F1: a Mercedes bízik benne, hogy a kiábrándult Hamilton nem vonul vissza

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.12.17. 13:04
null
Hamilton hátat fordít az F1-nek a vitatható körülmények között elbukott vb-cím után? (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff megtörte a csendet, és elmondta, egyáltalán nem biztos benne, hogy versenyzője, Lewis Hamilton jövőre is rajthoz áll.

 

Mint ismert, a Mercedes hosszas hallgatás után csütörtök délelőtt hivatalos közleményben tudatta, hogy eláll a fellebbezéstől, így hivatalossá vált a vitatható körülmények között végződő idényzáró Abu-dzabi Nagydíj, valamint a 2021-es bajnokság végeredménye, aminek értelmében Max Verstappen este átvehette a vb-trófeát a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) évzáró díjátadó gáláján Párizsban.

13. ABU-DZABI NAGYDÍJ
DECEMBER 10., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:25.009
2. szabadedzés: 1. Hamilton 1:23.691
DECEMBER 11., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Hamilton 1:23.274
Időmérő: 1. Verstappen 1:22.109
DECEMBER 12., VASÁRNAP
A verseny: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Sainz

Az eseményre hivatalos volt az egyéni bajnokságot második helyen záró Lewis Hamilton, valamint a sorozatban nyolcadik konstruktőri címét megszerző „ezüstnyilak" csapatfőnöke, Toto Wolff is, azonban egyikük sem jelent meg a francia fővárosban.

Noha a brit versenyző a leintést követő rövid interjúja óta nem áll a média rendelkezésére, és a nyilvánosság előtt is csak akkor jelent meg, amikor szerdán lovaggá ütötték Windsorban, az osztrák megtörte a csendet, és többek között beszélt az Abu-Dzabiban történtekről, arról, hogy miként élték meg az elmúlt napokat, illetve azt is elárulta, hogy csak remélni tudja, hogy Hamilton jövőre is rajthoz áll a királykategóriában.

„Most mindketten kiábrándultak vagyunk. Nem a sportból ábrándultunk ki, hiszen azt minden porcikánkkal szeretjük. Szeretjük, mert a stopperóra sosem hazudik. De ha megszegjük a sportszerűség és a hitelesség alapelveit, hirtelen az óra már nem lesz releváns, hiszen ki vagyunk téve a véletlenszerű döntéshozatalnak."

„Érthető, ha kiszeretsz a sportból, és elkezded megkérdőjelezni, hogy az összes belefektetett munka, a vér, a verejték és a könnyek tényleg megmutatkoznak-e abban, hogy a lehető legjobbadat nyújtod a pályán, mivel véletlenszerűen elvehetik tőled. Sosem fogjuk igazán megemészteni azt a fájdalmat és gyötrelmet, amit a vasárnap történtek okoztak. Nagyon remélem, hogy Lewis folytatja a versenyzést, mert ő minden idők legjobbja. Az előző négy futamon végig ő dominált, egyáltalán nem volt kétséges, hogy ki nyer, és ez a bajnoki címet jelentette volna"

ƒ„A következő hetekben és hónapokban azon leszünk, hogy feldolgozzuk az eseményeket. Úgy hiszem, versenyzőként a szíve azt mondja, folytatni kell, hiszen a csúcson van. De először túl kell lépnünk a fájdalmon, amit vasárnap okoztak neki. Világos értékei vannak, és neki is nehézséget okoz, hogy megértse, mi is történt pontosan."

Wolff kiemelte, Hamilton nagy szerepet játszott abban, hogy végül elálltak a fellebbezéstől, hiszen nem szeretett volna a zöldasztalnál nyerni, és azt is kiemelte, a csapatnak nehéz volt a visszalépés, hiszen úgy érezte, jó esélyei lehetnek egy független bíróságon.

„Minden egyes döntést közösen hoztunk. Együtt határoztuk el Lewisszal, hogy óvunk, majd azt is, hogy jelezzük a fellebbezési szándékunkat, illetve együtt döntöttük el, hogy visszalépünk. Elképzelhetik, hogy nemcsak neki, de a csapatnak is borzasztó volt egy olyan döntéssel szembesülni, amely eldöntötte a bajnokság végkimenetelét. Azonban egyikünk sem, Lewis és a csapat sem szerette volna a bíróságon megnyerni a vb-címet."

„Másrészről viszont nagyon mélyen megsértettek minket vasárnap, és ez nemcsak egy rossz döntés volt, hanem önkényes alkalmazása a szabályoknak, ami elvette Lewis esélyét. Rendkívül nehéz volt neki és nekünk, hogy elálljunk a fellebbezéstől, hiszen sérelem ért bennünket, és mélyen hittünk benne, hogy a Formula–1-ben, az autóversenyzés csúcsán, a világ egyik legfontosabb sportjában igazságot tesznek."

„A lelkem és a szívem is fáj, hiszen tudja, hogy ezt helyesen kellett volna megítélni, és a jogi helyzet igazságot szolgáltatott volna nekünk. Úgy gondoljuk, nagyon erős tényállásunk volt, de probléma van azzal, ahogy a Nemzetközi Fellebbviteli Bíróság működik, hiszen az FIA nem igazán tudja értékelni a saját munkáját. Van különbség az igazunk és az igazságszolgáltatás között"

„Napi szinten kapcsolatban vagyok Lewisszal, de tiszteletben tartom azt, hogy jelenleg nincs túl sok dolog, amiről beszélhetnénk. Mindannyian másképp küzdünk meg az érzéseinkkel. Én csak a lehető legtöbbet próbálom megtenni azért, hogy túl tudjon lépni a történteken annak érdekében, hogy minél erősebben térhessen vissza úgy, hogy továbbra is szereti a sportágat, és megbízik a döntéshozatalban. Nagyon bízunk benne, hogy ez így fog történni."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik