El: több lyoni játékost sem akar beengedni a skót kormány

Vágólapra másolva!
2021.09.09. 20:51
null
Paquetá (balra) és Guimaraes glasgow-i utazása veszélyben (Fotó: AFP)
Francia értesülések szerint a skót kormány figyelmeztette a Lyont, hogy három játékosát nem fogja beengedni Skóciába a Rangers elleni mérkőzés előtt. Az Egyesült Királyság ugyanis Covid-fertőzés szempontjából osztályozta az egyes országokat, és a két brazil, Lucas Paquetá és Bruno Guimaraes, valamint a zimbabwei Tino Kadewere is piros besorolású országban járt az Skóciába érkezése előtti 10 napban.

 

Az elmúlt bő egy hétben a világbajnoki selejtezők miatt a bajnoki küzdelmek világszerte szüneteltek, de az előttünk álló hétvégén már folytatódnak, s a jövő héten a nemzetközi kupasorozatok (BL, El, Ekl) főtáblás küzdelemsorozata is beindul.

A francia Lyon például jövő héten csütörtökön a skót Rangers otthonában kezdi meg a szereplést az Európa-liga csoportkörében, de minden jel arra mutat, hogy három játékosa nélkül lesz kénytelen elutazni. A RadioScoop információi szerint ugyanis a skót kormány figyelmeztette a lyoni klubot, hogy nem fogja beengedni a mérkőzésre a két brazilt, Lucas Paquetát és Bruno Guimaraest, valamint a zimbabwei Tino Kadewerét.

Az ok egyszerű: a két brazil még – magyar idő szerint – pénteken hajnalban a Peru elleni vb-selejtezőn érdekelt a riói Maracanában, míg a zimbabwei ugyan már visszatért a válogatottól, de sérülten, így az ő esetében még további vizsgálatok szükségesek, hogy kiderüljön, bevethető-e.

A brit járványügyi előírások szerint Brazília és Zimbabwe is piros besorolású országnak számít, vagyis azoknak, akik ilyen országokból érkeznek az Egyesült Királyságba, vagy az érkezésük előtti tíz napban jártak ilyen országban, kötelező tíz napra karanténba vonulniuk.

Nyilván a labdarúgók esetében ez nem megoldható, éppen ezért közölhette előre a skót kormány, hogy a nevezett három játékost nem fogják beengedni az országba.

A Lyon persze azzal védekezett, hogy ők bizony „buborékban” lesznek majd a glasgow-i tartózkodásuk alatt, ez azonban nem hatotta meg a skótokat, ezért a franciák az UEFA-hoz fordultak segítségért. Egyébként vannak más klubok, amelyek szintén a nemzetközi szövetség közbeavatkozására várnak ugyanilyen ügyben: a Manchester Cityvel BL-meccset játszó RB Leipzig a mali válogatottal Ugandában járó Amadou Haidara, a Leicester City otthonába látogató Napoli a kolumbiai David Ospina miatt kapott hasonló figyelmeztetést az angol kormánytól.

A RadioScoop írásának végén megjegyzi, jelenleg úgy áll a helyzet: amíg néhány angol klub nem engedte el játékosait a válogatottakba, hogy aztán az utána következő nemzetközi kupameccseken szerepelhessenek, a FIFA előírásait betartó Lyon a jelek szerint pórul jár a szabálykövető magatartással.

Érdemes egyébként a Ferencvárosnak is figyelnie a britek szigorú előírásaira, mert a zöld-fehérek október 19-én a következő válogatott szünet után egy héttel játszanak Glasgow-ban, a Celtic otthonában.

A most lezáruló válogatott szünetben a zöld-fehérek keretéből meghívót kapott hazája nemzeti csapatába Aissa Laidouni (Tunézia), Franck Boli (Elefántcsontpart), Olekszandr Zubkov (Ukrajna), Myrto Uzuni (Albánia), Ryan Mmaee (Marokkó), Eldar Civic és Stjepan Loncar (Bosznia-Hercegovina), Miha Blazic (Szlovénia), valamint Róbert Mak (Szlovákia). Közülük a jelenlegi osztályba sorolás alapján Laidounira várna tíz nap karantén, ha a jövő héten játszana a Celtic otthonában a Ferencváros.

Az Egyesült Királyságban jelenleg a ferencvárosi légiósok hazái közül Tunézia mellett Grúzia (Lasa Dvali) számít piros besorolásúnak, de a helyzet folyamatosan változik – legutóbb augusztus 30-án Thaiföld és Montenegró került a borostyán besorolású országok közül a pirosak közé.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik