Szomorkás jubileum – Zsoldos Barna jegyzete

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2020.09.14. 00:01

Mintha csak az égiek is úgy akarták volna, hogy a Ferrari méltóképp ünnepelhesse meg története ezredik vb-futamát. A világjárvány számos borzalma közepette a Formula–1 szempontjából aprócska pozitívum, hogy az idén olyan helyszínek is helyet kaptak a felforgatott versenynaptárban, amelyekről korábban nem is álmodozhattunk, ezek közé tartozott a legendás maranellói istálló saját pályája, Mugello is. A csodálatos jubileumhoz tehát szinte minden megvolt – leszámítva a főszereplőt, az autót…

Az idény során nem győzünk eléggé sopánkodni amiatt, hogy egy ilyen gazdag hagyományokkal, erőforrásokkal és infrastruktúrával büszkélkedő csapat miként tudott ennyire mellélőni a 2020-as évad kihívásaival kapcsolatban, mindenesetre történelmi felelősség terheli a vezetőséget a kudarcba fulladt ünnepi nagydíj miatt. Ezer vb-futam, 15 egyéni és 16 konstruktőri vb-cím, 238 győzelem, 228 pole pozíció, valamint 772 dobogós helyezés után a patinás istálló szenvedélyes szurkolói megérdemelték volna a tisztességes helytállást hazai pályán, ám vasárnap még ez sem sikerült.

Persze hosszú távon nincs minden veszve, hiszen annak az alakulatnak, amelyik hetven éven át talpon marad ebben az elképesztően kemény közegben, a DNS-ébe van kódolva a harc és a visszavágás; mégis szomorú, hogy épp a nagy jubileum idején nem sikerült méltóképp tisztelegni Enzo Ferrari emléke előtt. A hosszú évtizedek során azonban a nyögvenyelős időszakok ugyanúgy hozzátartoztak a legendás istálló történetéhez, mint a fényes sikerek, épp ezért is egyedülálló az a szenvedély, hit és kitartás, amely a rajongókat jellemzi.

Számtalanszor elhangzott már, hogy a maranellói istálló nélkül nincs Formula–1, ami talán túlzónak tűnhet, mégis örök igazságként tartja számon mindenki. Mint egy hosszú házasságban, a felek között jócskán voltak már viták, érdekellentétek, váláshoz közeli pillanatok, de hetven év és ezer világbajnoki futam épp elég érv a folytatás mellett – ez a kötelék sokkal erősebb annál, hogy bármi szétszakítsa. A következő jubileum idején pedig talán már a sikerek sem maradnak el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik