F1: Schumacher-baleset – ötödik éve tart a csend

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.29. 10:57
null
Schumacherről balesete óta nem került nyilvánosságra fotó (Fotó: AFP)
Pontosan öt évvel ezelőtt szenvedett súlyos síbalesetet a hétszeres Formula–1-es világbajnok Michael Schumacher, akinek állapotáról a családja hazatérése óta nem osztott meg érdemi információt. A hírzárlat ötödik éve tart, a közvélemény közeli ismerősök beszámolóira alapozva találgat, a legendás pilóta pedig – valószínűleg – gyógyul.

Michael Schumacher 2013. december 29-én a franciaországi Méribelben a családjával síelt, ám amikor a két kijelölt pálya között siklott át a szűz hóban, egy a hó leple alatt megbújó sziklában megbotolva egy másik kőbe beütötte a fejét. A vasárnap délelőtt 11 körül befutó első hírek még arról szóltak, hogy ugyan a legendás F1-es bajnok sokkot kapott, de eszméleténél volt a nem túl nagy sebességgel történő bukás után, amikor mentőhelikopterrel a Moutier-i kórházba szállították.

Innen viszont még aznap Grenoble-ba vitték, ahová viszont már kómába esve érkezett meg, s még aznap este életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta. Másnap újabb operáció várt rá, mert az agyából el kellett távolítani egy vérömlenyt, és csökkenteni a koponyaűri nyomást.

Bő egy hónappal bukása után megindították a mesterséges kómában tartott német lassú ébresztését, ám már ekkor sejteni lehetett, hogy komoly, valószínűleg maradandó károsodással járó agysérülést szenvedett a legendás pilóta, miután csak április elején kezdte az ébredés jeleit mutatni.

Fél évvel a baleset után, júniusban Lausanne-ban megkezdődhetett Schumacher rehabilitációja, majd 2014 szeptemberétől a Genfi-tó melletti otthonában teljes orvosi szakembergárda felügyelete mellett folytatja a gyógyulást.

Állapotáról addig is csak Sabine Kehm menedzser adott hivatalos tájékoztatást és ez az elmúlt évek során sem változott – leszámítva, hogy a német pilóta ügyeit intéző menedzser legtöbbször a német, angol, és olasz (bulvár)lapok pletykáit cáfolja, ám tényleges információit nem szolgáltat Schumacher állapotáról.

Az elmúlt öt évben a különböző pletykalapok mindig tuti és betonbiztos információi alapján Schumacher az elmúlt öt év során már írt SMS-t a feleségének, de állapota többször volt kritikus, lefogyott 45 kilósra, miközben néhány nappal később már több mint 48 kiló volt a súlya, volt már „technikailag” ébren, amikor nem ismert meg senkit, és beszélt is már, viszont azt is állították a lapok, hogy sehogyan nem tud kommunikálni.

Mindezzel szemben egyetlen egy dolog jelenthető ki biztosan: Schumacher 2016 szeptemberében biztosan nem tudott segítség nélkül megállni a lábán – ezt az autóversenyző ügyvédje a bíróság előtt jelentette ki, miután Schumacher családja beperelte a Bunte magazint, amiért a lap azt írta: „Michael nagyon sovány, de legalább segítséggel már újra tud járni. Képes megtenni néhány lépést, és fel tudja emelni a kezét.”

KÖZELGŐ „ÜNNEPNAP”

Január 3-án tölti be 50. életévét Michael Schumacher, és egészen biztosak lehetünk benne, hogy ha nem történik az öt évvel ezelőtti szörnyű és szerencsétlen síbaleset, akkor öt nap múlva a legendás pilóta pályafutását részletező írást, legemlékezetesebb versenyeit, sikereit, győzelmeit bemutató megannyi videót nézhetnénk, s a jövőre, gyermekeire vonatkozó terveit taglaló cikket olvashatnánk ezeken a hasábokon.

Ehelyett...

A bő két évvel ezelőtti tárgyaláson Felix Damm, a pilóta ügyvédje elmondta, hogy Schumacher nemhogy járni, talpra állni sem tud, még segítséggel sem.

Ennyit lehet tehát tudni biztosan a hétszeres világbajnok pilóta állapotáról – és ez a legfrissebb hivatalos információ is már bő két évvel ezelőtti.

Noha Schumacher balesete és hazaszállítása óta eltelt már öt év, a pilóta népszerűsége ez idő alatt mit sem csökkent. A jövőre már az F1 közvetlen előszobájának számító Formula–2-ben versenyző fiának köszönhetően egyre többször ismét a sportteljesítmény kapcsán kerül be a hírekbe a család neve, nem pedig azért, hogy mit mondott egy-egy közeli családi barát, vagy ismerős.

Amit a fent idézett és bíróság előtt elhangzott egy mondaton kívül mondhatunk Schumacherről: nem tudni, hogy jelenleg pontosan milyen állapotban van, csupán egyetlen dologban lehetünk biztosak. Az évek óta tartó teljes és hatékony hírzárlat egyetlen célt szolgál: a hétszeres bajnoki hatékony gyógyulását.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik