F1: újabb rajtbüntetések, már 150 helynél jár a mezőny

Vágólapra másolva!
2017.09.03. 12:50
Néhány órával a Formula–1-es Olasz Nagydíj futamának rajtja előtt újabb pilóta kapott rajtbüntetést a motorkvóta átlépése miatt. A McLaren-Honda belga pilótája, Stoffel Vandoorne autójában vasárnap délelőtt szinte komplett erőforrást kellett cserélni, amiért összesen 25 rajthelynyi büntetést kapott. Sergio Pérez és Romain Grosjean autójában pedig a sebességváltót cserélték ki a futam előtt, ami 5 hely büntetést jelent mindkettejüknek.
RAJTBÜNTETÉSEK
OLASZ GP
Alonso: 35 rajthely
Vandoorne 25 rajthely
Ricciardo: 25 rajthely
Verstappen: 20 rajthely
Palmer: 15 rajthely
Hülkenberg: 10 rajthely
Sainz: 10 rajthely
Grosjean: 5 hely
Pérez: 5 hely
RAJTBÜNTETÉSEK
OLASZ GP
Alonso: 35 rajthely
Vandoorne 25 rajthely
Ricciardo: 25 rajthely
Verstappen: 20 rajthely
Palmer: 15 rajthely
Hülkenberg: 10 rajthely
Sainz: 10 rajthely
Grosjean: 5 hely
Pérez: 5 hely

Az eredetileg a 8. helyről rajtoló belga esetében ez a büntetés azt jelenti, hogy valószínűleg a 18. helyről vág majd neki a versenynek – bár a hivatalos rajtfelállást csak később adja majd ki az FIA.

Mindez azt jelenti, hogy versenybíróság illetékesei az Olasz Nagydíjon eddig összesen 7 pilótának 140 rajthelynyi büntetést osztattak ki.

Ráadásként ott van még a csaknem négy óra hosszúra nyúló időmérő elején a Haas-Ferrarit összetörő Romain Grosjean is, akinek a kicsúszása előtt mért ideje kívül esett a 107 %-on, tehát csak külön engedéllyel állhat rajthoz.

Fentiekből kifolyólag ezért egyelőre csak tippelni lehet rá, hogy fog kinézni a rajtrács második fele a délután 14 órakor induló futamon.

FRISSÍTÉS: Másfél órával a futam előtt érkezett a hír, hogy Romain Grosjean és Sergio Pérez autójában is váltót kellett cserélni, ezért mindketten öt rajthelynyi büntetést kaptak. Ez több dolgot hoz magával: egyrészt, már 9 pilótának van összesen 150 helynyi büntetése – ez összesen hét és fél futam rajtrácsa...

Másrészt, jelenleg annyi a biztos, hogy csak Lewis Hamilton indul majd abból a rajtkockából, amit az időmérőn megszerzett, még Romain Grosjean esetében sem lehetünk biztosak, hogy a büntetése után nem lép-e előre néhány helyet a rajtrácson... Azt, hogy az FIA végül milyen rajtrácsot hirdet ki hivatalosan, még továbbra sem tudni.

Harmadrészt, Martin Brundle, korábbi F1-es pilóta, a brit Skysports tévécsatorna riportere a szombati időmérő közvetítése alatt azt ígérte, ha a mezőny fele, azaz 10 pilóta rajtbüntetést kap, ő bizony otthagyja a riporterállást és hazamegy. Lassan kezdhet szedelődzködni?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik