F1: Vettel ismét élvezheti a versenyzést az Aston Martinnál – Szafnauer

Vágólapra másolva!
2021.02.15. 12:29
null
Vettel már most motiválja az új csapatát (Fotó: Twitter/AstonMartinF1)
A Formula–1-es Aston Martint irányító Otmar Szafnauer célja, hogy Sebastian Vettellel a fedélzeten élcsapattá váljanak. A csapatfőnök beszélt a német versenyző beilleszkedéséről, az alakulat téli felkészüléséről, az idei célokról, illetve arról is, hogy miért passzol egymáshoz tökéletesen az istálló és a versenyző.

 

Az Aston Martin nagy reményekkel vág neki a 2021-es idénynek, s bízik benne, hogy Sebastian Vettel segítségére lehet abban, hogy a Mercedes és a Red Bull kettőse mögött végezzen az idei bajnokságban. A csapatfőnök, Otmar Szafnauer úgy számol, hogy akár pole pozíciókért és futamgyőzelmekért is harcba szállhatnak, s hogy idővel egy élcsapat mentalitásával dolgozhatnak.

„Sebastian nagyon könnyen beilleszkedett a csapatunkba, ne feledjük, hogy néhány évet már eltöltött a Toro Rosso kötelékében is, amely nagyjából ugyanolyan méretű csapat, mint a miénk. Sok szép emléket őriz arról az időszakról. Már most nagyon megkedveltük Sebastiant. Teljesen azonos a filozófiánk arról, hogy miként akarunk versenyezni, számunkra szintén a teljesítmény áll az első helyen" – jelentette ki az Auto Motor und Sportnak adott nyilatkozatában, majd pontosabban kitért arra, mi hajtja őket.

„Arra törekszünk, hogy a lehető leggyorsabb autót bocsáthassuk a rendelkezésére, és ez más területekre is vonatkozik, például el szeretnénk érni, hogy a bokszutcai munkák, így a kerékcseréink is a legjobban sikerüljenek. Minden versenyből a lehető legtöbbet akarjuk kihozni, és itt most futamgyőzelmekre is gondolok. Mindent ennek rendelünk alá, és Sebastian is pontosan ezért küzd, szóval nagyon jól fogunk együtt dolgozni annak érdekében, hogy optimalizáljuk a lehetőségeinket."

Olyan környezetet teremtünk neki, amelyben a versenyzés ismét szórakoztató számára, és amitől újra örömmel tölti el az, hogy a Formula–1-ben lehet. A legtöbben pontosan ezért végezzük ezt a munkát. És hogy mit jelent a szórakozás? Ezt kérdezze meg tőle! Szerintem azt jelenti számára, hogy a csapatból és az autóból is a legtöbbet hozza ki. Már megmutattuk a múltban, hogy pontosan ez az, amit a csapat is képvisel. Mi fenntartjuk ezt a környezetet, ő pedig pontosan ezt kereste. A lehető legtöbbet akarja kihozni belőlünk, és mi is a lehető legtöbbet akarjuk kihozni belőle" – tette hozzá, majd válaszolt arra a kérdésre is, hogy a Ferrarinál köztudottan erősen jelenlévő politikai viszályok, illetve az elmúlt évek nehézségei nyomot hagytak-e pilótán.

Egyáltalán nem látom, hogy önbizalomhiánya lenne. Már most motivál minket. Folyamatosan azt kérdezi tőlünk, hogy miért tesszük ezt vagy azt így, és miért nem másképp. Rengeteg kérdést tett fel a két nap alatt, de emellett a saját tapasztalatait is megosztotta, és pontosan ez az, amire szükségünk van. Minden követ meg akarunk mozgatni, hogy javuljon a teljesítményünk, és márciusban a csapat és Seb is elmondhassa, hogy a tél folyamán a lehető legjobban kihasználtuk a lehetőségeinket. Nem látom a motiváció vagy az önbizalom hiányát" – jelentette ki, s elmondta, hogy a világjárvány miatti utazási nehézségek ellenére is folyamatos a kommunikáció a gárda és a versenyző között.

„Ha nincs a gyárban, akkor is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot egymással, rendszeresen beszélek vele, és hetente többször egyeztet a mérnökökkel is. Az utazási korlátozások nehézséget okoznak, de az a tervünk, hogy még egyszer ellátogasson hozzánk a téli teszt előtt" – engedett bebocsájtást a csapat téli felkészülésébe, majd elárulta, Vettel miért nem tesztelhet korábbi géppel.

Nem vagyunk egy topcsapat. Az erőforrást és a váltót például csak kölcsönözzük, nem hozzánk tartoznak, így azokat az idény végeztével vissza kell szolgáltatnunk. Tehát nem áll rendelkezésünkre egy régebbi, üzemképes konstrukció, amellyel tesztelhetne" – mutatott rá, majd ismertette, milyen célokat tűztek ki a 2021-es évre.

Ott szeretnénk folytatni, ahol tavaly abbahagytuk. Az idény nagy részében a miénk volt a harmadik leggyorsabb autó, mégis negyedikként végeztünk a McLaren mögött. Nem volt szerencsénk. Az lesz a legfontosabb célunk, hogy kisimítsuk a teljesítménygörbénket, hogy nagyobb következetességgel tudjuk kihasználni a lehetőségeinket. Ha ezt meg tudjuk tenni, akkor megszerezhetjük a harmadik pozíciót. Ennek kell lennie a reális célunknak. Szerintem gyorsan sikerül túljutnunk a kezdeti nehézségeken, és harcba szállhatunk a dobogós helyekért. Ha a dolgok a mi kezünkre játszanak, mint történt ez tavaly Törökországban vagy Bahreinben, akkor képesnek kell lennünk arra, hogy pole pozíciót szerezzünk, és esélyünk legyen néhány futamgyőzelmet is elérni az idén" – vázolta fel az idei esélyeket, és szót ejtett a nagy szabályváltoztatásokat hozó 2022-es idényre is.

A mostani kiírást követő időszakkal kapcsolatban nehéz bármilyen jóslatokba bocsátkozni. A szabályok alaposan megváltoznak, és az autók nagyban különbözni fognak attól, mint amit megszoktunk. Senki sem tudja megmondani, hogy ki fog a legjobban betalálni, de reméljük és bízunk benne, hogy 2022-ben és azt követően is jó munkát fogunk végezni" – mondta, majd arra is felelt, csapatának kell-e szoknia még azt, hogy az eddigiekhez képest jóval több erőforrás áll a rendelkezésére.

Igen, még mindig tanuljuk. Másképpen versenyzel, ha folyamatosan az élmezőnyben vagy. Sebastian segít nekünk ebben, de még hozzá kell szoknunk. Idővel egyre többet fogunk az élen harcolni, és egyre kényelmesebben is fogjuk magunkat érezni ebben a helyzetben" – zárta gondolatait.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik