F2: Mick Schumacher bajnokként léphet feljebb – jön az idényzáró!

Börzöli BernadettBörzöli Bernadett
Vágólapra másolva!
2020.12.04. 17:51
null
Az F1-ben jövőre debütáló Mick Schumacher az F3 után az F2-es bajnoki címet is megszerezheti (Fotó: AFP)
Utolsó fordulójához érkezett a Formula–2-es bajnokság, amelyben matematikailag még öten esélyesek a végső győzelemre. A pontversenyt Mick Schumacher vezeti, akinek az előnye 14 pont Callum Ilott-tal szemben. Íme, a legfontosabb tudnivalók az idény utolsó versenyhétvégéjéről!

 

A 2018-as Formula–3-as bajnok, Mick Schumacher 2019-ban a Prema színeiben mutatkozott be a Formula–1 előszobájának számító F2-es bajnokságban, idén pedig bajnokként léphet feljebb a királykategóriába.

AZ F2-ES BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Mick Schumacher (német, Prema): 205 pont
2. Callum Ilott (brit, UNI-Virtuosi): 191 pont
3. Nyikita Mazepin (orosz, Hitech GP): 162 pont
4. Cunoda Juki (japán, Carlin): 161 pont
5. Robert Svarcman (orosz, Prema): 159 pont

A 21 éves német versenyző előnye 14 pont a bajnoki összetettben, amelyben az üldözője az UNI-Virtuosi versenyzője, Callum Ilott. Mindkét pilóta a Ferrari juniorprogramjának a tagja – igaz, Ilottot 2015-ben még a Red Bull támogatta, ám egy kevésbé sikeres idény után kikerült a „vörös bikák” programjából.

A brit versenyző az Alfa Romeóval 2019-ben részt vehetett egy F1-es teszten, idén pedig pénteki szabadedzésen vezethette volna az egyik Haast a Nürburgringen, ám ez végül az időjárási körülmények miatt meghiúsult. Ugyanezen a tréningen egyébként Schumacher is hasonlóan járt.

Az összetett harmadik helyén álló Nyikita Mazepin hátránya már 43 pont a jövő évi csapattársával szemben. A honfitársának, Robert Svarcmannak, illetve a Honda által támogatott Cunoda Jukinak is van még némi esélye a végső győzelemre, így az utóbbi évek legszorosabb idényzárója jöhet az F2-ben.

Ami a jövőt illeti, akárhogyan is végződik az F2-es bajnokság idén, Schumacher és Mazepin már tudja, hol versenyez 2021-ben. Mindkettőjük számára ugyanis már biztosan a királykategória felé vezet az út, hiszen a Haast erősítik a következő idényben, így az amerikai istálló (kissé szokatlan módon) két újonccal várhatja a 2021-es szezont.

A maximálisan megszerezhető pontszám az utolsó hétvégén is 48, s ha Schumacher mindkét futam végén az első háromban végez – ahogyan ezt idén négy alkalommal már megtette –, beállítja a tavalyi bajnok Nyck de Vries rekordját az egy idényben elért legtöbb dobogós helyezés tekintetében.

Egyébként Schumacher már szombaton bebiztosíthatja a bajnoki elsőséget, hiszen ha a főfutamot legalább 18 pontos előnnyel zárja, akkor a vasárnapi eredményektől függetlenül övé a 2020-as bajnoki trófea.

Ami a bahreini idényzáró hétvége kezdetét illeti, a szabadedzésen és az időmérőn is Cunoda bizonyult a leggyorsabbnak pénteken, így a bajnoki összetett ötödik helyén álló japán pilóta várhatja az élről a szezon utolsó előtti versenyét. Ennek a viadalnak Schumacher csak a 18. helyről vághat neki, hiszen számára nem alakult szerencsésen a bahreini kvalifikáció.

A hétvége programja

DECEMBER 5., SZOMBAT

13.10: főfutam (Tv: M4 Sport)
DECEMBER 6., VASÁRNAP
13.20: sprintfutam (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik