F1: Todt elégedetlen, amiért a FIA kimaradt a tárgyalásokból

Vágólapra másolva!
2016.09.08. 22:13
Jean Todt, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke csütörtökön kifejtette: örömükre szolgál a Liberty Media hosszú távú befektetése a Formula-1-ben, ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy szervezetük nem vehetett részt az előkészítő tárgyalásokon, pedig elvárták, hogy több információt osszanak meg velük.

„Az összes érdekelt féllel meg kellett volna vitatni a megállapodás lehetséges következményeit. Elismerjük a Liberty Media komoly szakértelmét, és azt várjuk, hogy szoros partneri kapcsolatban lehetünk a céggel annak érdekében, hogy továbbfejlessze a Formula-1-et, és a rajongók új generációját nyerje meg a sportágnak szerte a világon” – mondta.

Az amerikai sport-, média- és szórakoztatóipari vállalkozás mintegy 8.5 milliárd dollárért vásárolja fel a világbajnokságot működtető CVC Capital Partnerstől a szükséges részvényeket. A megállapodást a sportág irányító testületének és az európai trösztellenes hatóságnak még jóvá kell hagynia.

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff úgy fogalmazott: azért jó, hogy egy amerikai óriáscég birtokába kerül a nemzetközi sorozat, mert „a digitális világban vannak dolgok, amelyeket megtanulhatunk az amerikaiaktól”.

A Formula-1 anyavállalatát az igazgatóság elnökeként Chase Carey vezeti majd, aki a Century Fox ügyvezető alelnökeként és a Sky részvénytársaság igazgatójaként is tevékenykedik.

„Rendkívül csodálom a Formula-1-et, amely a globális szórakoztatóiparban egyedülálló sportág, és az emberek százmillióit vonzza világszerte minden szezonban. Nagy lehetőséget látok benne, hogy a rajongók, a csapatok és a befektetők elégedettségére továbbfejlesszük a sorozatot” – közölte Carey.

A kereskedelmi jogokat birtokló Bernie Ecclestone vezérigazgató lesz, és a bennfentesek várakozásai szerint egyhamar nem is távozik a vezetésből, mert számos fontos információ van a birtokában. A 85 éves sportvezető kifejtette: örül a Liberty szerepvállalásának, és várakozással tekint az együttműködés elé.

A Reuters hírügynökség kommentárja úgy fogalmaz: a tulajdonosváltás az elmúlt évtizedek legjelentősebb háttéreseménye, korszakalkotó változás a Formula-1-ben, ugyanis az európai túlsúlyban lévő sorozat irányítóinak már régóta céljuk, hogy betörjenek az amerikai piacra, és új közönségréteget hódítsanak meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik