F1: kiderült, ki lesz Bottas csapattársa az Alfa Romeónál – hivatalos

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.11.16. 10:26
null
Giovinazzi az idény végén búcsút int az Alfa Romeónak (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Alfa Romeo hivatalosan is bejelentette, hogy Antonio Giovinazzi távozik az idény végén, majd azt is megerősítette, hogy Csou Kuan-jü lesz jövőre Valtteri Bottas csapattársa, így teljessé vált a 2022-es mezőny.

 

 

Noha eleinte biztosnak tűnt Nyck de Vries érkezése, a Formula E bajnoka egy idő után lekerült a listáról, amelyre Oscar Piastri, Théo Pourchaire valamint Csou Kuan-jü neve került fel. Közülük már kezdetekben is az ausztrál tűnt a legkevésbé esélyesnek, s kedden biztossá is vált, hogy egyhamar nem kerül az Alfa Romeo kötelékébe, hiszen az Alpine tesztversenyzője lett.

A fiatal francia esetében eközben a tapasztalatlansága bizonyult perdöntőnek, hiszen a csapatfőnök, Frédéric Vasseur többször is kijelentette, időt szeretne biztosítani még a számára, mielőtt bedobná a mély vízbe.

Az elmúlt időszakban így az jelentette a fő kérdést, hogy az olasz-svájci istálló ad-e esetleg újabb esélyt Antonio Giovinazzinak, vagy Csou személyében 2022-ben bemutatkozhat az első kínai versenyző a „száguldó cirkuszban".

Kettejük közül ugyanakkor egyértelműen a nagy anyagi támogatottsággal is bíró Csou tűnt a befutónak, és az Alfa Romeo kedden először hivatalosan is megerősítette, hogy Giovinazzi az idény végén távozik a csapattól, majd nem sokkal később bejelentette a kínai leszerződtetését, amivel teljessé vált a 2022-es mezőny.

Érdekesség, hogy az alakulatok közül egyedüliként az Alfa Romeo fog teljesen megújult felállással nekivágni a nagy szabályváltoztatásokat hozó 2022-es idénynek, hiszen már jó ideje ismert, hogy az év végén visszavonuló Kimi Räikkönen helyére Vallteri Bottas érkezik.

GIOVINAZZI F1-ES PÁLYAFUTÁSA
Az olasz versenyző a 2017-es Ausztrál Nagydíjon mutatkozott be a Formula–1-ben a sérült Pascal Wehrlein helyetteseként, majd első teljes idényét 2019-ben teljesítette az Alfa Romeo kötelékében. Giovinazzi összesen 59 nagydíjon indult el az olasz-svájci csapat színeiben, s legjobb eredményét a 2019-es Brazil Nagydíjon érte el, amikor ötödikként szelte át a célvonalat. Az, hogy az olasz mely kategóriában folytathatja a pályafutását, egyelőre biztonytalan, de több hír is felröppent azzal kapcsolatban, hogy a Formula E lehet a következő állomás a számára.

Egy versenyzőnek sosem könnyű búcsút inteni, különösen Antonio esetében, aki ilyen régóta tagja a csapatunknak. Noha most elválnak az útjaink, szép emlékeket őrzünk az együtt megélt jó pillanatokról, valamint a rosszak után megtanult leckékről is, tudva, hogy ezek a momentumok mindenkit jobbá tettek a csapatnál. Csakis a legjobbakat kívánjuk Antoniónak, de addig is van még hátra három versenyünk, hogy jó eredményeket érjünk el, s szép legyen a lezárás" – állt a csapatfőnök közleményében, aki az új versenyzőt is üdvözölte.

Örömmel üdvözöljük a csapatnál Csou Kuan-jüt! Nagyon tehetséges versenyző, amit a Formula–2-es eredményei is megmutatnak, és már nagyon várjuk, hogy segítsük a tehetsége kibontakoztatásában a Formula–1-ben. Büszkék vagyunk a 2022-es pilótafelállásunkra, és hisszük, hogy Csou együttműködése nagyon sikeres lesz Valtterivel. Emellett nagyon várjuk már, hogy új kínai szurkolók csatlakozzanak a csapatunkhoz. Az Alfa Romeo egy nagy múltú márka, amely megtestesíti az F1 szellemiségét, és mindent meg fogunk tenni, hogy a sportágunk nagyszerű élményt nyújtson a kínai rajongóknak."

„Gyermekkorom óta álmodoztam arról, hogy a lehető legmagasabbra jutok egy sportágban, ami a szenvedélyem, és ez az álom most valóra vált. Kiváltság számomra, hogy ikonikus csapatban kezdhetem meg az F1-es pályafutásomat, egy olyan alakulattal, amely számos fiatal versenyzőnek adott lehetőséget a királykategóriában. Az álmom most valóság. Felkészültnek érzem magam a Formula–1 rendkívüli kihívásaira. Ez a motorsport csúcsa, a csapattársam pedig már egy bizonyított, világklasszis tehetség, Valtteri Bottas lesz" – kezdte a „száguldó cirkusz" első kínai pilótája, aki azt is elárulta, mi lesz jövőre a célja.

„Szeretnék köszönetet mondani az Alfa Romeónak ezért a lehetőségért! Jövőre az lesz a célom, hogy annyit tanuljak, amennyit csak lehet, és olyan gyorsan, amennyire csak lehetséges. A Formula–1 történetének első kínai versenyzőjének lenni igazi áttörést jelent a kínai motorsport történetében. Tudom, hogy sokat várnak tőlem, és mint mindig, ez motiválni fog arra, hogy még jobb legyek, és még többet érjek el."

 

 

A 2022-ES RAJTLISTA
rajtszámnév (nemzetiség)
csapat
motor
44
Lewis HAMILTON (brit)
Mercedes Mercedes
63
George RUSSELL (brit)
Mercedes Mercedes
55Carlos SAINZ Jr. (spanyol) Ferrari Ferrari
16Charles LECLERC (monacói) Ferrari Ferrari
33 Max VERSTAPPEN (holland) Red Bull Honda
11 Sergio PÉREZ (mexikói)Red Bull Honda
5
Sebastian VETTEL (német) Aston Martin Mercedes
18
Lance STROLL (kanadai)
Aston MartinMercedes
23
Alexander ALBON (thaiföldi)
Williams Mercedes
6
Nicholas LATIFI (kanadai)
Williams Mercedes
14Fernando ALONSO (spanyol)
AlpineRenault
31Esteban OCON (francia)AlpineRenault
22CUNODAJuki(japán)AlphaTauriHonda
10Pierre GASLY (francia)AlphaTauriHonda
9
Nyikita MAZEPIN (orosz) Haas Ferrari
47
Mick SCHUMACHER (német) Haas Ferrari
3
Daniel RICCIARDO (ausztrál) McLarenMercedes
4Lando NORRIS (brit)McLarenMercedes
77
Valtteri BOTTAS (finn) Alfa Romeo Ferrari
?
CSOU Kuan-jü (kínai)
Alfa RomeoFerrari

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik