F1: Schumacher tovább küzd - egy év krónikája

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.29. 18:30
null
Schumachert rendületlenül biztatják a sportbarátok (Fotó: Action Images)
Egy éve történt Michael Schumacher síbalesete, amely során súlyos fejsérülést szenvedett, hónapokig feküdt kómában, s máig sem került a nyilvánosság elé. Svájci otthonában folytatja gyógyulását, s hosszú út áll még előtte a felépülésig.

 

„A sérülések súlyosságához mérten javulás állt be Michael állapotában az elmúlt hetekben-hónapokban, de még mindig nagyon hosszú folyamat vár rá – írta mai közleményében Sabine Kehm, Schumacher és családja szóvivője, akin keresztül a legenda hozzátartozói közlik az aktuális híreket. – Nagyon hosszú az út, rengeteg időre van szükség ehhez a nagyon kemény harchoz. A gyógyulás mértéke az eset súlyosságához mérhető."

Schumacherről időről-időre megjelennek információk, a hétszeres F1-es világbajnok barátai a látogatásuk után olykor elárulják, mit tapasztaltak, Jean Todtnak, az FIA elnökének volt is gondja belőle, hogy egyszer félreérthetően fogalmazott. A másik nagy hírforrás Philippe Streiff korábbi F1-es pilóta, aki ma már tolószékben ül, s sokat tud az idegrendszeri sérülésekről. Legutóbb azt mondta a francia, hogy Schumacher nemsokára mankóval lábra állhat, amit cáfolt Kehm.

Egyértelmű híreket azóta sem kaptunk Schumacherről, de Kehm óvatos megfogalmazásából az sejthető, hogy ez a helyzet a következő hónapokban sem változik meg.

Schumacher balesete, az elmúlt év „naplója"
2013. december 29.:
Schumacher a franciaországi Méribelben családi síeléskor elesett, a fejét egy sziklába verve súlyos sérülést szenvedett. A grenoble-i kórházba szállították, azonnal megműtötték, mesterséges kómában tartották.
2013. december 30.: A kórház sajtótájékoztatón közölte, nagyon súlyos a hétszeres világbajnok állapota, második operációra is szükség volt, hogy csökkentsék a koponyában keletkezett vérrög általi nyomást.
2013. december 31.: Sabine Kehm, Schumacher menedzsere és szóvivője megvádolt egy újságírót, hogy papnak öltözve próbált meg bejutni Schumacher kórtermébe.
2014. január 4.: Schumachert továbbra is mesterséges kómában feküdt, a kórház közleménye szerint az állapota kritikus, de stabil.
2014. január 8.: A baleset körülményeit nyomozó hatóságok az első vizsgálatok eredményeiről tájékoztatták a sajtót, s közölték, Schumacher síelési sebessége nem volt döntő a baleset során. Azt is elmondták, Schumacher nyolc méterre volt a kijelölt pályától, amikor elesett. Schumacher felesége, Corinna arra kérte a sajtót, hagyják békén a családot.
2014. január 30.: A család egy hónap utáni első közleménye elárulta, elkezdték a legenda felébresztési folyamatát.
2014. február 17.: A francia ügyészek lezárták a nyomozást, amely során senkit sem találtak felelősnek a balesetért.
2014. március 12.: Schumacher családja megköszönte a rajongók biztatását, s apró biztató jelekről számolt be.
2014. április 4.: Újabb közlemény a családtól, a versenyző pillanatokra az ébredés jeleit mutatta.
2014. június 18.: Hivatalos közlemény arról, hogy Schumnacher már nincs kómában, elhagyta a grenoble.-i kórház intenzív osztályát, s a svájci Lausanne-ba szállították át.
2014. június 24.: Kehm közleménye szerint ellopták Schumacher orvosi jelentéseit, s felkínálták a sajtónak.
2014. július 18.: A Német Nagydíj programfüzetében Corinna Schumacher üzent a szurkolóknak, megköszönve a támogatást, s közölte, a férje tovább küzd a gyógyulásért.
2014. szeptember 9.: Schumachert a lausanne-i kórházból az otthonába szállították, hogy ott folytatódjon a rehabilitáció.
2104. november 12.: Schumacher hivatalos honlapja, amely a baleset óta szünetelt, újraindult az első vb-cím megszerzésének 20. évfordulója alkalmából.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik