F1: a Mercedes támogatja a motorfejlesztés 2022-es befagyasztását

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.01.29. 14:21
null
A Mercedes kész támogatni a Red Bullt (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff támogatja a Red Bull motorbefagyasztásra tett javaslatát, de elzárkózik a teljesítmények kiegyenlítésétől.

 

Mint ismert, a Honda váratlanul, tavaly októberben bejelentette, hogy 2021 végén búcsút int a Formula–1-nek. A Red Bull hamar egyértelműsítette, hogy nem kíván más motorbeszállítóval együttműködésbe fogni, helyette a japánok 2021-re tervezett erőforrását használná tovább. Ehhez először egyezségre kell jutnia a Hondával, majd el kell érnie, hogy a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) 2022-től betiltsa a motorok fejlesztését.

A hírek szerint a „vörös bikáknak" nemrég sikerült megállapodniuk a Hondával az erőforrás átvételéről és a továbbviteléről, a felek tisztázták az ütemtervet is, így már csak az F1 döntésére vártak.

Az F1, az FIA és a négy jelenlegi motorbeszállító képviselői, valamint a tíz csapat a tervek szerint hétfőn elektronikus úton szavazott volna, azonban a tárgyalásokat tovább nyújtották.

A motorgyártók nincsenek egy állásponton: a Ferrari támogatja a fejlesztési stopot, amennyiben előtte a nagyobb különbségeket kiegyenlítik, a Renault nem ért egyet a befagyasztással, míg a Mercedes abban az esetben támogatná a Red Bullt, ha a teljesítmények kiegyenlítése nem valósul meg.

Az elnapolt szavazást követően az „ezüstnyilak" csapatfőnöke, Toto Wolff egyértelműsítette a Mercedes álláspontját a német RTL-nek adott interjújában, és elmondta: készek támogatni a Red Bullt, amely a kivonulását is pedzegette, ha elbukik a javaslata.

Ha a motorfejlesztés befagyasztása feltétele a Red Bull-Honda életben maradásának, akkor készek vagyunk támogatni. Csapatként meg kell próbálnunk a Formula–1-ben tartani a gyártókat. A Red Bull projektje nagyon ambiciózus, de úgy vélem, képesek megvalósítani. Ezért alapvetően a fejlesztés befagyasztása mellett vagyunk" – mondta Wolff.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko a tervezett hétfői szavazás előtt még optimista volt, de most dühös a döntés elnapolása miatt.

„Az egyetértés múlt pénteken még megvolt, azonban hétfőn már nem" – mondta kissé bosszúsan a Motorsport-Magazinnak, a német RTL-nek viszont már úgy nyilatkozott, hogy továbbra is hiszi, hogy átmegy a javaslatuk még ebben a hónapban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik