Nemzetisport.hu nyomtatott 2007.10.23 09:57 Frissítve: 2011.12.13 02:40

Lewis Hamilton kizárások révén nem is szeretne világbajnok lenni

A pályán akarta megnyerni a Formula–1-es világbajnoki címet Lewis Hamilton, és nem tartaná méltónak, ha esetleg a Williams-Toyota és a BMW-Sauber utólagos kizárásával, hetekkel később hirdetnék ki győztesnek. A McLaren-Mercedes brit pilótája csak hetedik lett a Brazil Nagydíjon, így a futamgyőztes Kimi Räikkönent koronázták meg, csapata azonban szabálytalan üzemanyag miatt kizáratná az említett két istállót. Erre a jelenlegi információk szerint gyakorlatilag nulla az esély.

Lewis Hamilton (jobbra) már a leintés után gratulált Kimi Räikkönennek, azaz elismerte, hogy elveszítette a címet
REUTERS/Bruno Domingos
Lewis Hamilton (jobbra) már a leintés után gratulált Kimi Räikkönennek, azaz elismerte, hogy elveszítette a címet
„Helytelen lenne” – szögezte le a 22 éves újonc újságírói kérdésre. – Ami engem illet, én a pályán szerettem volna megnyerni a címet. Stílusosan. A győzelemért akartam harcolni, a vezetésért vagy valamiért.”

„Úgy előrelépni, hogy pár embert kizárnak előttem, nos, ez nem az, amit szeretnék” – tette hozzá az utolsó két versenyen 17 pontos előnyt elherdáló tehetség.

Lewis Hamilton a második helyről indult a 71 körös Brazil Nagydíjon, de a rajt után Kimi Räikkönen és csapattársa, Fernando Alonso is megelőzte, majd utóbbival olyan kemény csatát vívott, hogy a Descida do Lago nevű egyenes végén a külső íven megcsúszott, és elhagyta a pályát.

A brit több helyet visszacsúszott, de aztán megkezdte a felzárkózást. Röviddel ezt követően az autója váratlanul lelassult, és több száz méteren át csak poroszkált a pályán. A McLaren aztán magához tért, de vezetője a 18. helyre csúszott vissza, ahonnan a leintésig csak a 7. helyre tudta feltornászni magát.

A verseny után a Williams és a BMW autóit vizsgálták a versenyfelügyelők, mert a gyanú szerint a megengedettnél alacsonyabb hőmérsékletű üzemanyagot tankoltak a járművekbe.

Hat és fél órával az eredményhirdetést követően az „istenek tanácsa” közleményt adott ki, amelyben tudatta: nem bünteti meg a két istállót, mert nem bizonyítható, hogy valóban szabálytalanul jártak el.

„Furcsa érzés lenne (ha utólag más világbajnokot hirdetnének ki), hiszen Kimi fantasztikusan tette a dolgát az utolsó két versenyen” – folytatta Lewis Hamilton.

„Megnyerte a futamot és a vébét Interlagosban, és ezt elvenni tőle, hát, az kegyetlen volna, és nem tenne jót a sportágnak.”

Mindehhez hozzá kell tenni: ha kizárnák is a BMW-t és a Williamst, Hamilton valószínűleg akkor sem lenne világbajnok. Ennek oka az FIA sportkódexének 168. cikkelye, amely kimondja, hogy diszkvalifikáció esetén a megbüntetett versenyzők mögött végzett pilóták nem szükségszerűen lépnek előre a sorrendben.

Így alakult a vb-pontverseny Räikkönen, Hamilton, Alonso és Massa között futamról futamra. A nagyításhoz kattintson a képre!
Így alakult a vb-pontverseny Räikkönen, Hamilton, Alonso és Massa között futamról futamra. A nagyításhoz kattintson a képre!
2023.01.09 14:52:32

F1 nemzetisport.hu

Pályafutása során 10 egyéni és ugyanennyi konstruktőri vb-címben játszott központi szerepet.

2022.11.20 11:59:53

F1 nemzetisport.hu

A monacóinak remek futama volt Abu-Dzabiban, és sikerült megszereznie az egyéni második helyet.

2022.11.19 13:00:10

F1 nemzetisport.hu

A holland 228 ezreddel előzte meg Pérezt; míg a Mercedes az ötödik és a hatodik helyet foglalta el.

2022.11.19 11:00:11

F1 nemzetisport.hu

A mexikóit a csapattárs és a két Mercedes követte, míg a Ferrari top 5-ön kívül a harmadik edzésen.

2022.11.18 13:29:06

F1 nemzetisport.hu

A holland 341 ezreddel előzte meg Russellt, míg a harmadik helyen Leclerc zárt.