL világába. Futásai élményszámba mentek és emellett passzjátéka is kiemelkedő volt. 2003 nyarán, közvetlenül a játék megjelenése után egy előszezon meccsen súlyos sérülést szenvedett és csak az alapszakasz utolsó öt meccsén lépett pályára. Vick a mai napig aktív, de azzal, hogy a játék megjelenését követő 24 órában eltört a lába, kijelenthető, hogy az átok nála sújtott le a leghamarabb. Vick egészségi állapota azóta is hagy kívánni valót maga után, főleg agyrázkódások okoznak nála egyre gyakrabban gondot. Nagy a kísértés, hogy a tiltott kutyaviadalok szervezése miatt kirótt 23 hónapos börtönbüntetést is a Madden-átok számlájára írjam, de abban az ügyben Vick csak szimplán hülye volt.

Madden 2005 - Ray Lewis (LB, Ravens)

Lewis első védőként került a borítóra, miután 2003-ban az év védőjének választották. Borítóra kerülése után, a 2004-es szezonban életében először interception nélkül zárt, majd az utolsó előtti alapszakasz meccsen csuklósérülést szenvedett, csapata pedig négy év után először maradt le a rájátszásról. 2005-ben aztán a hatodik héten szenvedett sérülést, a Ravens pedig IR-re tette. Az átok nála is becsülettel tette a dolgát, de Lewis minden bizonnyal cigányasszonynál járt, ahol levetette a rontást, mert 2006-tól újra régi fényében tündökölt és szenzációs pályafutását a második Super Bowl győzelmével koronázta meg 2013 februárjában.

Madden 06 - Donovan McNabb (QB, Eagles)

McNabb a 2004-es szezonban Super Bowlig vezette a Sasokat, így 2005 nyarán a Madden-sorozat legújabb kiadásának borítóján találta magát és az ezzel járó hype mellett rá is leselkedett az átok. A szezon során több apró sérülés hátráltatta McNabbet, majd egy sérvműtét miatt a 9. hét után sérült listára került. 2006-ban nagy reményekkel vágott neki az évnek, hogy aztán a 10. héten keresztszalag-szakadást és porcsérülést szenvedjen. 2011-ben vonult csak vissza, de korábbi formáját sosem nyerte vissza.

Madden 07 - Shaun Alexander (RB, Seahawks)

Alexander 2005-ben 27 futott TD-vel NFL rekordot döntött, begyűjtötte az MVP címet és a Super Bowlig vezette a „Halászsasokat”. 2006 nyarán az EA egy nagy adag pénz segítségével meggyőzte, hogy az átok csak városi legenda, így az aktuális rész borítóján Alexander virított. A szezonban aztán lábtörés miatt hat meccset mulasztott és újonc szezonja után másodszor fordult elő vele, hogy nem jutott 1.000 yard fölé, ugyanúgy, ahogy pályafutása hátralevő éveiben már egyszer sem. 2007-es szezon után a Seahawks kivágta, Alexander pedig 31 évesen visszavonult.

Madden 08 - Vince Young (QB, Titans)

Némi meglepetésre, egy újonc szezonnal a háta mögött került 2007 nyarán a borítóra Young. A Jimmy Kimmel Show-ban kigúnyolta a Madden-átkot és azt mondta: „Én mindent megtettem, még imádkoztam is. Majd meglátjuk, mi történik.” 2007-ben csak egy meccset kellett kihagynia, de 9-17-es TD-INT mutatója nem tűnt meggyőzőnek. 2008-ban térdsérülései miatt csak három meccsen lépett pályára. Miután felépült újra kezdő volt, de sorozatos sérülések miatt és az edzői stábbal folytatott vita után 2011 elején kivágták. Az Eagles-ben kapott még egy esélyt, de azzal sem tudott élni, 2011. december 18. óta nem lépett pályára az egykori első körös választott.

Madden 09 - Brett Favre (QB Packers, Jets)

2008 nyarán egy viharos szakítás után a Packers-szel, Favre bejelentette visszavonulását. Az EA games már az utódot kereste a borítóra, amikor Favre „apó” a folytatás mellett döntött és a Jets-hez igazolt. Így „csak” Jets mezbe kellett öltöztetni és már meg is volt az átok újabb lehetséges áldozata. Favre nem kezdte rosszul New York-i karrierjét, de egy be nem jelentett kézsérülés hátráltatta a szezon második felében, ami miatt a liga megbüntette a csapatot és lemaradtak a playoffról. Favre-ot a pályán kívül szexuális zaklatással vádolta meg egy Jets-es munkatársa, így a Vikingshoz igazolt. Másodvirágzását élve vezette NFC döntőbe a Vikingeket, de ott egy komikus interceptiont dobott, ami miatt a Saints jutott a Super Bowlba. Pályafutásának egy vállsérülés vetett véget 2010-ben, de egy olyan játékoson, aki zsinórban 321 meccsen kezd a világ legkeményebb ligájában semmiféle átok nem fog.

Madden 10 - Troy Polamalu (S, Steelers) & Larry Fitzgerald (WR, Cardinals)

Ez volt az első alkalom, hogy két játékos egyszerre szerepelt a borítón, melynek párosítását a XLIII. Super Bowl ihlette, ahol Fitzgerald két elkapott TD-je ellenére is Polamalu és a Steelers ünnepelhetett 2009 februárjában. Az átok keretbe foglalta ténykedését. Polamalu a nyitómeccsen szenvedett MCL húzódást, majd a szezon közepén újra megsérült, így mindössze öt meccsen lépett pályára, míg a Steelers címvédőként maradt le a playoffról. Fitzgerald szenzációs szezont futott, 97 elkapásból jegyzett 1.092 yardot és egyéni csúcsot jelentő 13 TD-t. Csapata megnyerte csoportját és úgy tűnt legyőzte az átkot, de a rájátszás csúfos vereséggel, Fitzgerald számára pedig bordatöréssel ért véget.

Madden 11 - Drew Brees (QB, Saints)

A címvédő legnagyobb sztárjaként és regnáló Super Bowl MVP-ként került Brees a borítóra. A 2010-es szezonban előbb megdöntötte egyéni interception csúcsát - 22 alkalommal adta el a labdát -, majd az NFC Wild Card körében 11 pontos favoritként kapott ki csapatával a 7-9-es mutatóval épphogy a rájátszásba surranó Seahawks-tól. Brees ugyan egy meccset sem mulasztott, de később több csapattársa is megerősítette, hogy hat héten keresztül sérült oldalszalaggal vállalta a játékot.

Madden 12 - Peyton Hillis (RB, Browns)

Közel 1.200 yardot és 11 TD-t futott a 2010-es szezonban Hillis, a szurkolók pedig azzal jutalmazták, hogy őt szavazták az új Madden borítójára. Hillis a nyitófordulóban combsérülést szenvedett, melyre a második héten rásérült. A szezon során hagyott még ki meccset torokgyulladás és egyéb izomsérülés miatt is és mindössze 587 yardot futott. A Browns természetesen nem jutott PO-ba, míg Hillis a szerződéshosszabbítás körüli viták miatt a kivágás sorsára jutott. Az egyik csapattársa így nyilatkozott Hillis-ről a szezon után: „Ilyet még életemben nem láttam. Tavaly ő volt az inspiráció, a pozitív erő a csapatban, most meg egy teljesen másik ember.” Elbocsátása után Hillis-t és megkérdezték az átokról, ő így felelt: „Ebben az évben nem jól alakultak a dolgok körülöttem. Néhány dolog arra enged következtetni, hogy az átok létezik. Ez nem kétséges.”

Madden 13 - Calvin Johnson (WR, Lions)

Megatron a 2012-es szezonban 1.964 elkapott yarddal megdöntötte Jerry Rice NFL-rekordját és szerzett 5 TD-t is. A Lions ugyan 4-12-vel lemaradt a playoffról, Johnson szenzációs szezont futott és kijelenthető, eddig rá nem sújtott le az átok. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a rekordot három törött ujjal csinálta meg.

Madden 25 - Barry Sanders

2013-ban a Madden NFL sorozat 25. alkalommal került piacra és az alkalom apropóján az EA games két szavazást indított, hogy ki szerepeljen a borítón. Az egyiken visszavonult legendák, míg a másikon aktív játékosok szálltak versenybe az átokért. A szavazás döntőjében Sanders a legendák, míg Adrian Peterson az aktív játékosok győzteseként szerepelt, ahol Sanders a szavazatok 58 %-át megszerezve került a jubileumi kiadás borítójára. Már nem aktív játékosként sérülés és formahanyatlás nem jöhetett szóba, de egykori csapatának a Lions-nak jutott az átokból. 7-3-as mérlegről bukták el a csoportgyőzelmet és a playoff részvételt...

Madden 15 - Richard Sherman (CB, Seahawks) & The LoB

Az aktuális rész borítójára a szurkolók szavazatai alapján Richard Sherman került, aki nem akart egyedül fürdőzni a népszerűségben, így kérésére az egész secondary, másnéven a Legion of Boom is a borítóra került. A csapat és Sherman egyaránt jól muzsikált a szezonban, de az átok a 49. Super Bowlon haloványan felütötte a fejét. A LoB már eleve egy kicsit meggyötört állapotban lépett pályára, de nem hiányzott senki. A meccs elején Jeremy Lane még interceptiont is szerzett, de a játék közben eltörte a karját, így a peremember, Tharold Simon lépett pályára, aki mellett később 4 TD passzt kaptak el a Patriots elkapói. Nem mondom, hogy az átkon múlt, de, ha Sherman egyedül pózol a borítón, talán nem is kell Simonnak a pályára keverednie...

Eleinte az EA döntött arról, hogy ki legyen a borítón és, ami minden játékosnak és szurkolónak elismerés és büszkeség volt, az ma már rémálom. Az EA, hogy levegye a felelősséget a saját válláról, pár éve már a rajongókkal szavaztatja meg, hogy ki legyen a borítón és ahelyett, hogy a rajongók saját kedvencükre voksolnának, a legnagyobb rivális legnagyobb sztárjára vagy éppen a liga legjobbjaira szavaznak, hátha az átok őket sem kíméli, ezzel törve borsot a riválisok orra alá.

A Madden-átok az évek alatt városi legendából valós félelemmé vált a játékosok és szurkolók körében is, a kérdés pedig minden nyáron ugyanaz… Ki lesz a következő?


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik