F1: a miniszterelnök kérése segítheti a Brit Nagydíj ügyét

Vágólapra másolva!
2020.05.26. 15:28
null
Az előző idény szenzációs Verstappen–Leclerc csatát hozott Silverstone-ban (Fotó: AFP)
A motosport.com értesülése szerint az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson reagált az Formula–1-et a karanténkivételek közé tenni vágyók lobbizására, és azt kéri minisztereitől, segítsék elő a Brit Nagydíj megrendezésének lehetőségét.

 

Az oldal a The Times hétfő esti cikkére hivatkozva arról számolt be, hogy Johnson elkötelezett amellett, hogy segítse a tervezett két silverstone-i futam megrendezését, és útjára indította a folyamatot. A forrás szerint erről a témáról egy múlt heti kabinetülésen tárgyaltak a felek.

Az indoklás a brit motorsportipar támogatása, míg az F1 jelezte a 2020-as idény életben tartásának fontosságát.

A korábbi hírek szerint június 8-án lép érvénybe a brit kormány szigorú szabályozása, miszerint az Egyesült Királyság területére belépőknek 14 napos karanténba kell vonulniuk, ez pedig veszélybe sodorta a két futam megrendezését. Ez alól mentességet élveznek az alapvető fontosságúnak ítélt munkakörök, mint például a tehergépjármű-vezetők és a koronavírus legyőzésével foglalkozó szakemberek tevékenységei.

Ez nem terjedne ki a nemzetközi sportversenyekre, ugyanakkor a kormány célja a helyi sportvilág újjáindítása. A források szerint a kormány aggodalmát fejezte ki, hogy nyomással kerülhet szembe más üzletek és vállalkozások részéről, amelyek nem kaptak külön engedélyt.

Ugyanakkor egy kapu nyitva áll, mivel három hét után felülvizsgálják a rendszert, és további kivételeket alkalmazhatnak – erre június 29. körül kerülhet sor.

Ez amellett, hogy engedélyezné a Ferrari, az Alfa Romeo, az AlphaTauri és a kontinensről érkező versenyági szereplők Brit Nagydíjra érkezését, a helyi csapatok utazását is megkönnyítené a versenyek között.

Az F1 egyik szóvivője a motosport.com-nak elmondta, továbbra is nagy reményeik vannak arra, hogy megoldás születik.

„Konstruktívan dolgozunk a kormánnyal az idény biztonságos újjáindításán, a tárgyalások pedig folyamatban vannak.”

Az F1 vezetői optimisták, hogy a motorsportok bekerülnek a kivételek közé, de a június végi határidő megnehezítheti a július 26-ra és augusztus 2-ra kiírt silverstone-i futamok megrendezését, ami miatt Magyarország és Németország jöhet szóba ezekre a hétvégékre.

Egy korai megerősítése a mentességnek lehetővé tenné, hogy az eredeti időpontban rendezzék meg a brit versenyeket, de a pálya ügyvezető igazgatója, Stuart Pringle szerint akkor sem lenne probléma, ha el kellene tolni ezeket augusztus későbbi részeire.

„Megvannak az eredeti időpontok is, ha június közepén-végén lennének versenyek, de van egy bizonyos szintű rugalmasságunk arra, ha augusztus során kellene ezeket megrendezni végül. Nem hiszem, hogy problémát jelentene az F1-futamok időpontjának kiválasztásával. A kormány zöld jelzésére várunk, ez pedig időbe telik.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik