Európa-liga: Solskjaer szerint élvezniük kell a döntőt

H. D., S. Á.H. D., S. Á.
Vágólapra másolva!
2021.05.26. 13:59
null
Solskjaer szerint élvezniük kell az Európa-liga-döntőt (Fotó: AFP)
Szerda este rendezik meg a labdarúgó Európa-liga döntőjét, amelyben a Manchester United a Villarreallal találkozik. A spanyol együttes veretlenül jutott el a fináléig, és a története során először játszhat nemzetközi kupadöntőt, míg az angolok csapatnál arra készülnek, hogy élvezzék a mérkőzést.

 

Vélemények

„Csak az érdekel, hogy a magasba emelhessem a trófeát. Sokunknak ez lesz élete meccse, nem tudni, adódik-e még ilyen lehetőség. Sokan megállítottak az utcán, hogy ideges vagyok-e. Azt válaszoltam, hogy nem, de meglátjuk, mi lesz, ha elkezdődik a találkozó” – mondta a Mundo Deportivónak Manu Trigueros, a Villarreal középpályása.

„A Villarrealnak ez lesz története legfontosabb meccse, mindent megtesz majd azért, hogy megnyerje. Abban is biztos vagyok, hogy Unai Emery megpróbál meglepni minket. Nagyon profi edző – résen kell lennünk” – fogalmazott Juan Mata, a Manchester United spanyol középpályása.

A „falu” csapata a nagyváros topklubja ellen. Némi túlzással ezt is írhatnánk a szerda esti Villarreal–Manchester United Európa-liga-döntő kapcsán. Miközben Manchesterben több mint félmillióan laknak, Villarrealban mindössze ötvenezren. A két klub múltja között pedig még ennél is nagyobb a különbség. Az angolok kétszer nyerték meg a Bajnokok Ligáját, egyszer a BEK-et, egyszer-egyszer a KEK-et és az Európa-ligát, s a nyolcadik európai döntőjükre készülnek. Ezzel szemben a kétszeres Intertotó-kupa-győztes spanyol klubnak ez lesz az első jelentős nemzetközi fináléja.

„Óriási teljesítmény, hogy az ötvenezres település csapata egy győzelemre van attól, hogy megnyerje története első nagy trófeáját – idézte az uefa.com Dani Parejót, aki tavaly nyáron a Valenciától igazolt a Villarrealhoz. – Ezen a szinten nagyon nehéz eljutni a döntőig, főleg veretlenül, mi mégis megtettük. Tudjuk, hogy a Manchester United a mérkőzés esélyese, de egy ilyen összecsapáson tényleg bármi megtörténhet. A Villarreal kicsi, családias klub, amelyben mindenki tudja a dolgát, és ugyanazért a célért küzd. Ez különbözteti meg a többi együttestől. Nekem is nagyon sokat jelent ez a találkozó, mert a Valenciával három elődöntőt is játszhattam az Európa-ligában, de mindegyiket elveszítettem. Most úgy érzem, a futball visszaad valamit abból, amit korábban elvett. Olyan, mintha ez a meccs lenne a jutalmam az elmúlt évek kemény munkájáért és a kitartásomért.”

Solskjaer szerencsés dátuma

A Villarrealt irányító Unai Emeryt nem véletlenül szokták viccesen Mr. Európa-ligának nevezni. A spanyol edző a Sevillával sorozatban háromszor (2014, 2015, 2016) végzett az élen a második számú európai kupasorozatban, igaz, az Arsenallal 2019-ben 4–1-re elvesztette a Chelsea elleni döntőt. Ez lesz tehát az ötödik fináléja, és rekordot jelentő negyedik alkalommal nyerhetné meg a trófeát. Ole Gunnar Solskjaer viszont először, sőt, neki ez lehetne az első sikere a Manchester United menedzsereként. Arról nem is beszélve, hogy ő lehetne az első norvég edző, aki európai kupában diadalmaskodik. Érdekesség, hogy 1999-ben játékosként éppen május 26-án játszotta a Bayern München ellen 2–1-re megnyert felejthetetlen BL-döntőt, amelyen a 93. percben ő szerezte a United győztes gólját.

A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Ole Gunnar Solskjaer, a Manchester United menedzsere is beszélt a várakozásairól.

„Amikor a siker kapujában állsz, akkor két dolog történhet. Vagy megnyugszunk, hogy megcsináltuk, vagy sikerre éhesen még többet akarunk. Ez a csapat másfél éve dolgozik együtt, a következő lépés, hogy élvezzük az ilyen mérkőzéseket” – mondta a norvég szakember, aki azt is elárulta, hogy Martial és Jones mellett minden bizonnyal Maguire-rel sem számolhat majd a döntőben.

Az angol együttessel utazott helyszínre Sir Alex Ferguson, a Manchester United korábbi menedzsere is, ám Luke Shaw elmondta, nem számít rá, hogy a játékosok találkoznak vele a mérkőzést előtt, mivel saját magukat kell motiválniuk.

A Villarrealnak nem csak a trófea megnyerése a tét. Ha a spanyolok győznek a lengyelországi döntőben, a következő idényben a Bajnokok Ligájában indulhatnak, ellenkező esetben csak az újonnan induló Európa-konferencialigában. A manchesterieknek legalább emiatt nem kell aggódniuk. A Premier League-ben a második helyen végeztek, így a következő évadban is a BL főtábláján szerepelhetnek.


EURÓPA-LIGA
DÖNTŐ, GDANSK
21.00:
Villarreal (spanyol)–Manchester United (angol) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik