F1: A Mercedes mindig azonos bánásmódban részesíti a versenyzőket – Russell

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.09.10. 12:22
null
Russell (balra) felnéz Hamiltonra (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Mercedes hétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton még nem tudja, mire számítson George Russell érkezésétől, de mindkét fél, valamint a csapat is szeretné elkerülni, hogy nagy feszültség legyen házon belül.

 

 

A Mercedesnek több nehéz időszakot is át kellett vészelne, amikor Lewis Hamilton és Nico Rosberg egymás mellett versenyzett 2013 és 2016 között. A két versenyző a hibrid éra beköszönte után a világbajnoki címért vívott harcot egymással, és a csapaton belüli egyre növekvő feszültség nemegyszer balesetben csúcsosodott ki a pályán.

72. OLASZ NAGYDÍJ
SZEPTEMBER 10., PÉNTEK
1. szabadedzés: 14.30–15.30
Időmérő: 18.00–19.00
SZEPTEMBER 11., SZOMBAT
2. szabadedzés: 12.00–13.00
Sprintkvalifikácó: 16.30–17.00
SZEPTEMBER 12., VASÁRNAP
A verseny (53 kör, 306.72 km) rajtja: 15.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Szeptember 26., 14.00
Orosz Nagydíj, Szocsi
Október 10., 11.00Török Nagydíj, Isztambul
Október 24., 21.00Amerikai Nagydíj, Austin

Valtteri Bottas 2017-es érkezésével jóval nyugodtabbá vált a légkör az „ezüstnyilaknál", és a jelenleg a rekordot jelentő nyolcadik világbajnoki címére hajtó Hamilton bízik benne, hogy ez George Russell szerződtetésével sem fog változni.

A történelem megmutatta, hogy lehet, és azt is, hogy nem – felelte a címvédő arra a kérdésre, hogy két márkatárs kijöhet-e úgy, hogy fej fej mellett küzdenek egymással. – Minden csapatnál más a helyzet, és végső soron attól függ, miként kezelik. Ez elég furcsa sportág, hiszen csapatsportágról van szó, de közben egyéni sportról is. Két bajnokság van. Egyénileg te akarsz előrébb végezni, de ezzel egy időben el kell végeznetek a munkát, és előrébb kell vinnetek a csapatot. E kettő között nehéz navigálni."

„Én viszont szeretném azt hinni, hogy már elég tapasztaltak vagyunk, megtanultuk a leckét, és felkészültünk erre – tette hozzá a Motorsportnak, majd arra is kitért, mit hozhat Russell érkezése. – A fiatalabb generáció tagja, és szerintem nagyszerű a sportágnak, ha a fiatalok egyre inkább előretörnek, hiszen ők jelentik a jövőt. Úgy hiszem, a csapatnak is jót fog tenni a friss szemlélet, hiszen én már az idősebbek közé tartozom. Minden bizonnyal felpezsdíti a csapatot a tudat, hogy érkezik egy sikerre éhes, elszánt fiatal, aki előre fogja vinni őket."

Figyeltem George-ot a Formula–3-as és a Formula–2-es időkben is. Sok versenyét követtem, és láttam a manővereit. Nincs kétség afelől, hogy nagyon tehetséges, ugyanakkor még nem merültem el a részletekben, nem tudom, mik a gyengeségei. Nem nagyon foglalkoztam ilyesmivel. De hiszem, hogy egyre erősebbé fog válni, már az elkövetkezendő versenyeken is – beszélt elismerően a jövő évi csapattársról, azonban amikor arról kérdezték, szerinte Russell gyorsabb lesz-e Bottasnál, nem tudott egyértelmű választ adni. – Tudom, hogy George nagyon gyors, de képtelenség megmondani, hogy gyorsabb lesz-e Valtterinél, vagy sem. Majd kiderül."

Hamiltonhoz hasonlóan Russell sem szeretné, ha nagy lenne a feszültség házon belül. „A Mercedesnek már van tapasztalata a csapaton belüli rossz viszonyokról, és egyértelművé tette nekem, hogy nem szeretné, ha ez megismétlődne. Én magam sem szeretném ezt. Szerintem fontos, hogy a csapattársak együtt dolgozzanak és előrevigyék a csapatot. Jövőre új szabályrendszer lép életbe, és nem tudhatjuk, kié lesz a leggyorsabb autó, ezért a versenyzők dolga lesz hajtani a csapatot."

Lewis és én nagyon eltérő szakaszában járunk a pályafutásunknak, és szerintem ez segíteni fog. Nagyon tisztelem őt. Mivel sokkal fiatalabb vagyok, felnéztem rá már gokartversenyzőként is, és szerintem ez sokat változtat a dinamikán is. Szóval nem látok okot problémára."

 

Russell arról is beszélt, nem tart-e attól, hogy „Hamilton csapatába” érkezve hátrányos helyzetben lesz. „Azonos szintről fogunk indulni, ezt világossá tették nekem. A Mercedes mindig tiszteletteljes a versenyzőkkel, és azonos bánásmódban részesíti őket. Természetesen hiszek magamban, és magas elvárásaim vannak, de közben tudom, hogy nem lesz könnyű. Lewis okkal lett hétszeres világbajnok, és úgy vélem, az enyém az egyik legszerencsésebb ülés a rajtrácson, mivel itt lehetek mellette, és tanulhatok tőle."

Ami engem illet, hosszú távú kapcsolatként tekintek erre a Mercedesszel, és úgy hiszem, a következő évet a tanulásra kell használnom, futamról futamra kell haladnom, és meglátjuk, hogyan boldogulok. Nincsenek illúzióim a kihívás mértékét illetően, meredek lesz a tanulási görbe. Valtteri magasra helyezte a lécet, kiegyensúlyozottan teljesített versenyhétvégéről versenyhétvégére, pole pozíciókat szerzett, győzelmeket aratott, és több világbajnoki címhez is hozzásegítette a csapatot."

„A célom az, hogy megháláljam a belém vetett bizalmat Totónak (Wolff – a csapatfőnök), valamint a gárdának és a vezetőségnek is, és büszkévé szeretném tenni az új csapattársaimat. Az egyik közülük véleményem szerint minden idők legjobb versenyzője."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik