F1: újabb istálló kerülhet amerikai befektetők kezébe

Vágólapra másolva!
2021.02.20. 12:27
null
A Williams után az AlphaTauri vagy az Alfa Romeo is amerikai vállalaté lehet (Fotó: AFP)
Elképzelhető, hogy a Williams után egy másik Formula–1-es csapat is amerikai vállalat tulajdonába kerülhet. Tavo Hellmund, a tőzsdén frissen bejegyzett Sportstek Acquisition Corporation egyik alapítója meg is nevezte a potenciális jelölteket, s azt is elárulta, kit bízna meg csapata irányításával.

 

A múlt héten tőzsdére lépett az amerikai Sportstek Acquisition Corporation nevű befektetőcsoport, az új céljaik között pedig többek között a Formula–1 is szerepel. A vállalat egyik alapítója, Tavo Hellmund kimondottan érdeklődik a sport és azon belül az autóversenyzés királykategóriája iránt, és nemrégiben elárulta, hogy szívesen befektetne az F1-ben vagy akár fel is vásárolná az egyik csapatot.

Az amerikai üzletember – aki versenyzői múlttal is rendelkezik – nemcsak rajong az autósport iránt, korábban az Amerikai Nagydíjnak otthont adó Circuit of the Americas építésébe is befektetett, 2015-ben pedig fontolóra vette, hogy felvásárolja a korábbi csapatot, a Manort, amikor az alakulat igen nagy pénzügyi gondokkal küzdött.

Hellmund az Autoweeknek elárulta, hogy továbbra is érdeklődik az F1-es befektetés iránt, ráadásul azt is megnevezte, hogy kivel dolgozna szívesen együtt, ha valóban átvenné egy csapat üzemeltetését.

„Mióta szögre akasztotta a bukósisakját, Michael Andretti bebizonyította, hogy világklasszis csapattulajdonos. Az F1 egyszerűen jobb lenne vele, efelől kétségem sincs” – mondta az üzletember.

Michael Andretti az 1978-as F1-es világbajnok, Mario Andretti fia. Bár versenyzőként is nagy sikereket ért el, a visszavonulása óta csapatvezetőként is bebizonyította a rátermettségét. Az Andretti Autosport tulajdonosaként négy indycaros bajnoki címet nyert, és ötször diadalmaskodott csapatával az Indy 500-on.

Hellmund egyébként azt is megnevezte, hogy mely F1-es istállókkal kötne üzletet. Az egyik befutó a Red Bull fiókcsapata, az AlphaTauri lehet, ám szóba került a Sauber által irányított Alfa Romeo is. Az olasz márkával kapcsolatban egyébként éppen a múlt héten jelentek meg olyan hírek, melyek szerint hamarosan kivonulhat a Formula–1-ből, és helyette a Formula–E-ben indíthat csapatot a jövőben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik