F1: négy éve történt Schumacher balesete – azóta tart a hírzárlat

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2017.12.29. 07:58
null
A szurkolók, barátok és pilótatársak azóta is imádkoznak Michael Schumacherért (Fotók: AFP)
Napra pontosan négy évvel ezelőtt szenvedett súlyos síbalesetet a hétszeres Formula–1-es világbajnok Michael Schumacher, akinek pontos állapotáról a család hosszú idő óta nem osztott meg érdemi információt. A közvélemény jobb híján csak találgat.

A mondás szerint ha nincs hír, az jó hír – fájdalom, Michael Schumacher esetében ez egyáltalán nem érvényes, sőt...

A hétszeres F1-es világbajnok rajongói epekedve várják a híreket, és minden egyes információmorzsát igyekeznek megragadni, ezek száma viszont az elmúlt időszakban nullára csökkent, így a közvélemény tulajdonképpen semmit sem tud minden idők legeredményesebb versenyzőjéről. Marad tehát a találgatás, meg az ismerősök ismerősének az információi.

A BALESET
Michael Schumacher 2013. december 29-én egy méribeli családi síelés során letért a kijelölt pályáról, és egy sziklában megbotolva egy másik kőbe beütötte a fejét. Mentőhelikopterrel szállították Moutier-be, majd Grenoble-ba, ahol még aznap este életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta. Másnap újabb operáció várt rá, mert az agyából el kellett távolítani egy vérömlenyt, és csökkenteni a koponyaűri nyomást. 2014. január 30-án indították meg a mesterséges kómában tartott német lassú ébresztését, aki április elején kezdte az ébredés jeleit mutatni. Júniusban Lausanne-ban kezdte el a rehabilitációját, szeptemberben pedig hazatérhetett a Genfi-tó melletti otthonába, ahol azóta is teljes orvosi szakembergárda foglalkozik vele. A család akkor jelentette be, hogy nem ad további tájékoztatást az állapotáról.

A család és annak szóvivője, Sabine Kehm már hosszú ideje elzárkózik attól, hogy bármi érdemlegeset megosszon a közvéleménnyel, az egyetlen tény viszont mindennél többet mond: négy éve egyetlen videót vagy fotót sem láthattunk Schumacherről. Annyi biztos, hogy súlyos agykárosodása után felébresztették a kómából, és a hivatalos tájékoztatás szerint egy darabig lassú javulás volt tapasztalható, azt ugyanakkor nem tudhatjuk, milyen mértékű és mihez képest.

Az elmúlt két évben azonbanmár tényleg hírzárlat lépett érvénybe, és Kehm a nyilvános eseményeken rendre csak annyit mond: „Michael biztosan szívesen itt lenne."

Ez viszont arra utal, hogy a legendás versenyző sajnos nemcsak a mobilitásra, de a világos kommunikációra is képtelen. Korábbi csapatfőnöke, Jean Todt nemrég annyit árult el, hogy barátja továbbra is harcol, Felipe Massa viszont lapunknak adott májusi interjújában őszintén elmondta, nem bízik egykori csapattársa teljes felépülésében. Az ismerősök, barátok megjegyzéseiből, az innen-onnan kiszivárgott információkból, valamint a német újságíró kollégák értesüléseiből sajnos nem következtethetünk másra, mint hogy Schumacher ugyan ébren van, ám minden bizonnyal magatehetetlen.

Ha nincs hír, az jó hír – négy év távlatából azonban a legendás pilóta rajongói egészen másként vélekednek erről.

Michael Schumacher 2013 végén e sziklák között botlott meg
Michael Schumacher 2013 végén e sziklák között botlott meg

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik