H. L. 2021.09.14 17:49 Frissítve: 2021.09.14 18:35

F1: Verstappennek Hamilton közelében sem kellett volna lennie – Horner

A Formula–1-es Red Bull csapatfőnökét, Christian Hornert nemcsak Max Verstappen és Lewis Hamilton újabb ütközése bosszantotta Monzában, hanem az azt előidéző hiba is. A brit elmesélte, mi történt a bokszutcában.

A Red Bull hibája kulcsszerepet játszott Hamilton és Verstappen ütközésében (Fotó:AFP)

 

Noha Max Verstappen az élről vághatott neki a múlt hétvégi Olasz Nagydíjnak, már a rajtnál elvesztette a vezetést a versenyt végül megnyerő Daniel Ricciardóval szemben, akire az első etapban nem is tudott igazán fenyegetést jelenteni. A hollandnak ráadásul az ausztrál kiállását követően sem sikerült emelnie a tempón, aminek eredményeként a Red Bull úgy határozott, a következő körben kihívja a pilótát a bokszba.

A kerékcseréket illetően évek óta etalonnak számító osztrák istálló mindig jól működő gépezetébe azonban hiba csúszott: Verstappen tizenegy másodpercet volt kénytelen várakozni, mire újra kiengedték. A holland a bokszutcai probléma miatt a másik McLaren-versenyző, Lando Norris mögé esett hátra, aminek kulcsszerepe volt abban, hogy néhány körrel később összeütközött Lewis Hamiltonnal.

„Nem volt jó a kiállásunk, gondunk adódott a kerékcserével, aminek eredményeként jóval több időt vesztettünk, mint kellett volna. Verstappennek Hamilton közelében sem kellett volna lennie. Aztán a Mercedes is elrontotta, pedig Hamilton egyértelműen Verstappen elé kerülhetett volna, és ez a két eset idézte azt elő, hogy egymás ellen kellett versenyezniük” – idézi Christian Hornert a Motorsport.com.

A csapatfőnök ezt követően azt is megosztotta, mi okozhatta a bajt. „Még ki kell vizsgálnunk, hogy pontosan mi történt, de úgy tűnt, hogy a jobb elsővel volt gond. Emberi hibának tűnt. A kerék fent volt, készen állt az indulásra, de sajnos az autót nem engedték ki.”

A baleset okán 3 helyes rajtbüntetést kapó Verstappen előnye öt pont az egyéni összetettben úgy, hogy a tervek szerint még nyolc nagydíj van hátra a mostani kiírásból

2021.09.12 10:30:13

F1 B. Ö. B.

A McLaren ráadásul kettős győzelmet aratott Monzában • Bottas a mezőny végéről rajtolva állhatott dobogóra.

2021.09.11 15:55:59

F1 H. L.

Hamilton rajtja nem alakult jól, és az ötödik helyen futott be, így nem szerzett pontot a sprintkvalifikáción.

2021.09.11 11:37:41

F1 H. L.

A brit mögött Bottas és Verstappen alkotta az első hármast.

2021.09.10 16:04:38

F1 B. Ö. B.

A Mercedes eddig nagyon erősen teljesít Monzában, ám nem Hamilton nyerte meg az időmérőt.

2021.09.10 13:27:40

F1 B. Ö. B.

A Mercedes versenyzője közel fél másodpercet adott a 2. helyen végző Verstappennek.