F1: a Williams magyar mérnöke itthon tölti kényszerpihenőjét

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2020.04.17. 16:11
null
A Williams-istállónál is tovább kell várni arra, hogy kiderüljön, mit tud az idei autó (Fotó: AFP)
Jánvári Zsolt, az F1-es Williams-istálló rendszertechnikusa nagy lelkesedéssel vetette bele magát az idei munkába, de a járvány keresztülhúzta az F1-es számításokat is, így hazatért, és május végéig itthon marad.

 

– A múlt héten rendelte el a Williams a kényszerszabadságolásokat. Önt is érinti?
– Igen, egyelőre május végéig – mondta el érdeklődésünkre Jánvári Zsolt, a Williams rendszertechnikusa, aki hosszú autóút után hétfőn ért haza Angliából Kisvárdára. – A helyi kormány bizonyos határösszegig vállalja a fizetés nyolcvan százalékát annak, akit nem tudnak teljes munkaidőben foglalkoztatni, és az angliai központú csapatok közül ezt sokan ki is használják, mert ezzel rendeget pénzt tudnak spórolni.

Jánvári Zsolt
Jánvári Zsolt

– Ellátták tanácsokkal, esetleg feladatokkal a kényszerszünetre vonatkozóan?
– Csupán annyi a kikötésük, hogy ha hívnak, öt napon belül készen kell állnom a munkára. Korrekt volt a csapat, mert az áprilisi fizetéseket még teljes egészében vállalta, és a következő hónaptól jön a nyolcvan százalékos kormányzati bérezés. Ezen kívül csak az általános direktívák érvényesek, hogy lehetőleg tartsuk a távolságot az emberektől.

– Miként zajlott a bejelentés, hogy május végéig nincs munka?
– Mindenkinek elküldték e-mailben a tudnivalókat, és alá kellett írnunk egy hozzájárulást is. Egyébként nem arról van szó, hogy hatalmas anyagi gondok lennének a csapatnál, egyszerűen a logika azt diktálja, hogy ha ebben a versenyek nélküli időszakban nem muszáj fizetniük az alkalmazottakat, akkor miért fizessenek.

– Összességében milyen a hangulat a csapatnál?
– Nyilván rossz, de mit lehet tenni ebben a helyzetben? Már mennénk nagyon versenyezni, ám egyszerűen nem lehet. Kíváncsiak vagyunk, hogy milyen az autó, mert azt tudjuk, hogy nagyjából rendben van, de ez csak élesben derülhet ki. Az meg ki tudja, mikor lesz.

– Ilyenkor elgondolkozik az ember, mi lesz, ha nagyon elhúzódik ez az egész?
– Próbálok nem gondolni rá… Szoktunk erről beszélgetni, de nekem legalább annyiból szerencsés a helyzetem, hogy amíg a legkisebb esély is van az idény indulására, megtartanak, mert ez nem olyan munkakör, hogy kirúgnak, és rögtön találnak valaki mást. Amíg esély van rá, hogy egyszer beindulhat az élet az F1-ben, addig biztos az állásunk.

– Viszont ha nincs futam, elapadnak a sportági források, s ezzel párhuzamosan a csapatok bevételei is.
– Így van, ezért is használta ki a legtöbb istálló ezt a különleges szabadságolási lehetőséget. Ott spórolnak, ahol tudnak, mert senki sem tudja, mennyi pénz jut jövőre, amikor az idei bevételekből kellene működtetni a csapatokat. Ezért is követnek el a vezetők mindent annak érdekében, hogy megrendezzék a 2020-as bajnokságot, és összejöjjön a televíziós jogdíjak megtartása szempontjából minimális tizenöt futam.

– Ez esetben viszont olyan erőltetett menet vár majd önökre hétvégéről hétvégére, amibe belerokkanhatnak…
– Tudom, nagyon durva lesz. Jelen állás szerint a legoptimistább forgatókönyv is úgy néz ki, hogy három hétvége munka után jöhet egy szabad. De ez a világ az üzletről szól, így nem az az elsődleges, mennyire lesznek leterheltek a munkatársak. Igaz, ezzel azt kockáztatják, hogy sokan felmondanak.

– Mit tervez a következő hetekre itthon?
– Napi edzés, futás, kardió – igyekszem jó formában tartani magam. A benti edzőmet is bármikor fel tudom hívni, ha úgy érzem, speciális edzéstervre van szükségem, de van itthon futópad és más eszközök is, szóval feltalálom magam. Az egészségügyi eszközök gyártására átálló F1-es Project Pitlane-ben majd két hetem lesz, de valószínűleg csak június körül. Nehéz, mert az ember beleszokott abba, hogy megy, dolgozik, pörög, és most is tenné a dolgát.

– Hogy engedték útnak a munkatársakat? Majd egyszer csak jelentkeznek?
– Pontosan. Azt mondták, készüljünk úgy, hogy május végéig tart ez az állapot, aztán majd szólnak, hogyan tovább.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik