Mérgező lobbierő – Zsoldos Barna jegyzete

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2019.10.17. 22:24

Most látszik csak igazán, hogy a Formula–1-es tulajdonjogokat 2016 végén megvásárló Liberty Media milyen kemény fába vágta a fejszéjét, hiszen ha még a rutinos róka Ross Brawn sem bír a csapatokkal, az tényleg kiábrándító képet fest a közegről.

Az új vezetők a folyamatos toldozás-foldozás mellett 2021-re ígérték a drasztikus változásokat hozó áttörést, csakhogy mindaddig, amíg az önérzetes csapatok lobbiereje olyan erős, hogy az hatással lehet az új szabályokra, elkerülhetetlenek a rossz kompromisszumok. Márpedig az F1-es versenyzéssel járó brutális költségek miatt a sportági vezetők nem alkalmazhatják a „megszoksz vagy megszöksz” alapelvet, hiszen ha két-három versenyképes istálló a számára vállalhatatlan feltételek miatt valóban a távozás mellett dönt, egyszerűen képtelenség lesz pótolni őket. Sokan legyintenek, hogy egyszerűen ki kellene dolgozni a sportág érdekét leginkább szolgáló szabályrendszert, amely alapján az aktuális istállók vagy vállalják a nevezést, vagy nem, de sajnos ez nem az a sportág, amelyben a vonakodó résztvevők helyett boldogan beugrana néhány ugyanolyan minőséget képviselő alakulat…

S ezzel az a baj, hogy – még ha valóban pontosan látják és tudják is, melyik területhez miként kellene hozzányúlni – meg van kötve Brawnék keze a valódi változásokat illetően. A brit szakember egyébként már a kezdet kezdetén felvázolta alapvető terveit, amelyek egytől egyig logikusan hangzottak, ám olyan közegben, amelyben a profit és az önzés minden szempontból felülírja a szakmai érveket, képtelenség a sportág valódi érdekei szerint irányítani. A topcsapatoknak rá­adásul van egy aduász is a kezükben: az F1 hagyományaira és „DNS-ére” való hivatkozás, amivel a konzervatív szurkolók többségét is maguk mellé állítják. Bár többnyire épp ezek a több évtizede berögzült megszokások akadályozzák, hogy a sorozat alkalmazkodjon a modern kor igényei­hez, a hamis nosztalgiára és a „bezzeg régen” mantrára mindig van fogadókészség.

Mindezt figyelembe véve túl sok illúziónk aligha lehet 2021-gyel kapcsolatban, amely ugyan számos változást hoz majd, ám korántsem annyit, amennyit Brawn szeretett volna.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik