F1: Minden lehetséges – Bottas a bajnoki esélyeiről

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2019.10.15. 10:54
null
Bottasnak már csak matematikai esélye van a vb-címre (Fotó: AFP)
Valtteri Bottas nyert az F1-es Japán Nagydíj versenyén, így 64 pontra csökkentette a hátrányát az egyéni vb-összetettben csapattársa, Lewis Hamilton mögött, amikor még négy verseny van hátra a 2019-es idényből. A finn bár tudja, nagyon szerencsésnek kell lennie ahhoz, hogy övé legyen a végső siker, úgy véli, semmi sem lehetetlen.

 

Több mint öt hónap telt el Valtteri Bottas két győzelme között, a finn ugyanis hiába kezdte remek formában a 2019-es idényt, április végi azerbajdzsáni sikere után többször a dobogóra sem fért fel, míg csapattársa, Lewis Hamilton hétszer szelte át elsőként a célvonalat. A finn Japánban végig dominált a csapaton belül: a két szabadedzésen és az időmérőn is legyőzte márkatársát, majd a versenyen nyert, míg Hamilton harmadikként zárt.

35. JAPÁN NAGYDÍJ
OKTÓBER 11., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Bottas 1:28.731
2. szabadedzés: 1. Bottas 1:27.785
OKTÓBER 13., VASÁRNAP
Időmérő: 1. Vettel 1:27.064
A verseny: 1. Bottas, 2. Vettel, 3. Hamilton
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Október 27., 20.10 20. Mexikói Nagydíj
November 3., 20.10
41. Amerikai Nagydíj
November 17., 18.1047. Brazil Nagydíj

Bottas a futamot követően keményen be is szólt a kritikusainak, és bár formája az év elejit idézte, ő is tisztában van vele, talán túl későn tért vissza, még ha a Mercedes már teljesen szabadon is hagyhatja csatázni egymással a versenyzőit. Ugyanis Szuzukában biztossá vált, hogy a német gárda sorozatban a hatodik alkalommal ünnepelhet konstruktőri és egyéni címet – már csak az a kérdés, Hamilton vagy Bottas hódítja-e el a bajnoki trófeát, legalábbis a finnek még van esélye matematikailag.

„Minden lehetséges. Azonban reálisan látom a helyzetemet. Nagyon szerencsésnek kell lennem, hogy megnyerjem a következő versenyeket. Ez tény. És többnyire magamat okolhatom azért, hogy jelenleg ekkora a hátrányom Lewis mögött. Az én hibám, és azon leszek, hogy a jövőben helyrehozzam ezt" – ismerte el a finn, akinek valóban kevés esélye van arra, hogy a végén ő örülhessen, hiszen ellenfele már a soron következő Mexikói Nagydíjon megszerezheti a 6. egyéni címét.

Bottasnak ugyanis átlagosan 17 ponttal kellene csökkentenie a hátrányát a fennmaradó négy versenyen, ami azt jelenti, a finn akkor sem nyerhetné meg a vb-t, ha a következő 4 versenyen nyerne és megfutná a leggyorsabb kört is, miközben Hamilton nem végezne egyszer sem előrébb az 5. helynél, hiszen akkor pontegyenlőségnél a brit rendelkezne több győzelemmel.

Hamilton azonban könnyedén lezárhatja a bajnoki csatát jövő héten Mexikóban is, igaz, ehhez mindenképpen dobogón kellene végeznie.

HAMILTON VILÁGBAJNOK MEXIKÓBAN HA…
…nyer és leggyorsabb kört fut, miközben Bottas legfeljebb a 4.
…nyer, miközben Bottas legfeljebb az 5. – leggyorsabb körrel is
…2. és leggyorsabb kört fut, miközben Bottas legfeljebb a 7.
…2., miközben Bottas legfeljebb a 8. és nem fut leggyorsabb kört
…3. és leggyorsabb kört fut, miközben Bottas legfeljebb a 9.
…3., miközben Bottas legfeljebb a 10. és nem fut leggyorsabb kört
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik