F1: Zanardi, Martini, Hülkenberg – pilóták, akiknek sosem jött össze

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.21. 20:50
null
Nico Hülkenberg egyeduralkodóvá vált Szingapúrban a dobogós helyek nélküli futamok tekintetében (Fotó: AFP)
Nico Hülkenberg a hétvégén rekorderré vált a Formula–1-ben: a legtöbb futamon indult úgy, hogy egyszer sem állt még a dobogón (negyedik többször is volt). Rajta kívül sokan vannak még így ezzel, nézzük, a „legjobbakat" ebben a mutatóban!

Hülkenberg a hétvégi Szingapúri Nagydíjon vált egyeduralkodóvá a legtöbb dobogós helyezés nélkül teljesített F1-es futamok tekintetében. A 30 éves német pilóta a Williams, a Force India, a Sauber és a Renault színeiben sem tudott az első háromban végezni 129 futamon.

„Ez volt a gyerekkori álmom, évekig dolgoztam kőkeményen. Nem vagyok eredményes, mégis megragadtam az F1-ben” – viccelődött Hülkenberg Szingapúrban, aki Monzában érte utol honfitársát, Adrian Sutilt a dobogós helyek nélküli futamcsúcs versenyében.

A rekordot sokáig az olasz Pierluigi Martini – aki F1-es karrierjének java részét a Minardinál töltötte – tartotta 118 versennyel (a legjobb helyezése neki is a negyedik volt). Az ötödik helyen találjuk a listán az első „fizetős” pilótát, Pedro Dinizt. A brazil 1995 és 2000 között négy istálló színeiben is versenyzett (Forti, Ligier, Arrows, Sauber), összesen 10 pontot gyűjtött.

Adrian Sutil autóját emelik ki épp: a német pilóta több szezont húzott le dobogós helyezés nélkül (Fotó: AFP)
Adrian Sutil autóját emelik ki épp: a német pilóta több szezont húzott le dobogós helyezés nélkül (Fotó: AFP)


A jelenleg is a mezőnyben lévő pilóták közül Marcus Ericsson (Sauber) a 12. a sorban 70 futammal – ráadásul legjobb helyezése ezidáig csupán egy nyolcadik pozíció volt 2015-ben Ausztráliában, és a top tízben is csak ötször zárt. PaulDi Resta 59 futammal a 15., Carlos Sainz Jr. 54 versennyel a 20. A legalább 30 futamon rajthoz állók között ott találjuk Jolyon Palmert és Pascal Wehrleint egyaránt 33 dobogó nélküli eredménnyel.

A névsorban ott van még többek között Christian Fittipaldit, az F1-es világbajnok Emerson Fittipaldi unokaöccsét, aki 40 futamon csak negyedik helyig jutott – Formula–3000-ben viszont bajnok lett 1991-ben, valamint nyert 24 órás daytonai versenyt is. Alessandro Zanardinak 41 verseny sem volt elég, hogy a legjobb háromban zárjon – 2001-es súlyos balesete után elveszítette lábait, de műlábakkal újra sportolni kezdett, és négyszeres paralimpiai bajnok lett kerékpárban.

A TOP 5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik